Vandaag om kwart voor vijf ’s middags speelt Sparta uit in Amsterdam tegen Ajax. Hopelijk in het prachtige, gitzwarte ‘Ode aan de nacht’-tenue. Daarom kunnen we deze voorbeschouwing maar op één manier beginnen:

Vrij reizen

Amsterdam wordt ook wel het Sittard van Noord-Holland genoemd. Niet vaak, maar er zijn overeenkomsten. Zo staan er zowel in Sittard en Amsterdam huizen, wonen er in beide steden mensen, hebben ze allebei een betaald voetbalvereniging en hebben ze alle twee een burgemeester die Spartanen een pleziertje gunt. Net als twee weken geleden mogen wij Spartanen vrij reizen naar een uitwedstrijd. Dank daarvoor aan Hans Verheijen en Femke Halsema.

Mede ingegeven door de lekkere resultaten die Sparta dit jaar boekt, maken veel Spartanen gretig gebruik van deze optie. De 800 kaarten voor het uitvak waren vroeg in de week al uitverkocht. Iets wat in voorgaande jaren bij lange na niet lukte. Wat dan weer begrijpelijk is, omdat Sparta op bezoek bij Ajax doorgaans kansloos is en de Amsterdam Arena een verschrikkelijk stadion is. Er zijn Mexicaanse gevangenissen waar criminelen beter worden behandeld dan bezoekende fans in de Arena.

Tip

Hoewel de wedstrijd twee-en-een-half uur na publicatie van deze voorbeschouwing aftrapt, willen wij van ITWM de lezer er toch op wijzen dat het leuk kan zijn om de wedstrijd te combineren met een bezoekje aan de Amsterdamse binnenstad. Dit onontdekte pareltje biedt de geïnteresseerde bezoeker een hoop vermaak. Wie van schilderijen houdt, kan naar een museum. Wie van oude huizen houdt, kan daar met een boot langs varen. Wie van winkelen houdt, kan er naar een winkel. En wie van neuken houdt, kan er naar de hoeren. Tip!

Ajax

Ajax werd vorig seizoen kampioen. Daarna ging Erik ten Hag weg als trainer en kwam Alfred Schreuder. Die was minder goed dan Ten Hag en dat was terug te zien in de resultaten. Ajax is veruit de rijkste club van Nederland en alles minder dan de koppositie wordt in Amsterdam als falen beschouwd. Ajax staat voor begin van de wedstrijd tegen Sparta derde. Als ze winnen staan ze tweede. Bij Sparta zouden we ervoor tekenen.

Inmiddels is John Heitinga de trainer van de Amsterdammers. Onder zijn leiding draait Ajax in de eredivisie beter en wordt er weer gewonnen. In Europa is dat een ander verhaal. Ajax speelde afgelopen donderdag in de tussenronde van de Europa League tegen Union Berlin. Het bleef 0-0, maar Ajax was de mindere. Komende donderdag staat de voor Ajax belangrijke return op de agenda. Voor Sparta valt te hopen dat de Amsterdammers met hun gedachten in Berlijn zijn.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Alvarez, Timber, Wijndal; Berghuis, Taylor, Klaassen; Kudus, Tadic, Bergwijn

Sparta

Met Sparta gaat het goed. We zijn na 21 ronden al veilig. We staan zesde en dat staan we na dit weekend nog steeds. Hoewel Sparta de punten vooral tegen clubs uit het rechterrijtje pakte, behaalde Sparta ook tegen topclub PSV een punt en was er kans op meer. Sparta kan vrijuit spelen, al zal dat onder Maurice Steijn niet betekenen dat we op zijn Van Hanegems de aanval kiezen.

De laatste winst van Sparta op Ajax in Amsterdam was op 20 augustus 1989. De Arena was nog lang niet gebouwd. Het werd 1-2. Toen-nog-niet-maar-nu-wel-oud-Spartaan Aron Winter bracht Ajax op voorsprong, waarna Gerald Sandel en Edwin Vurens Sparta naar de winst schoten. Hoogste tijd dat zij opvolgers krijgen. Sparta is in vorm, Ajax niet. Wie weet wat er mogelijk is. Laten we in ieder geval niet denken dat we bij voorbaat kansloos zijn tegen Ajax, want dat zijn we dit seizoen zeker niet. Of zoals we in Rotterdam zeggen: wie zijn ze dan?

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Sambo, Abels, Auassar, Pinto; Kitolano, De Guzman; Namli, Verschueren, Van Crooij; Lauritsen

Abonneer
Abonneren op
254 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties