wedstrijdposter PSV - Sparta

Na een koude middag op Het Kasteel afgelopen zondag, was het tijdens de werkuren een stuk lekkerder. Geen oersaai, koud en kil duel op het veld, maar een warme zomerse week op de zaak. Wie wil dat nou niet? Het liefst gingen we in een rood-wit shirt werken. Zonnebril op, lauwe pils in de linkerhand en een lekker broodje in de rechterhand. Het weekend nadert. Zondag 5 mei 2024. 17 graden in Eindhoven. Hoe leven Spartanen toe naar een wedstrijd die in alle opzichten totaal niet om Sparta draait? Alle media schrijven in dienst van de Eindhovenaren, maar de mannen van ITWM, die tegen een stevige vergoeding van 0 euro en buiten de zware arbeid om die zij verrichten doordeweeks op het werk, willen wij de Spartanen ook een cadeau geven. Een gevoel van betekenis. Deze wedstrijd draait niet om een paar boeren uit de lichtstad, maar om de volgende kans waar een stunt gehaald kan worden in Eindhoven. 

Waarom zou Sparta dit seizoen kans maken?

Eerlijk is eerlijk. Waar haalt de schrijver van dienst het optimisme vandaan? Is de beste meneer beschonken een voorbeschouwing aan het schrijven? Misschien een beetje, maar gisteren was weer een voorbeeld waar te vroeg juichen toch snel wordt afgestraft. Dit is waar Sparta het van moet hebben. Nadat de wedstrijd Roda JC -SC Cambuur was afgelopen, leek de buit al binnen voor de Limburgers. Promotie kon niet meer misschien en honderden Vlaaien stormden vol vreugde het veld op. Telstar stond immers 1-0 voor. Enkele minuten later maakte Groningen gelijk, waardoor Roda toch niet promoveerde. Gevalletje te vroeg gejuicht. 

Dit kan nu ook zomaar het geval zijn. Iedereen gaat al uit van de kampioenswedstrijd. Het wordt de dag van PSV. Alles wijst op een volslagen mismatch waar Sparta niet het kaas van het brood laat eten en misschien een stiekeme zege boekt. Eindhoven teleurgesteld. Media teleurgesteld. Rotterdam blij. 

Waarom is Sparta kansloos? 

Natuurlijk zijn wij ook realistisch en bekijken wij de keerzijde. Waarom zou Sparta kansloos zijn? Antwoord: PSV is godsgruwelijk goed dit seizoen en laat zelden steken vallen. Thuis verloor Sparta al vrij kansloos met 0-4 en werd Sparta dit seizoen niet eerder zo dronken gespeeld. Meer woorden hoeven daar niet aan vuil gemaakt te worden. Vorige week won PSV met 0-8 bij Heerenveen. Magertjes. 

Leiding

Het bal wordt geopend door Dennis Higler. De dresscode? Rood-wit en paars/groen. Naast de opening van het bal is de heer Higler ook verantwoordelijk voor het goed begeleiden van de dans. Dit doet hij natuurlijk niet alleen. Aan de zijlijn geplakt bevinden zich Charles Schaap en Roy de Nas. Natuurlijk wordt ook gelet op de tijd en eventuele wisselingen. Met bord en al staat Martin van der Kerkhof klaar om in actie te komen. Van een afstandje bekijkt Ingmar Oostrom de beelden. Hij wordt niet geassisteerd door één, maar twee mannen die de beelden goed in de gaten moeten houden. Namen? Stefan de Groot en Jonathan van Dongen. Blijkbaar is de nood hoog om drie mannen naar een klein scherm te laten kijken. Elke vorm van verkeerde danspassen moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden.

‘Een salonremise dan maar?’

Jeroen Rijsdijk sprak voorafgaand aan deze wedstrijd met VI. De beste man kijkt met veel vertrouwen vooruit naar de wedstrijd in Eindhoven en droomt van een stunt. Hij is echter ook realistisch:

‘Iedereen begrijpt wel dat uit bij PSV alles moet kloppen om ook maar in de buurt te komen van een van een resultaat’.

Een stevige uitspraak, maar Rijsdijk gaat wel voor dat resultaat. Hij besprak zelfs een eventueel herenakkoord. Bij een gelijkspel is PSV kampioen en hier wil onze Jeroen graag aan meewerken. Hij verwacht alleen niet dat PSV dit ziet zitten. Aan hem de taak om Pelle Clement naar schoonpapa Earnest Stewart te sturen en met een list te komen.

PSV

Het is niet de vraag of PSV kampioen wordt, maar wanneer. Het is inmiddels bij iedereen duidelijk. Ze kunnen tegen Sparta kampioen worden. Wij hopen dat dit niet zo is. Verder is er weinig noemenswaardig te vermelden over PSV wat we nog niet wisten. We gaan toch een poging wagen:

  • PSV heeft de clubkleuren te danken aan Jan-Willem Hofkes. De eerste voorzitter liet tijdens de oprichtingsvergadering een flesje frambozenlimode over een wit kladblok vallen. Hij vond de kleuren zo mooi dat de shirts Rood-Wit werden. Natuurlijk weten wij dat hij gewoon naar Sparta keek. Wat een lulverhaal.
  • De eerste voorzitter kwam uit Leiden en niet uit Eindhoven. O, wat erg.
  • Tijdens het 100-jarig bestaan van PSV wilde het op de verjaardag perse tegen een ‘makkelijkere’ club spelen en was SC Cambuur de genodigde voor het feest. PSV kreeg echter de deksel op de neus en het werd 0-0. Lekker makkelijk.

Verder goed om te weten dat Sergino Dest geblesseerd is en dus niet meedoet. Net als Noa Lang en Isaac Babadi.

Vermoedelijke opstelling PSV: Benitez, Teze, Ramalho, Boscagli, Mauro Junior, Schouten, Veerman, Bakayoko, Til, Tillman, De Jong.

Sparta

Onze club staat niet bekend om de zeges aan de (platte)kar te binden in Eindhoven. De laatste zege in Eindhoven dateert van 1995. Het laatste punt was echter wel recent. Vorig seizoen wist Sparta de Eindhovenaren te bedwingen en bleef het steken op 0-0. De jaren daarvoor waren de nederlagen ook vrij klein met een 1-0 en 2-1. Op basis van de recente historie wordt Sparta niet afgeslacht, maar wist het wel slechts acht keer te winnen in Eindhoven. PSV won maar liefst 44 van de 64 wedstrijden. Een pittige klus dus.

Na de moeizame zege op Volendam lijkt Sparta play-offs bijna niet mis te kunnen lopen. Gisteren speelde SC Heerenveen gelijk, waardoor het alleen op punten gelijk kan komen met Sparta. De Rood-Witte helden hebben wel een veel beter doelsaldo, waardoor alleen een monsterscore op de laatste wedstrijd (Sparta-Heerenveen) Europese play-offs misgelopen kan worden. Theoretisch kan PEC ons ook nog voorbij, maar met Feyenoord-uit en Twente-thuis lijkt dit ook onmogelijk.

Blessures en schorsingen

Om dat nooit resultaat te halen tegen PSV moet Sparta het wel zonder enkele sterkhouders doen. Kitolano en Verschueren doen tot het einde van het seizoen niet meer mee. Al bracht Nijkamp hier wat nuance in dat een herstel wellicht sneller kan gaan dan vooraf gedacht. Duidelijk is wel dat het tweetal dit duel niet gaan halen. Ook Warmerdam is afwezig met wat gezegd wordt een blessure. De heren van vorige week hebben zich keurig gedragen ondanks een verwarde Manschot, waardoor niemand geschorst is voor deze wedstrijd.

Uitslag poll

ITWM vroeg naar uw mening en u gaf antwoord. Hoe moet Sparta spelen tegen PSV en welke opstelling moet Jeroen Rijsdijk hanteren om dat resultaat te halen waar hij zo optimistisch op is. De meeste stemmen gelden en 171 van de 574 van jullie denkt dat 4-3-3 de beste opstelling is om dit aan te vliegen. Niet teveel wijzigen en vertrouwen op de eigen tactiek. Welke dat is? Nog steeds lastig te zien.

Dan een gedeelde tweede plek met 121 stemmen. Twee totaal andere formaties. 4-4-2 en 5-3-2. Iets meer verdedigend ingesteld om de aanvallen af te stoppen. Of een versterkt middenveld en sluw op de counter spelen met een pijlsnelle spits naast Lauritsen? Allemaal speculaties, maar zondag rond 11:15 wordt de formatie echt bekend. Rijsdijk voert bijna nooit drastische wijzigingen door in de basisopstellingen. Daarom denkt de redactie het volgende:

Vermoedelijke opstelling Sparta Rotterdam: Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust, Metinho, De Guzman, Mito, Clement, Lauritsen, Saïto.

Abonneer
Abonneren op
294 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties