Sparta – Groningen eindigde in 1-1 gëeindigd. Het qua niveau een matige wedstrijd. Ook Sparta haalde geen geweldig niveau, maar onze club was wel beter dan de noorderlingen. Daardoor ging Groningen uiteindelijk met het beste gevoel naar huis en bleef bij Sparta het gevoel achter dat de drie broodnodige punten niet gepakt waren.

Fraser kwam zonder verrassingen in de basisopstelling. Tom Beugelsdijk keerde terug in de wedstrijdselectie, maar begon ‘niet wedstrijdfit’ op de bank. Jans speelde linksback omdat Meijers en Pinto ontbraken. Emegha zat weer op de bank, omdat Lennart Thy weer kon starten en Fraser de voorkeur gaf aan Van Crooij boven de spits uit de eigen opleiding.

Goede start

De start was wervelend. Al in de eerste minuut kreeg Thy een geweldige kans. De spits schoot naast. Eigenlijk moeten dit soort ballen er dan direct in. Maar de scherpte, de kwaliteit, het geluk van vorig seizoen hebben we dit seizoen niet. Thy schoot naast. Uit de daaropvolgende corner schoot Bryan Smeets, de bal werd nog iets van richting veranderd, maar niet genoeg om de 1-0 op de borden te zetten. Ook hier ontbrak wat geluk.

Van Crooij weer ongelukkig

Sparta was de betere ploeg op het veld, maar kreeg het in de eerste helft niet voor elkaar om nog echt grote kansen te krijgen. Meest gevaarlijk was nog Vito van Crooij met twee kopballen. Als Van Crooij er één van de twee had ingekopt, had hij zijn meerwaarde bewezen. Maar als er niet gescoord wordt, dan blijft er wel erg weinig over. Van Crooij deed het vorig seizoen prima bij VVV, maar lijkt zich in Rotterdam-West niet best te voelen. Aanvallend te weinig, er is geen ‘klik’ met Thy, hij lijkt minder snel dan vorig seizoen, verdedigend laat hij met grote regelmaat zijn mannetje lopen. Het is te hopen dat Van Crooij snel zijn draai gaat vinden, maar eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hij op dit moment zoveel speelminuten krijgt.

og een geweldige grote kans creëeren. zijn schoen, maar vloog het schot net naast. Na de openingsfase hield Sparta het overwicht, al kwam de thuisploeg niet veel verder dan een afstandsschot van Van Crooij. Diezelfde Van Crooij was daarna uit een vrije trap van Mohammed Osman nog gevaarlijk. De buitenspeler kopte echter over.

Groningen: 1 kans. 1 goal.

Sparta speelde echt niet geweldig. Lekker voetbal op het middenveld, of opbouw van achteruit was er niet. De vier verdedigers speelden wel erg vaak terug op Okoye. Maar vergeleken met Groningen viel het nog allemaal mee wat Sparta liet zien. De Groningers hielden de boel achter dicht en kwamen er totaal niet uit. Sparta kwam niet in de problemen, totdat Abels Mo el Hankouri teveel ruimte gaf. Hij gaf de bal laag voor naar Cyril Ngonge schoot. Die stond volledig vrij, terwijl enkele Sparta (Heylen, Jans) lucht stonden te dekken. De organisatie achterin was niet op orde. En dus stond zomaar 0-1 op de borden.

Abels of Jans?

Een paar minuten later alweer zorgde Smeets alweer voor een gelijke stand op de borden. Ook Smeets heeft weleens beter gespeeld, maar met zijn droge schot in de linkerbeneden maakt hij weer een belangrijke goal. Noodzakelijk in een elftal dat dit seizoen te weinig tot scoren komt.

De assist op Smeets was van Laurent Jans, die normaal gesproken natuurlijk rechtsback is. Hij stond bij afwezigheid van Meijers en Pinto, stoomde op op links en legde de bal prima af op Smeets, die dus de 1-1 maakte. En Jans kwam een paar keer meer op, vanaf de linkerkant. Jans had een fase in de tweede helft waar hij het enigszins lastig had, maar verder maakte hij een uitstekende indruk. Dit in in tegenstelling tot Abels aan de rechterkant, die er matig uit zag bij de tegengoal, scherpte miste bij het verdedigen en maar één serieuze aanvallende actie had in de hele wedstrijd. Pinto keert tegen RKC als linksback terug in de basis. Dat Abels in die wedstrijd op de rechtsbackpositie staat is verre van zeker. Jans klopt op de spreekwoordelijke deur, maakt een betere indruk dan Abels en de kans is groot dat we Jans in de basis en Abels op de bank zullen zien in Waalwijk.

Een vermakelijke tweede helft zonder goals

De rest van de wedstrijd was best vermakelijk. Vlak na de 1-1 kwam Groningen bijna opnieuw op voorsprong. Weer gaf El Hankouri een voorzet. Ditmaal werd erdoor Okoye verkeerd geanticipeerd, waardoor Strand Larsen de 1-2 binnen komen koppen. Okoye herstelde met een briljante reflex. De doelman maakt soms in zijn jeugdigheid nog weleens wat foutjes, maar wat een talent is het toch. Mooi dat we 2 jaren van hem kunnen genieten. De kans dat hij, zeker bij goede prestaties op de Africa Cup, komende zomer vertrekt is uiteraard levensgroot.

Totdan toe was het vooral het Groningen publiek dat te horen was, maar na de safe van Okoye liet opeens ook het Sparta publiek van zich horen. Een opstootje veroorzaakt door Smeets en waar Okoye zich onnodig mee bemoeide leverde beide heren twee domme gele kaarten op. Maar het bracht allemaal wel een beetje gif in de wedstrijden.

Groningen leek in de tweede helft alleen nog maar de 1-1 te willen verdedigen en misschien met een stiekeme counter of corner de winst weg te willen plukken. Sparta probeerde het en kreeg best nog wat mogelijkheden. Zo nu en dan lekker ondersteund door het Sparta publiek werd het bij vlagen een vermakelijke tweede helft, waar onze club niet geweldig speelde, maar de winst wel verdiend had. Het vizier stond echter niet op scherp. Thy, Smeets en Van Crooij probeerden het. Vriends kreeg een geweldige kans, maar zijn inzet werd door een Groninger speler van de lijn gehaald. De kans van Heylen was nog groter. Hij had hem vanaf een paar meter voor het inschieten, de keeper was in geen velden of meer te bekennen, maar Heylen schoot over. Ongeloof dat dit soort kansen er niet in gaan. Dan wordt het moeilijk om te winnen.

In de 59e minuut maakte Beugelsdijk zijn rentree tot grote vreugde van het publiek. Hij kwam in de plaats van Osman. Osman begon in zijn eerste wedstrijd tegen Fortuna geweldig, maar is ver teruggevallen in zijn prestaties. Blijkbaar is het toch niet eenvoudig om na een jaar in de zandbak direct constant te presteren in de eredivisie. Toch was de wissel opmerkelijk. Osman speelde in de eerste helft heel slecht, maar in de tweede helft al iets beter. Dat hij gewisseld werd valt nog wel te begrijpen. Alleen dat niet een speler als Goudmijn dan een kans krijgt, maar dat dan het hele systeem omgegooid moet worden, zegt iets over de smalle selectie die Fraser heeft en ook hoe weinig vertrouwen Fraser heeft in sommige spelers. Henk & Henk kunnen goed met elkaar opschieten, maar alleen al aan de wissels valt te zien dat Fraser niet blij is waarmee Van Stee hem heeft ‘opgezadeld’.

5-3-2 zou nog het meest logische zijn met het duo Emegha / Thy voorin en opkomende backs, maar dit duo zagen we niet. Het werd nu een beetje een zooitje, omdat we te vaak 5 man achterin zagen, tegen maar één echte Groningen aanvaller. Heylen en Beugelsdijk kregen veelvuldig de bal, wat je eigenlijk niet wil als ploeg. Het was wel lekker om Beugelsdijk als verdediger er weer stevig in te zien kleunen. Dit kan Sparta wel gebruiken.

In een enigszins onwennige opstelling was er nog steeds maar één ploeg in het veld die het laatste half uur kansen kreeg, en dat was Sparta. Mijnans had een vrije trap die van richting werd veranderd, maar Groningen keeper Leeuwenburg redde. Ook een inzet van Abels werd door Leeuwenburg gered. Groningen had best wel aardig wat balbezit, maar deed er werkelijk niets mee. Duarte speelde bagger aan Groningen zijde en werd terecht gewisseld, maar het maakte allemaal niet uit. Het Groninger gevaar bleef beperkt tot een corner. In een enigszins onwennige opstelling was er nog steeds maar één ploeg in het veld die het laatste half uur kansen kreeg, en dat was Sparta.

Thy was nog niet volledig fit en werd nog gewisseld voor Emegha. De ingevallen spits kreeg Sparta nog een laatste geweldige kans. De net ingevallen Mario Engels gaf prima voor op Emegha. De jonge spits had moeten scoren, met een diagonale harde kopbal in de hoek. Maar hij timede net verkeerd. Emegha maakt vaak een goede indruk, staat vaak op de goede plek, maar mist nog te vaak belangrijke kansen. Wat als hij de 1-0 en 2-0 maakt tegen Cambuur? Wat als hij de 1-2 maakt tegen Groningen? Dan had Sparta er een stuk beter voor gestaan. Maar dat het eigenlijk nodig is dat zo’n jonge jongen ‘opstaat’ zegt alles over het gebrek aan kwaliteit in de selectie. En daarom is Sparta inmiddels, ondanks een niet onaardige pot tegen Groningen, afgezakt naar plek 17. Een plek die vooral Henk van Stee zich mag aanrekenen. De selectie is simpelweg niet goed genoeg. Het is te hopen dat Sparta zaterdag wint in Waalwijk. Dan blijven we een beetje bij. Dan is hier en daar nog punten sprokkelen, het uitzingen tot aan de winterstop en dan hopen op enkele serieuze versterkingen. Maar een driepunter tegen RKC voelt inmiddels wel als pure noodzaak. De optredens tegen zowel PSV als Groningen laten zien dat de juiste spirit er nog in ieder geval nog is bij de selectie. En ook dat Sparta zich kan meten met een elftal zoals Groningen. Met licht vertrouwen reizen we dus af naar Waalwijk.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Jans, Auassar, Mijnans, Osman (59. Beugelsdijk), Thy (71. Emegha), Smeets, Van Crooij (88. Engels)

Abonneer
Abonneren op
253 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties