Leidinginfo

Almere – Sparta, 13 april 2024, aanvang 21:00 uur. Alex Bos is de fluitist van dienst. Maarten Ketting en Don Frijn zijn de vlaggende mannen. Het heerschap Robin Vereijken is de vierde official. Een bekende naam (Dennis Higler) is de VAR. Maar uiteindelijk valt of staat het goed verlopen van de wedstrijd natuurlijk met de AVAR. Zijn naam is ditmaal Martijn Beijer. Waarvan akte.

Lekker op tijd die voorbeschouwing

Bij een gebrek aan redacteuren (of een lakse redactie) vandaag geen uitgebreide voorbeschouwing die ruim op tijd voor de wedstrijd neergepletterd is. Wel een voorbeschouwing die ‘lekker laat’ is. Soms gaat het zo Spartanen. Lenteweer. Een pilsener in de zon voordat met de trip naar Almere wordt begonnen. En dan opeens merken dat er nog geen voorbeschouwing geschreven is. Het overkomt alle voorbeschouwers met een voorliefde voor lente, Sparta en pils weleens. Passende maatregelen zijn genomen. De desbetreffende vrijwilliger kan een brief van de HR afdeling van ITWM verwachten en zijn salaris van 0 euro zal komende maand gehalveerd worden.

Opnieuw kans om een mega stap richting play-offs te maken

Sparta had vorige week van Heracles moeten winnen. Bij een driepunter hadden we vrijwel zeker ons in kunnen tekenen voor de play-offs. En vrijwel zeker had Sparta kunnen rekenen op drie ton meer volgend seizoen omdat we Heracles op de TV ranglijst voorbij zouden gaan.

Hadden, hadden, hadden. Daar hebben we geen reet aan. Vooruit kijken dan maar.

In de week dat Nijkamp met de komst van Kleijn en Nassoh al richting volgend seizoen aan het kijken is, is Sparta nog lang niet zeker van een plek bij de eerste 9. Toch heeft Sparta vandaag opnieuw een geweldige kans om een mega stap richting de play-offs te maken. Bij winst schudden we Almere definitief van ons af. En als die lelijke club uit Rotterdam-Zuid morgen dan een normale prestatie levert tegen Fortuna is het gat naar plek 10 minimaal 4 punten. De volgende pot van onze club is Sparta – Volendam. Het kan er zomaar eens heel mooi uit gaan zien. Moeten ‘we’ ditmaal wel winnen. Als Almere wint, dan komt het allemaal wel erg dicht op elkaar te staan.

In de thuiswedstrijd werd Sparta tactisch afgetroefd door het Almere van Pastoor. Een 1-2 nederlaag was het pijnlijke gevolg. Tijd voor revanche.

Metinho spreekt voorafgaand aan Almere-uit

Almere City FC

Almere City FC (wat een klote naam toch) dat speelt in het Yanmar Stadion (wat een kut naam toch) wordt getraind door Alex Pastoor (niets mis met die naam). De man die Sparta (wat een prachtige naam toch) in 2016 terugbracht naar de eredivisie. Het was een geweldig seizoen. We zagen in vele wedstrijden heerlijk voetbal. De kampioensavond was er eentje om nooit te vergeten. Helaas wilde Pastoor zo nodig naast trainer ook technisch manager worden. Sparta gunde hem dat ook, ondanks dat onze club na Wiljan Vloet had besloten geen dubbelfuncties meer aan mensen te geven. Een fout van onze club. Een fout ook van Pastoor, die zichzelf overschatte. Het mislukte faliekant. Pastoor bleek een technisch manager van het bedenkelijk laag niveau. Cyril Chevreuil, Ivan Calero, Florian Pinteaux, Franck Bambock en Dalibor Volas zijn slechts enkele van de spelers met klinkende namen die er bar weinig van bleken te kunnen.

De dubbelfunctie werkte voor geen meter: de technisch manager Pastoor sleurde de trainer Pastoor mee naar beneden. Na een verschrikkelijke afgang tegen Feyenoord werd Pastoor ontslagen. Dat ging niet sjiek, maar het huwelijk tussen Sparta en Pastoor was hoe dan ook niet meer houdbaar.

De periode van Pastoor is dan ook sterk gekleurd tussen die twee kanten. Maar in het kampioensjaar maakte hij als trainer toch wel echt indruk. En ook nu blijkt Pastoor bij Almere weer uitstekend als trainer te kunnen functioneren. Hij is tactisch sterk, weet spelers te inspireren en schroomt niet om in trainingen net dat voorsprong te halen op andere clubs, bijvoorbeeld door het inhuren van fysieke expertise of mentale coaching. Almere komt niet in de degradatieproblemen. En dat alleen al is een groot compliment, want voorafgaand aan het seizoen had vrijwel iedereen verwacht dat Almere bij de laatste drie zou gaan eindigen. Als Almere wint van Sparta, gaat het zich zelfs mengen in de strijd om de play-offs. Laten we hopen dat dat in ieder geval niet gaat gebeuren!

Pastoor kan vanavond niet beschikken over middenvelder Danny Post, aanvaller Yann Kitala en reservedoelman Stijn Keller. Peer Koopmeiners is doorgaans één van de betere spelers bij Almere en staat uiteraard in de basis. Sherel Floranus maakt in 2015 onder Pastoor zijn debuut in betaalde voetbal bij onze club. Nu is hij aanvoerder bij Almere City.

Vermoedelijke opstelling Almere City FC: Radlinger, Jacobs, Van Bruggen, Peña, Floranus, Cathline, Ritmeester van de Kamp, Koopmeiners, Akujobi, Nalic, Robinet

Sparta

Jeroen Rijsdijk was begin 2020 assistent-trainer bij Almere City. Na het ontslag van de toenmalige hoofdtrainer Ole Tobiasen in maart 2021 was Rijsdijk enkele maanden hoofdtrainer ad-interim bij City FC. Hij promoveerde nog bijna ook met Almere, maar dat lukte uiteindelijk op de laatste speeldag net niet. Almere speelde zijn laatste zes duels gelijk. Aan Sparta de schone taak om deze opvallende reeks te beëindigen door drie punten mee naar Rotterdam te nemen.

Kitolano -die in de verloren thuiswedstrijd tegen Almere nog de enige Spartaanse goal scoorde- is helaas voorlopig nog niet van de partij.

Lauritsen lijkt er tegen Volendam weer bij te zijn, maar vandaag nog niet. Brym weer in de spits dus. Hij scoorde tegen Heracles, dat mag opnieuw tegen Almere. Maar mag er ook een onsje strijdlust bij? Iets meer voetballend vermogen, aanspeelbaar zijn voor mede-spelers? Brym moet er echt vier tandjes bij gaan doen. Wie weet gaat het vanavond lukken. Verder geen verrassingen in de opstelling.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust, Clement, Metinho, Verschueren, Mito, Brym, Saito

Abonneer
Abonneren op
116 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties