Sparta speelt vanavond de eerste van de twee wedstrijden waarin bepaald zal worden wie zich zal plaatsen voor Europees voetbal. Is het de gedoodverfde favoriet FC Twente, waarvan Telegraaf journalist Valentijn Driessen vindt dat de club van Rotterdam daar geen enkele kans zou tegen maken? Kenneth Perez is ook helemaal lyrisch van FC Twente en vindt dat de club uit het Oosten van het land met Feyenoord om de landstitel had moeten strijden. Dus als je het aan bekend sportminded Nederland vraagt hebben we deze wedstrijd bij voorbaat al verloren.
De spelers uit Spangen, die vier wedstrijden voor het einde van seizoen ’21-’22 op een onwerkelijke manier aan degradatie wisten te ontkomen, zullen zich niet laten ontmoedigen door al die prominenten en zouden het onmogelijke mogelijk kunnen maken. Zou de droom om na 38 jaar weer Europees voetbal te gaan spelen uit kunnen komen? We wanen ons al het hele seizoen in een klein dorpje in Gallië dat maar weerstand blijft bieden aan alles en iedereen en staan nu voor de eindstrijd waarbij we elke druppel toverdrank van Druïde Maurice Steijn nodig zullen hebben.

Deel 1

Vanavond in ieder geval het eerste deel uit het tweeluik dat zich op een opnieuw volledig uitverkocht Kasteel zal gaan afspelen. De kaarten gingen weer als broodjes over de Spartaanse toonbank en dat is financieel goed nieuws voor Sparta. Al die winstpremies van afgelopen seizoen moeten natuurlijk ook uitbetaald worden.

Wat gaan we zien? Een Sparta dat er op zal gaan klappen en zal proberen thuis een goed resultaat neer te zetten? Of een toch meer iets afwachtend Sparta, dat we eerder zowel uit als thuis met het nodige geduld zagen aantreden tegen FC Twente? FC Twente vindt Sparta een hele vervelende tegenstander waarvan het dit seizoen, als een van de weinige ploegen waar het tegen speelde, niet kon winnen. Reken maar dat de ploeg van Ron Jans zijn huiswerk heeft gedaan en op Sparta goed is voorbereid.

Andersom is Sparta dat ook. Naar geen enkele andere ploeg als FC Twente is coach Maurice Steijn zo vaak gaan kijken. Dit omdat zijn zoon, Sem Steijn, in het eerste van Twente speelt. Samen met alle video-analyses, is ook Sparta eveneens goed voorbereid op dit duel. Er zijn weinig geheimen voor elkaar…..

Pijntjes

Zijn er dan pijntjes. Ja, die lijken er te zijn. Aan het einde van een competitie kampt elke club met de nodige wat minder fitte spelers. Zo ook Sparta dat afgelopen zondag tegen FC Utrecht te kampen had met een slijtage slag waarbij het onder meer Lauritsen en Eerdhuijzen naar de kant zag vertrekken. Na de heenwedstrijd in Utrecht zag Sparta Pinto ook afvallen. Hij zat afgelopen zondag wel op de bank. Naar verwachting zijn de pijntjes niet ernstig genoeg om de drie heren bij aanvang van de finale aan de kant te houden. Of de Guzman, die in het eerste duel tegen FC Utrecht, gelijk zal beginnen is wel de vraag. Hij speelde zondag nog een uur, maar of anderhalf uur er direct in zit is nog maar de vraag. Daarnaast is het starten met Namli door Maurice Steijn niet heel erg slecht bevallen. Hij maakt een gretige indruk, alhoewel hij het spel net iets minder goed weet te verdelen dan de gelouterde de Guzman, die afgelopen week nog voor een seizoen bijtekende.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Pinto, Eerdhuijzen, Sambo, Vriends, Namli, Verschueren, Kitalano, Saïto, van Crooij, Lauritsen


FC Twente heeft zover bekend wat minder pijntjes. Daar lijkt de selectie, op Salah-Eddine na, volledig fit te zijn. Het voetbalde zonder al te veel gedoe makkelijk tegen Heerenveen en wist nadat het 1-2 in Friesland wist te winnen ook thuis veel te sterk voor het tegenvallende Heerenveen: 4-0. We zien graag dat de mannen van Steijn de Tukkers een heel ander verzet zal bieden dan dat slappe Friese gedoe in de halve finale.

Gedoe om uitvak

In de aanloop naar de finale was er allemaal gedoe rondom de uitvakken. Zowel bij Sparta als bij FC Twente. De Tukkers mogen n.a.v. hun sloop-, verniel-, en pyrowerken maar met 400 man in het uitvak op Spangen. Sparta kreeg 300 kaarten minder dan gebruikelijk in Enschede bedeeld vanwege de mogelijkheid dat er objecten van het uitvak op de eerste ring zouden kunnen komen. Nogal voorbarig dat laatste. Al met al is het jammer dat er anno 2023 beperkingen aan supporters worden opgelegd die helemaal niets van doen hebben met debiel gedrag van wannabee-hooligans. Bij finales zouden de uitvakken juist moet uitpuilen.

Leiding

Van Joey Kooij zijn we tot volgend seizoen gelukkig even verlost. Diens beslissingen had menig Spartaan niet meer getrokken. Wie fluit er dan wel vanavond? We zullen het moeten gaan doen met een andere bekende van onze club: Jeroen Manschot. Hij heeft de leiding op Het Kasteel en ziet zich geassisteerd worden door de heren Charles Schaap en Patrick Inia. 4e official is het opgetrommelde elitelid van ons Neerlands scheidsrechterkorps het heerschap Yannick van der Laan. In de Zeisterbossen kijken Alex Bos (VAR) en Nils van Kampen (AVAR) mee.

Overige informatie

Heb je een ticket? Dan zit je natuurlijk in het stadion en weet je dat de aftrap om 20:00 zal plaatsvinden. Geen kaartje? Dan kan je Sparta – FC Twente op tv zien. Op betaalzender ESPN kan je afstemmen om het eerste deel van de finale te zien. Heb je geen kaartje, wil je niet op ESPN afstemmen, maar toch in het stadion zijn? Refresh dan deze pagina af en toe en bekijk de reacties. Zo nu en dan verkoopt iemand op het laatste moment nog een kaartje.
Verder zal op diverse schermen in horecagelegenheden in de stad deze wedstrijd te zien zijn. Stem het vooral af met de uitbater van je favoriete kroeg of je naar deze wedstrijd kan kijken.

Abonneer
Abonneren op
156 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties