Bij Ajax klotst het geld over de plinten. De club heeft van alle clubs uit Nederland de meeste inkomsten uit supporters, sponsoring, merchandise, Europees geld, transfergelden en de TV-rechten. Dat vertaalt zich in de meest dure selectie -en waarschijnlijk ook dit jaar weer de beste selectie- van ons landje. Als Ajax op bezoek komt heb je als Sparta supporter hoop op een goede resultaat, maar je weet dat de kans klein is op een punt of meer.

De wedstrijd begon wat later, vanwege een zeer droevig incident op de Tonny van Ede tribune. Nadat de ambulance vertrokken was kon de wedstrijd beginnen.

Drie wijzigingen in de basisopstelling

De Sparta Marsch werd begeleid met vlaggetjes die beschikbaar waren gesteld door De Goudse. De meningen hierover waren verdeeld. Uw schrijver van dienst vond het geen geweldig geslaagde actie. Het past niet echt bij Sparta. Er wordt minder gezwaaid met de vlaggen omdat de helft van de supporters klapt bij de Sparta Marsch en er wordt minder geklapt bij de Sparta Marsch omdat de andere helft zwaait. Dan was het vuurwerk van vorig seizoen geslaagder.

Maar ach, zoveel mensen, zoveel meningen. Als het om de basisopstelling gaat, telt alleen die van Steijn. Abels, Verschueren en Namli werden naar de bank verwezen. Sambo, Mijnans en Kitolano mochten hun opwachting in de basis maken.

Steijn had de tactiek wat aangepast. Lokilo speelde eigenlijk als linkshalf. Van Crooij moest de rechterkant bestrijken en aansluiten bij Lauritsen en Mijnans versterkte het middenveld. Het pakte goed uit. Sparta stond veel compacter dan tegen AZ en Ajax had het moeilijk om er doorheen te voetballen. Natuurlijk was er dreiging. Dat kan ook niet anders met spelers als Bergwijn, Berghuis, Tadic en Brobby voorin. Maar echt grote kansen kreeg Ajax niet. Twee keer was er een bal op de arm van een Spartaan in het strafschopgebied, maar terecht werd hier niet voor gefloten.

De eerste echt kans was zelf voor onze club. Blind en Pasveer klungelden. Sambo zat er scherp tussen, maar de bal was net te ver weg, anders had hij hem zo in het lege doel kunnen inschieten. De Spartanen op het uitverkochte Kasteel konden het waarderen en de sfeer zat er bij vlagen goed in.

Sparta had nog een paar aanvallen waar vier aardige voorzetten uitkwamen. Met Lauritsen is er dan de hoop dat de bal een keer goed valt. Dat gebeurde niet, maar het was goed om te zien dat Sparta zich niet volledig ingroef en waar mogelijk een paar speldenprikjes uitdeelde.

Natuurlijk had Ajax veel meer balbezit en dit leidde in de loop van de helft tot iets meer mogelijkheden. Berghuis schoot voorlangs en Rensch schoot op de paal. Helaas viel dan toch de 1-0. De bal werd makkelijk verloren op het middenveld. Bergwijn pikte de bal op, ging ermee lopen en schoot vanaf net buiten het strafschopgebied droog binnen. 0-1.

Sambo en Kitolano zijn versterkingen

Sambo had het lastig, maar dat is ook niet heel gek tegen Bergwijn. Niettemin was het duidelijk dat hij een versterking was voor de ploeg. Snel, fel en aanvallend beter dan Abels. Kitolano speelde helemaal uitstekend. Beide mannen zullen ongetwijfeld tegen Go Ahead weer in de basis staan. Abels en Verschueren zullen zich gaan afvragen hoe vaak zij nog in de basis zullen staan. Voor Verschueren lijkt er geen vaste plek meer op het middenveld.

Sparta blijft overeind in de tweede helft

Vito van Crooij bleef in de rust licht geblesseerd in de kleedkamer achter en Younes Namli kwam in zijn plaats. Namli liet weer leuke dingen zien. Maar tegelijkertijd kwam hij drie of vier keer in de positie om te schieten. Hij krijgt het maar niet voor elkaar om dan met zijn uitstekende traptechniek ook gewoon een bal op het doel af te vuren. Zeker tegen Ajax zijn de kansen schaars en mag hij het vaker proberen. Het is toch vaak weer even kappen en draaien.

Bijna viel de wedstrijd in het slot. Na een prachtige Ajax-aanval kon Brobby de bal zo binnen schieten. Maar hij raakte de lat. Een mazzel voor Sparta, dat vervolgens tot aan de pakweg de 75e minuut een aardige fase had. Onze club gaf weinig weg en De Guzman was dichtbij de 1-1. Pasveer redde echter uitstekend. Ook Lokilo had nog een schot. Het Kasteel ging er volop achterstaan en terecht, want hoe vaak zie je niet dat Ajax na een voorsprong simpel uitloopt naar een grote uitslag? Maar Sparta bleef compact spelen, loeren op de kans op 1-1. En hoewel Ajax duidelijk de betere ploeg was deed Sparta simpelweg wat het kon. De strijdlust die de mannen van Steijn lieten zien was hartverwarmend en aan de bal was het stukken beter dan tegen AZ.

Maar na de mogelijkheden van Sparta en de steun van het publiek zag je dat Ajax toch ook wel een professionele ploeg is die speelt om de knikkers. In de 71e en 73e minuut noteerden we van Ajax kant opzichte pogingen tot tijdrekken, evenals in blessuretijd. Het is een beetje treurig voor zo’n rijke club, maar aan de andere kant voelden de Ajax spelers prima aan dat het na de 70e minuut de verkeerde kant op had kunnen gaan. Ook zij willen niet per se altijd maar het publiek vermaken en gaan in eerste instantie voor de punten. Ajax legde de wedstrijd even ‘dood’. Daarbij hielp scheidsrechter Manschot. Wat een irritante vent is dat toch. Hij was niet doorslaggevend, maar in de ‘kleine momenten’ kreeg Ajax wel erg vaak het voordeel van de twijfel. Sparta bracht in de 78e minuut Engels, onze club ging terecht wat aanvallender spelen, maar juist hierdoor kreeg Ajax meer ruimte. De 0-2 voelde op dat moment dichterbij dan de 1-1, maar Klaassen, Kudus en Taylor wisten niet te scoren. Sparta bleef hoop houden. Namli misschien in de blessuretijd moeten uithalen, maar hij speelde de bal af naar Engels. Die gaf met links een zeer slechte voorzet. En daarmee kwam de wedstrijd ten einde.

Ajax won verdiend, maar Sparta kwam uitstekend voor de dag tegen de miljonairs van Ajax. Het moet dan een beetje mee zitten om een punt uit het vuur te slepen. Zover kwam het dus niet. Na afloop stond er 0-1 op de borden. Niettemin konden we als Spartanen trots Het Kasteel verlaten. Het applaus dat de spelers ten deel viel was terecht. Nu volgen Go Ahead-uit en Volendam-thuis. Twee wedstrijden waarin het tijd wordt om punten te gaan halen.

Spelers die voor Sparta in aktie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo (67. Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar (87. Charles-Andreas Brym), Mica Pinto, Joshua Kitolano, Jason Lokilo (78. Mario Engels), Jonathan de Guzmán (87. Mike Eerdhuijzen), Tobias Lauritsen, Sven Mijnans, Vito van Crooij (46. Younes Namli)

Abonneer
Abonneren op
346 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties