affiche Sparta - FC Twente

Sparta speelt morgen op het eigen Kasteel tegen FC Twente. Vorig jaar speelden we liefst vier keer tegen FC Twente. Drie keer speelden we gelijk en in de allesbeslissende finale pakte Twente het laatste Europese ticket, de Spartanen in mineur achterlatende. Ook dit jaar doet Twente het goed. De Tukkers staan vierde, maar de achterstand op Feyenoord (nummer twee) bedraagt slechts twee puntjes.

Wedstrijdleiding

Eerst even het arbitrale sextet. Leidsman is Martin van der Kerkhof. Morgen wordt hij 40 jaar. Als je jarig bent trakteer je. Dus een penalty (of twee) zullen er heus vanaf kunnen. Martin heeft Rens Bleumick en Richard Brondijk uitgenodigd voor zijn feestje. Heerschap Laurens Gerrets mag vanaf de zijlijn toekijken. Robin Hensgens (VAR) en Dyon Fikkert (AVAR) mochten niet komen en zullen het verjaardagsfeestje noodgedwongen via de TV moeten volgen in Zeist.

Clashes

Vier keer speelden we dus tegen FC Twente vorig seizoen. En elke keer waren het spannende wedstrijden. De eerste was (toevalligerwijs) ook de laatste wedstrijd voor de winterstop (die in 2022 al in november begon vanwege het WK in Qatar). Twente was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij maar Sparta gaf zich niet gewonnen. Eén van de spaarzame Spartaanse kansen werd direct verzilverd door Arno Verschueren en Sparta ging als nummer 6 de winterstop in. Daarmee werden we definitief een ploeg om rekening mee te houden. De ontmoeting in Enschede verderop in het seizoen was enerverend. Beide ploegen waren inmiddels wel zeker van play-offs en Sparta verdedigde met succes de toenmalig vijfde plaats. Sambo tekende voor de late gelijkmaker en kreeg meteen zijn tweede gele kaart wegens het provoceren van het Twente publiek. Sparta wisselde op het einde van het seizoen alsnog stuivertje met FC Twente op de ranglijst en na de playoffs-overwinning op FC Utrecht trof het in de finale FC Twente (dat weinig moeite met Heerenveen had) dus op het Kasteel voor de heenwedstrijd. Ook deze wedstrijd was bloedstollend. Maar voor het eerst hadden we het gevoel dat we Twente konden pakken. Verschueren zal nog menigmaal gillend wakker geworden zijn terugdenkende aan zijn kopbal die (bij een 1-0 stand) rakelings langs de paal scheerde. Twente kwam alsnog langszij en in de allesbeslissende finale in Enschede had Twente aan een eigen goal van Sambo genoeg om Europees voetbal te halen.

Versterkingen

De laatste wedstrijd voor de winterstop. Daarna mag Nijkamp aan de bak. Jean-Paul Boëtius kan een contract tekenen. Maar dat gaven we vorige week ook al aan. Geen idee waar het stroopt, maar het is graag of in het geheel niet. Tevens moet je je afvragen of we nog wel een extra middenvelder nodig hebben. Het middenveld is al druk bezet. Sparta zou er verstandiger aan doen om de markt op te gaan voor een vleugelverdediger. Van der Kust en Bakari voldoen, maar het zijn zesjes. Terwijl we vorige jaar twee toppers hadden op de vleugels achterin. De geruchten gaan dat Sparta wederom een poging gaat wagen bij Sambo. Ook aanvallend is het mager. Lauritsens doelpuntendroogte neemt inmiddels serieuze vormen aan. Slechts drie keer scoorde de spits. Zijn laatste veldgoal scoorde hij in en tegen Heerenveen in augustus (!). Toen speelde van Crooij nog bij Sparta, was Steijn nog trainer van Ajax, was de BBB (fictief) de grootste partij van Nederland en dacht Feyenoord nog voor een tweede keer op rij kampioen te kunnen worden. Andere tijden.

Vraagteken Vriends

Morgen zullen we het nog zonder Boëtius en Sambo moeten doen. Wel is Verschueren natuurlijk inmiddels terug. En dat is fijn. Er zijn best een paar inwisselbare spelers in deze selectie, maar Verschueren is er daar niet één van. Hij is de motor van het nieuwe Sparta. Onvermoeibaar steunt hij verdediging EN aanval. Maar buiten zijn werklust is hij ook slim. Geen enkele speler bij dit Sparta kan de momenten zo kiezen als hij. De goal in de Arena van Neghli was daar weer een perfect voorbeeld van. Het weglopen en de assist van Verschueren getuigde van grote klasse. Wederom zal er interesse zijn voor Verschueren deze winter, maar Sparta zal (terecht) de hoofdprijs vragen. Over interesse gesproken; In de podcast van Rijnmond ging het over een eventueel vertrek van Olij. Maar wij weten dat er momenteel nul interesse is. Sowieso is de keepersmarkt onvergelijkbaar met de spelersmarkt. En de meeste clubs zijn voorzien. Olij zal minimaal tot aankomende zomer bij Sparta spelen, zo is de verwachting. En morgen staat hij natuurlijk gewoon onder de lat. Wie sowieso niet onder de lat staat is Bart Vriends. Maar een (dankzij de GDPR onbekende) blessure houdt hem waarschijnlijk ook van het veld morgen. Rijsdijk heeft als vervanger de keuze uit Meissen en Eerdhuijzen. Die laatste zou natuurlijk de logische keuze zijn maar Eerdhuizen mist wel wedstrijdritme. En Meissen verving Vriends tegen Vitesse met verve. Een dillema. Maar daar ben je trainer voor. Naast Vriends mist Rijsdijk ook Saito en Clement. Laatstgenoemde is op de weg terug, maar zal pas tegen ADO weer aansluiten bij de selectie.

Tukkers

De tegenstander mist morgen drie spelers. Maar dat zijn niet perse basisspelers. Verder keert verdediger Mees Hilgers terug van een schorsing. FC Twente heeft een prima eerste seizoenshelft achter de rug. Natuurlijk, er werd verloren van PSV. Maar daar verliest iedereen van. En in Waalwijk hadden de Tukkers een off-day. Maar er werd ook “gewoon” weer traditioneel van Ajax en Feyenoord gewonnen in Enschede. De zoete smaak van winnen van een topclub hebben wij al zes jaar niet meer geproefd. En in Enschede doen ze het twee keer per seizoen (tot nu toe). In alles is Twente verder en groter dan Sparta. Dat geeft ook niet en is geen schande. Toch hoeven we dan morgen ook weer niet perse te verliezen. Iets wat trainer Oosting ook erkent in zijn voorbeschouwing op de wedstrijd; “Sparta is een concurrent van ons”, vertelt de Twente-trainer. “Ze hebben een ploeg met wapens, een goede spits en een dynamisch middenveld. Sparta speelt herkenbaar voetbal, met name in haar thuiswedstrijden. We kunnen ons in een uitwedstrijd weer meten met een directe concurrent. We zijn gewaarschuwd en zullen er alles aan moeten doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen, ik denk dat we er klaar voor zijn”. Een tikje overdreven, wat ons betreft is Twente gewoon de favoriet morgen en zijn we ook zeker geen concurrent. Laat Twente maar lekker met Ajax en AZ bij de eerste vijf eindigen. Dan ontlopen wij ze mooi in de play-offs. Want ongeacht het resultaat morgen moet dat natuurlijk wel de doelstelling blijven. Of worden. ‘Niet degraderen’ lijkt ons niet ambiteus genoeg meer. Met één of twee gerichte versterkingen en de terugkeer van Saito moet het na de winterstop gewoon mogelijk zijn om jezelf tot best-of-the-rest te kronen.

Opstellingen;

Altijd leuk. Opstellingen. Die van Sparta is natuurlijk zo in te vullen;
Olij; Bakari, Meissen, Velthuis, Van der Kust; De Guzman, Verschueren, Kitolano; Neghli, Lauritsen, Brym.
Waarbij eigenlijk aleen Meissen een gokje is. Maar dan FC Twente. Dan wordt er van uw voorbeschouwert van dienst ineens verwacht dat hij (buiten de lulverhaaltjes van hierboven) ook nog namen gaat noemen. We doen een gooi;
Unnerstall; Brenet, Pröpper, Hilgers, Smal; Kjølø, Steijn, Sadilek; Regeer, Ugalde, Rots.

Wedstrijdbezoek

Dan nog even dit; Wilt u nog gaan maar heeft u geen kaartje? Vergeet het maar. Sparta is stijf uitverkocht. Zoals altijd. U zult het met ESPN moeten doen. Of via-via een kaart regelen. De tijden dat je een kwartier voor aanvang nog kon besluiten een wedstrijd van Sparta te bezoeken liggen ver achter ons. En terecht. Sparta leeft! Laten we morgen nog één keer voor een goeie sfeer zorgen op het Kasteel. Lastig. Zondagmiddag enzo.. Maar giet er dan maar een paar pils in. En wie weet zit er toch een verrassing in. Je weet tenslotte nooit hoe een Spartaan een Tukker vangt.

Abonneer
Abonneren op
188 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties