Goedenavond, Spartanen. Half vijf is wellicht geen gebruikelijke tijd om een voetbalwedstrijd in de eredivisie af te trappen, maar het is wel een tijd die de nabeschouwert van dienst de gelegenheid geeft om voor, tijdens en na de wedstrijd menig goudgele rakker te verorberen. Dus als u zich afvraagt waarom in dit wedstrijdverslag de tactiek van het elftal van Henk Fraser niet tot in detail wordt doorgelicht, weet u waar het aan ligt. Laten we blij zijn dat er een verslag in een soort van normaal Nederlands op deze website staan.

Mede vanwege het vooruitzicht op de goudgele rakkers is uw nabeschouwert per fiets naar het stadion gekomen. De fietstocht des nabeschouwerts leidt door de Beneluxtunnel. Daar staat een van de meesterwerken van oer-Spartaan Jules Deelder in koeienletters op de muur van de fietstunnel. Ik onthoud u ‘Voor Ari’ niet.

Dan de wedstrijd. Sparta startte tegen Go Ahead Eagles met de tegen Vitesse prima presterende Van Mullem in de basis. En met tien andere spelers. Onder wie Tom Beugelsdijk. De klanken van de Spartamarsch waren amper verstomd of Tom landde na een duel ongelukkig op zijn hoofd. De paniek bij de spelers en de scheidsrechter deden het rumoer in het stadion verstommen. Onze Haagse sterkhouder werd per brancard afgevoerd. Naar verluidt gaat het ‘naar omstandigheden redelijk’ met hem. Wat dat ook mag betekenen. Sterkte, Tom. Hopelijk ben je er snel weer bij.

Met Bart Vriends in de plaats van Beugelsdijk ontspon zich een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige teams, waarbij Sparta het minste grip op het spelverloop had. Henk Fraser zag dat hij in moest grijpen en droeg de zich warmlopende wisselspeler Lennart Thy op om keeper Okoye in te fluisteren dat hij zich moest blesseren. Zo geschiedde. Na de blessurebehandeling van Okoye, die door Fraser benut werd voor een peptalk, liet Sparta het opbouwen van achteruit varen en werd er voor langere ballen gekozen. Met resultaat, want Sparta kreeg meer grip op de wedstrijd. Zelfs Dirk Abels leverde minder ballen in na de tactische blessurebehandeling dan daarvoor.

Toch leidde dat in de eerste helft niet tot echte kansen. Goed, er waren aan beide kanten mogelijkheden, schoten richting doel en kansjes, maar de 0-0 bij rust paste in het wedstrijdbeeld. In de rust won Sieme Zijm het ‘fan of te match’-spel. De oud-speler van Sparta verdiende een koffiezetapparaat. Mooi om te zien hoe Sparta met zijn oud-spelers om gaat. Verder viel het oog van uw voorbeschouwert in de rust op de balhouders op de boarding. Misschien wel de grootste innovatie in het voetbal sinds de komst van de doelnetten in 1889. Ter illustratie de afbeelding hieronder.

Na de eerste helft kwam de tweede helft. Sparta speelde daarin opportunistischer en had het betere van het spel. Een opgelegde mogelijkheid van Thy, een kans van Jans (dat rijmt!) en een buitenspelgoal van Engels leidden niet tot een doelpunt, maar een door Auassar verlengde vrije trap wel. De 1-0 werd met verve verdedigd en hoewel het in de slotfase nog spannend werd wist Sparta de winst en de superbelangrijke drie punten in eigen huis te houden.

Sparta liet zich van zijn goede kant zien. Elke speler gaf thuis en met strijder Auassar achterin, de beresterke De Kamps op het middenveld en de onvermoeibare en creatieve Engels voorin had Sparta drie spelers die het verschil wisten te maken. Sparta liet zien genoeg kwaliteit in huis te hebben om degradatie te ontlopen. Het enthousiast meelevende publiek waardeerde de noest strijdende Spartanen. Als de vibe van vandaag voort kan worden gezet kan Sparta de strijd tegen degradatie winnend afsluiten.

Tot slot: vandaag werd op het Kasteel een collecte gehouden voor stichting Breath voor de slachtoffers van de ooorlog in Oekraïne. Als u nog niet gedoneerd heeft, doe dat dan via deze site: https://www.breathcareforkids.com/doneren. Morgenavond is Nico de Borst, initiatiefnemer van Stichting Breath en Spartaan sinds mensenheugenis, te zien bij Humberto Tan. En helemaal ten slotte: als u na de winst van Sparta nog meer wilt genieten, kijk dan naar Zeit, het nieuwste nummer van Rammstein, want dat is een parel.

Abonneer
Abonneren op
165 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties