De aanloop naar de eerste penalty gezien vanaf de Denis Neville-tribune.

Eerst het goede nieuws: door het 1-1 gelijkspel tegen SC Heerenveen steeg onze club een plekje op de ranglijst. Een punt is een punt. En winnen van SC Heerenveen is ook weer niet zo voor de hand liggend, zoals vele toeschouwers deden vermoeden voor de wedstrijd. We kwamen op voorsprong, hebben de drie punten keihard nodig, maar mochten achteraf bezien, best content zijn met dit resultaat.

We blijven Sparta niet waar? Eerder dit seizoen verloren we van deze tegenstander en nog niet zo heel lang geleden stonden we zielloos onderaan. Die ziel is terug op Spangen. Al overheerste bij trainer Fraser na afloop de teleurstelling. Hij sprak over een gemiste kans. Dat snappen we ook wel weer, gezien de strijd die zijn team aan het strijden is.  

Van Hooijdonk scoort niet

De wedstrijd dan, want een wedstrijdverslag gaat vooral over wat erop het veld gebeurde. Wat er op de tribunes werd gezegd en gedacht verweven we daar wat tussenin. De eerste vijf minuten waren voor Sparta. Onze rood-witten kwamen beter uit de startblokken. De eerste kans van de wedstrijd kwam via Mario Engels, die op de achterlijn voor wilde geven op Arno Verschueren. Sven van Beek voorkwam voor de Friezen erger. Engels zelf was ook nog dicht bij een openingstreffer. Dan een memorabel moment. SC Heerenveen leek de voorsprong te gaan pakken. Thom Haye schoot de bal hard tegen de onderkant van de lat, niet over de doellijn, maar wel voor de voeten van de inlopende Sydney van Hooijdonk (wiens achternaam mooier is dan zijn spel doet vermoeden). Hij schoot de rebound binnen, maar in buitenspelpositie. Afgekeurd.

VAR geeft penalthy. Thy mist.    

Opluchting. Even later vreugde. Een handsbal. Toch, scheids? Jawel, of toch niet. VAR kijken. VAR haalt Lindhout naar de kant. Ja, penal-thy. Kasteel kraait victorie. Maar lief publiek, laten we eerst even wachten tot ie er in zit. Niet dus. Thy schiet een bal die keeper Erwin Mulder makkelijk tegenhoudt. We spreken dan over de 37e minuut. Dan ga je toch niet lekker rusten. Terwijl in de Ronde van Vlaanderen Dylan van Baarle de kop pakt, lepelt Jack Kriek de vragen over oud-spelers van zowel SC Heerenveen en Sparta op. Waar was de vraag over Erik Tammer? En De Nooijers? Enfin: de vraag of mensen van nature biologisch monogaam zijn werd ook niet gesteld. Toch speelt die vraag onder supporters.  

Van Crooij schiet wel pingel binnen

Ander vraagpunt onder Spartanen: Pinto of Durmisi. Eerstgenoemde verving de tweede helft laatst genoemde. Schrijver dezes gaat voor Pinto. Die legt meer energie en drive in de wedstrijd dan de Deen. Op de Vlaamse kasseien hebben Van der Poel en Pogacar elkaar gevonden. Spits Thy vindt iets anders. Een lichte aanraking van Dresevic tegen zijn been. In de zestien meter en dat betekent weer een pingel. Ditmaal neemt Vito van Crooij hem. Hij scoort wel, al is de pingel slecht ingeschoten. Hij zit en telt en virtueel doen we met het verlies van Fortuna en PEC hele goede zaken. Bijkomstigheid: we moeten nog 38 minuten voetballen, blessuretijd niet meegerekend. 

Fraser gokt op Beugelsdijk

Lang kunnen Spartanen ook niet genieten van de voorsprong. Dalmau komt er eerst nog in voor Thy, maar in de 67e minuut maakt Amin Sarr eigenlijk uit het niets (lange bal van achteren van Nick Bakker) de gelijkmaker. Adil Auassar grijpt niet in en Okoye komt te laat uit zijn doel. Zij zijn schuldig aan het tegendoelpunt en zullen tijdens het Paasweekend branden aan het kruis. Doe even normaal verslaggever. Fouten zijn inherent aan het edele voetbalspel. Teleurstelling, laten we het daar op houden. Namli wisselde nog voor Mijnans, het bleek lood om oud ijzer. Met het inbrengen in de 79e minuut van Tommy Beugelsdijk voor Auassar gokte Fraser op behoud van een punt, tegelijkertijd hopend op meer door een vieze counter.   

Stadion uitgejaagd door beveiligers

Van der Poel, een wielrenner met stalen balen, wachtte en wachtte met sprinten. Tot het moment dat de achtervolgende groep wel heel dichtbij kwam, nu moest hij wel. Aanzetten, bijten, ’t zuur in de benen, nog eens aanzetten en nipt de Ronde winnen. Sparta was net klaar. Willem II tot op een punt genaderd. Over Fortuna heen gewipt (je kunt tegel ook wippen, daar zijn ambtenaren van de gemeente Capelle aan den IJssel niet zo goed in, naar verluidt). Het gelijkspel was voor de ene supporter het signaal om teleurgesteld zo snel mogelijk naar huis te vertrekken, de ander dronk er toch maar een pilsje op. Weer andere supporters, uit skyboxen in het stadion, maakten onderling zo’n ruzie dat ze uit het stadion werden gejaagd door beveiligingsmensen in kostuum. Een potsierlijk en tegelijkertijd schandalig zicht. Dan mag Sparta, overigens terecht, kritisch spreken over misdragende supporters, maar als in sponsorlounges zulke lui zitten die onderling de boel komen verzieken, moet de BVO eerst daar op handhaven. En ja, ook geldschieters bestraffend durven toespreken.  

Sparta heeft niets te verliezen tegen Ajax

Afsluiten met voetbal: volgende week Ajax uit. Iedereen vult nul punten in. Twee maatjes te groot die Ajacieden. Of toch een verrassing? We hebben er niets te verliezen. Fraser rekent graag en hoopte uit de duels met Heerenveen, Fortuna en Vitesse vooraf op zeven punten. “Nu we deze wedstrijd gelijkgespeeld hebben, zullen we die laatste twee moeten winnen’, zei Fraser na afloop tegen de pers. Bent u trouwens allemaal al thuis? Door een technische storing bij de NS reden er heel de dag geen treinen. Bij Schiphol een verkeerschaos. Fraser? Die heeft Sparta nog wel op de rails. Al moeten we bij de aankomende stationnetjes gas gaan geven en het gras opvreten. Tot zover de cliches en een relaas van de 1-1 tegen SC Heerenveen. 

Abonneer
Abonneren op
267 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties