Henk Fraser

ITWM geeft niet overal de ruimte om met elkaar in discussie te gaan over racisme of over corona. Wij vinden het vooral belangrijk dat het voetbal en met name Sparta voorop staan. Maar als onze hoofdtrainer zich over dergelijke zaken uitlaat dan bieden we daar wel ruimte voor. Henk Fraser spreekt vandaag in een interview in het AD voluit over corona (wat hij zelf onder de leden had) en over de racisme discussie waar iedereen wat van vindt. Verbinding, minder schreeuwen, waardering en respect zijn de sleutelwoorden van onze trainer.

We gaan i.v.m. auteursrechten niet het gehele interview 1-op-1 kopieren op deze website, het is betaalde content dus daar dien je dan ook voor te betalen. De link naar het artikel is HIER te vinden

Wel een samenvatting van het interview waarin Henk Fraser allereerst aangeeft dat hij behoorlijk ziek is geweest van het coronavirus dat bij hem Covid-19 veroorzaakte. Hij dacht behoorlijk fit door het leven te gaan en wist niet dat hij zo hard getroffen kon worden. Dat heeft hem voor nu extra voorzichtig gemaakt in het afstand houden tot elkaar en handen wassen. Hij vindt ook, ondanks dat wij Nederlanders een eigenwijs volkje zijn, we ons beter aan de maatregelen kunnen houden. Het coronavirus kan je echt heel ziek maken en is een verschrikking.

Van het racisme debat vindt Henk Fraser best wel veel. Allereerst stelt hij dat discriminatie niet mag. “Elk normaal doordenkend mens begrijpt dat” , aldus de in Paramaribo geboren coach. Toch komt de aard van Fraser naar boven als hij vervolgens aangeeft dat hij mensen op tv ziet die zich overal gekwetst over voelen.

Toch brengt Fraser nuance aan door te stellen dat hij zich wel in een bevoorrechte positie bevond als talentvolle voetballer die nooit heeft hoeven te solliciteren. Hij geeft vervolgens zelf aan dat hij niet weet hoe het voelt om op basis van je achternaam of kleur te worden afgewezen.

Ook vindt hij dat er werk aan de winkel is als het gaat om meer kleur te krijgen in het voetbal. In de eredivisie is hij slechts de enige trainer met een kleurtje. Daarnaast is het volgens Henk Fraser ook zo dat het niet alleen een discussie is van kleur; transgenders, vrouwen en alles wat anders is zou meegenomen worden in de discussie.

En als deze discussie dan aangegaan wordt dan is Sparta een club die als voorbeeld voor de maatschappij zou kunnen gelden. In de kleedkamer is de zelfspot nooit ver weg en zingen Turken, Marokkanen en Nederlanders gezamenlijk met Andre Hazes nummers mee!

Als laatste geeft Fraser aan te hopen naar een samenleving te gaan met minder lange tenen en minder geschreeuw van beide kanten van het debat. Waardering en respect zijn uiteindelijk de waarden waarmee we tot elkaar kunnen komen.


Noot redactie: op dit item kunnen jullie allemaal je zegje doen over zaken als Corona en racisme. Maar voer de discussie vooral met waarde en respect, zoals coach het graag ziet.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties