Vrijdagavond, acht uur, Sparta – Emmen. De cynici onder ons zullen opmerken dat dat een fraai affiche voor de Keuken Kampioen Divisie is. Dat was het dit millennium ook meer dan eens, maar het vorige seizoen en het huidige is Sparta – Emmen een heuse kraker in het rechterrijtje van de hoogste divisie van het Nederlands voetbal. Met zes punten op het spel!

Op een nagenoeg leeg Kasteel zal arbiter Kamphuis vanavond het schouwspel in goede banen proberen te leiden. Hij wordt geassisteerd door meneer Ketting en meneer Van Kampen. Een glansrol als vierde man is deze avond weggelegd voor het heerschap Smit. Het olijke duo Teuben en Jansen is vanavond clown en acrobaat VAR en AVAR. Corona waart nog steeds door het land, dus de Spartasupporter is aangewezen op Fox Sports 2, Radio Rijnmond, Twitter en uw favoriete appgroep voor een avondje chips, pils en Sparta. Of kaasplankje, cabernet sauvignon en Sparta. Kies maar.

De FC Emmen Podcast

Ter voorbereiding op dit stuk heeft uw voorbeschouwer van dienst de FC Emmen Podcast beluisterd. De podcast begon deze week met de mededeling dat één van de analisten vijf minuten later aan zou schuiven, omdat hij naar de dokter moest. Misschien moet RTV Drenthe zich nog eens verdiepen in het concept van de podcast…

Daarna gingen Dink Binnendijk, Dick Heuvelman, René Posthuma en, na vijf minuten, Niels Dijkhuizen in op de vorige wedstrijd van Emmen. Waar Sparta uit naar topploeg PSV trok, mocht Emmen aantreden tegen een andere kampioenskandidaat: Ajax. Dat ging niet helemaal naar wens, aldus de podcast. We noteren:

‘Volstrekt kansloos.’ ‘Waar ben ik nou naar aan het kijken?’ ‘Als makke schapen naar de slachtbank.’ ‘Apathisch.’ ‘Halfslachtig.’ ‘Angsthazen.’ ‘Ze waren heel erg onder de indruk.’ ‘Het leek een oefenwedstrijd tegen een amateurclubje in de provincie.’ ‘Domme fouten.’ ‘Dit wordt weer zo’n avond.’ ‘Het had ook 12-1 kunnen zijn.’ ‘Ze stonden erbij en keken ernaar.’ ‘Het was bijna zielig.’ ‘Het was zielig.’ ‘De enige die nog wat peper had was Glenn Bijl.’ ‘Ajax had met negen man van Emmen gewonnen.’ ‘Een betere reclame om de eredivisie naar 16 clubs terug te brengen had Emmen niet kunnen maken.’

Nog meer opmerkelijks uit de FC Emmen Podcast: Ricardo van Rhijn is een vrouwtje, een teefje.

En nog meer nieuws over Drenthe: hij is failliet.

Maand van de waarheid

Dan kwam Sparta toch beter uit de verf. Ter verdediging van Emmen: PSV gaf acht spelers rust, Ajax maar drie. Feit blijft dat de Easy Toys-mannen in Amsterdam een kansloze avond beleefden en zonder punten noordoostwaarts keerden. Sowieso zijn de punten schaars voor de Drenten. Emmen staat onderaan de ranglijst met 3 punten uit 10 wedstrijden en won dit seizoen nog niet.

Net als de andere clubs uit het rechterrijtje, waaronder zeker ook Sparta, heeft Emmen een zware competitiestart gehad. Emmen heeft al gespeeld tegen de huidige top 7. De laatste vijf wedstrijden tegen Heerenveen, Feyenoord, Vitesse, AZ en Ajax leverden nul punten op. Je kunt je resultaten voorstellen die een beter effect op het zelfvertrouwen hebben. December moet nu voor Emmen de maand van de waarheid worden. Tegen Sparta, ADO, Zwolle en Utrecht wil Emmen punten gaan pakken.  

Normaal gesproken was Sparta dan de ideale tegenstander. Geheel in het Sinterklaasthema was  Sparta de club die gemakkelijk de punten cadeau deed aan tegenstanders die stijf onderaan de ranglijst staan of die in geen maanden meer wonnen. Neerlandici en oplettende lezers zal zijn opgevallen dat de laatste twee zinnen in de verleden tijd zijn geschreven. Onder Henk Fraser is Sparta niet langer de goedheiligman van de Eredivisie. De trainer zorgt ervoor dat Sparta geen hoogmoedswaanzin meer heeft tegen lager geklasseerde tegenstanders en zal de spelers inpeperen dat Emmen never nooit niet mag worden onderschat.

Opstellingen

Wie komen er vanavond het veld in? De gewoonte is dat ITWM in de voorbeschouwingen een rijtje namen neer zet, waarvan de voorbeschouwer denkt dat ze gaan spelen. Zo ook nu. Eerst Sparta. Op Tim Coremans na, is iedereen fit en inzetbaar. Tegen ADO en tegen PSV startte Sparta met dezelfde basiself. Dus dat zal nu ook wel weer zo zijn.

Sparta: Okoye; Abels, Vriends, Heylen, Pinto; Auassar, Harroui; Mijnans, Smeets, Duarte; Thy

Dan Emmen. Die beginnen ook met elf spelers.

Emmen: Wiedwald; Bijl, Araujo, Van Rhijn, Cavlan; Laursen, Chacón, Veendorp, Tibbling; De Leeuw, Jansen

Abonneer
Abonneren op
291 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties