Aan de bak

Na het verplichte nummer tegen Ajax staat een werkelijk belangrijke wedstrijd op de agenda. De uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles is deze competitie de eerste tegen een op papier en in besteedbare euro’s mindere tegenstander. Sparta heeft na drie wedstrijden één heel punt. Dat is gegeven het competitieprogramma tot nu toe niet gek, maar het zet wel extra druk op de wedstrijd in Deventer. Winnen betekent naar boven kijken, verliezen is naar beneden blijven kijken. Een gelijk spel zal ook als een teleurstelling worden ervaren. We tekenen daar meteen maar bij aan dat winnen niet zomaar is gedaan. Als het publiek in Deventer achter de ploeg gaat staan, kan Go Ahead net wat meer.

Go Ahead Eagles heeft na drie wedstrijden nul punten. Thuis werd verloren van PSV, uit van AZ en Groningen. Net als Sparta heeft Go Ahead Eagles een zware competitiestart achter de kiezen. Beide clubs smachten naar drie punten en voor beide clubs is de onderlinge wedstrijd een sleutelduel. [Mart Smeets-mode aan] Mogen we Go Ahead Eagles – Sparta een zespuntenwedstrijd noemen? Ja, dat mogen we. [Mart Smeets-mode uit]. Maurice Steijn moet zijn mannen op scherp zetten, want er staat veel op het spel.

Media, arbiters, verzorgingsplaatsen

Go Ahead Eagles – Sparta begint zaterdag 27 augustus 2022 om half vijf in de namiddag en wordt gespeeld in stadion De Adelaarshorst aan de Vetkampstraat in Deventer. Postcode 7416 WL. Dan kunt u ze een kaartje sturen. Van het arbitrale sextet reizen scheids Kamphuis, grens Ribbink, grens Osseweijer en heerschap Rozendal af naar postcodegebied 7416 WL. De VAR en AVAR mogen niet mee, maar moeten naar Zeist (postcode 3707 HX). Joey Kooij is VAR van dienst en Don ‘Corleone’ Frijn mag avarren.

ESPN en Rijnmond doen verslag. Wie snel is kan nog naar de wedstrijd. Er zijn nog een beperkt aantal buskaarten te koop via spartakaartje.nl. De autocombi is uitverkocht. Om te voorkomen dat die vermaledijde Spartasupporters de historische binnenstad van Deventer kort en klein slaan, moeten supporters die gebruik maken van de autocombi tussen half drie en drie hun omwisselbiljet omwisselen voor een ander biljet op de op Google met 3,9 sterren gewaardeerde verzorgingsplaats Tolnegen.

Adelaars en arenden

Dan Go Ahead Eagles. Dat is Engels voor Ga Voort Arenden. Of Adelaren, want arend en adelaar zijn twee woorden voor dezelfde vogelsoort. Arenden of adelaars zijn dagactieve, middelgrote tot grote roofvogels met brede vleugels, stevige snavel en scherpe klauwen. Arenden worden veel gebruikt als symbool door landen en organisaties, omdat ze macht, schoonheid en onafhankelijkheid uitstralen.  Mocht u Go Ahead Eagles een machtige, schone en onafhankelijke voetbalclub vinden: vandaar!

De roofvogels die in het Nederlands met de term arend worden aangeduid behoren alle tot de orde van de Accipitriformes, maar niet tot dezelfde familie. Verreweg de meeste arenden behoren tot de familie Accipitridae (havikachtigen). De visarend behoort echter tot de familie Pandionidae (visarenden).

Go Ahead, de club waaruit Go Ahead Eagles is voortgekomen, werd opgericht in 1902 en heette sinds 1905 Go Ahead. In 1971, bij de splitsing van de amateur- en de proftak, werd op voorspraak van toenmalig trainer-coach en Sparta-legende Barry Hughes de toevoeging Eagles achter de naam geplakt.

Hughes heeft daarbij nagelaten aan te geven of de ‘eagle’ in Go Ahead Eagles een havikachtige of een visarend is. Of het maakte hem niet uit, anders had Hughes wel Go Ahead Hawks of Go Ahead Ospreys voorgesteld. “Doe maar een adelaar, maakt niet uit welke.”, moet Barry hebben gedacht, de mensheid inmiddels 51 jaar in verwarring achter latend. Lezers die bijbeunen als ornitholoog kunnen in de comments aangeven of we hier met een havikachtige of een visarend te maken hebben. Wij zijn benieuwd.

Lucky Dube

Wat wij als ITWM-redactie niet voor onze lezers over hebben! Uw voorbeschouwert van dienst heeft vorig seizoen meerdere afleveringen van de FC Emmen Podcast doorstaan en mocht nu drie kwartier naar een uitzending van Code Rood Geel op Koekstad Radio luisteren. Code Rood Geel wordt mede mogelijk gemaakt door Sportcentrum Fit & Fun, Snackbar Paul van Gurp en Interieurspecialist Woonze. Wat zijn we wijzer geworden? Marnick Weller is op vakantie geweest in Spanje én Portugal, Jamal Amofa vindt communicatie belangrijk en Go Ahead Eagles – Sparta is een heel andere wedstrijd dan Sparta – Ajax. Die drie kwartier komen nooit meer terug.

Okee, één aardig dingetje uit Code Rood Geel. Go Ahead verdediger Amofa luistert voor wedstrijden naar de relaxte sound van de Zuidafrikaanse reggae-zanger Lucky Dube. Hij schijnt daarbij graag een flinke spliff op te steken. Mocht Amofa lekker irie op het veld staan, dan ligt dat dus aan de reggae. Yah man!

Over de opstelling van Go Ahead Eagles: Mats Deijl is geschorst. Gerrit Nauber, Willum Thór Willumsson (prachtige naam!), Martijn Berden en Jahnoah Markelo zijn geblesseerd. Vanwege de immer geldende wet dat oud-Spartanen makkelijk tegen Sparta scoren, merken we ook nog op dat Finn Stokkers bij Go Ahead speelt.

Go Ahead Eagles: De Lange; Kuipers, Fontan, Idzes, Amofa; Fernandes, Rommens, Llansana, Linthorst; Lidberg, Edvardsen.

Breed en fit

Maurice Steijn beschikt over een brede en fitte selectie. Zeker op het middenveld zou de Hagenees kunnen variëren. Kijkend naar de goede wedstrijd vorige week tegen Ajax en de mindere oefenwedstrijd tegen RKC (waarin de spelers startten die niet tegen Ajax speelden) kopiëren wij de opstelling van afgelopen zondag. Inclusief spits Lauritsen die mag laten zien dat hij ook in Nederland doelpunten kan maken. Kom op, Spartanen!

Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Auassar, Pinto; De Guzman, Kitolano; Van Crooij, Mijnans, Lokilo; Lauritsen.

Abonneer
Abonneren op
311 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties