Patrick Brouwer (22) speelt het komende seizoen voor FC Emmen. Brouwer is afkomstig uit de jeugdopleiding van Sparta en maakte in drie officiële duels wat minuten voor het eerste van Sparta. Hij speelde 53 wedstrijden voor Jong Sparta in de Tweede Divisie.

Optie voor nog een jaar versus optie tot koop

Brouwer heeft nog een contract tot medio 2024, met de optie voor nog een jaar. Sparta laat weten dat Emmen een optie tot koop heeft in de huurovereenkomst. Hoe de opties precies naast elkaar bestaan vermeld onze club dan weer niet. Waarschijnlijk is het zo dat als Sparta de optie licht en hem wil verkopen, Emmen dan het eerste recht op koop heeft (zoals Sparta dat had bij Sambo). De verschillende soorten opties die clubs contracten opnemen worden steeds talrijker. Sparta had hier wat te eisen. Ongetwijfeld zal Nijkamp er een voor Sparta goede deal uit hebben gehaald.

Wanneer breekt er weer een jeugdspeler echt door?

Minder vaag is dat Henk van Stee destijds toch wel gelijk had dat het niveau binnen de jeugdopleiding flink omhoog moet. Die analyse moet gemaakt kunnen worden in een professionele organisatie, maar bij de jeugdopleiding van Sparta voelden ze zich toen nogal aangevallen. Nijkamp en Laros communiceren subtieler dan Van Stee, maar inhoudelijk lijkt de huidige directie zich toch wel aan te sluiten bij Van Stee. De extra euro’s die de laatste 2 jaar binnen komen worden gestoken in transfersommen, een hoger spelersbudget van het eerste en het vergroten van het eigen vermogen. Ook de scouting krijgt van Nijkamp extra (geld en) aandacht. Maar extra investeren in de jeugdopleiding heeft even geen prioriteit. Vertrouwen dat de extra euro die naar de jeugdopleiding gaat terugverdiend wordt is er momenteel niet binnen Sparta. Het is te hopen dat er snel wel weer spelers uit de jeugd bepalend gaan worden in Sparta 1. Flink wat geld uitgeven aan de jeugdopleiding, maar niemand echt zien doorbreken, dat moet niet nog jaren blijven duren.

Straks nog wel een speler uit de jeugdopleiding in de A-selectie?

Zonder Brouwer zit er geen enkele speler uit de jeugdopleiding meer in de A-selectie. Van Mullem kwam 3 jaar geleden vanuit Duitsland naar Jong Sparta. Wel een speler die via Jong Sparta in het eerste kwam, maar in het voorjaar liet Nijkamp weten dat Van Mullem in principe komend seizoen verhuurd mag worden.

Positiever bezien geeft Jeroen Rijsdijk deze voorbereiding enkele talenten wel wat kansen om mee te trainen met de A-selectie en ook in de oefenwedstrijden krijgen ze minuten. Dus mogelijk worden spelers uit Jong Sparta alsnog definitief toegevoegd aan de A-selectie. Met name Mehmet Yuksel (op zijn 20e gescout door Sparta) en Dano Lourens (kwam op zijn 18e naar Sparta) lijken hiervoor in aanmerking te komen komen. Maar ook deze spelers hebben dus niet een deel van de jeugdopleiding doorlopen. Het is dus maar zeer de vraag of Sparta in het seizoen 2023/2024 überhaupt een speler in de A-selectie heeft die een paar jaar in de jeugdopleiding heeft gezeten.

Abonneer
Abonneren op
60 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties