Na overwinningen tegen Bergambacht, PEC en Zulte Waregem verloor Sparta vandaag de eerste wedstrijd in voorbereiding op het seizoen 2023/2024. In een wedstrijd in Zeist die niet toegankelijk was voor supporters verloor onze club met maar liefst 4-1 van de kampioen van Zuid-Afrika, Mamelodi Sundowns.

Wie naar de basisopstelling kijkt moet concluderen dat Jeroen Rijsdijk startte met heel veel spelers die niet in de gedroomde basisopstelling staan. Sommige spelers die op 12 augustus tegen PEC in de basis zullen staan vielen vandaag in. Andere potentiële basisspelers kregen zelfs volledige rust. Al met al was de wedstrijd tegen de Zuid-Afrikanen er eentje waarin Jeroen Rijsdijk wat aan het experimenteren was en wat niet-basisspelers kon beoordelen tegen een tegenstander van niveau.

Rosanas kreeg zoals door Rijsdijk aangekondigd als rechtsback de kans om zich te bewijzen. Maar bij het gebrek aan een tweede linksback mocht Bakari vandaag alvast een beetje oefenen als linksback. Warmerdam was één van de spelers die volledige rust kreeg. Brym daarentegen kreeg weer een plek in de spits omdat Lauritsen rustig herstellende is van wat rugklachten. En Kitolano kwam pas vorige week terug van vakantie en hij mocht als basisspeler wat extra minuten maken.

Een potje waar individuele spelers de kans hadden om zich te bewijzen, zoals bijvoorbeeld Yüksel die als invaller het enige Spartaanse doelpunt maakte. Maar uit deze wedstrijd zijn voor wat betreft de kracht van het totale team al met al weinig conclusies te trekken.

Jeroen Rijsdijk maakte van de gelegenheid gebruik om andere spelers de kans te geven, wat resulteerde in een basisopstelling die op tien plekken afweek van die van afgelopen weekend tegen Zulte Waregem. Alleen Charles-Andreas Brym startte op dezelfde plek als zaterdag, Saïd Bakari stond weliswaar in beide wedstrijden aan de aftrap, maar de van RKC overgekomen verdediger stond deze wedstrijd linksback, in plaats van aan de rechterkant. Delano van Crooij was de aanvoerder en doelman, Sergi Rosanas, Rick Meissen en Delano Vianello vormden, met Bakari, de achterhoede. Proefspeler Metinho kreeg voor het eerst de kans zijn kunsten vanaf de aftrap te vertonen, Joshua Kitolano startte voor het eerst na zijn langere vakantie, Pedro Alemañ completeerde het middenveld. De aanval bestond, naast Brym, uit Camiel Neghli en Agustin Anello.

De Zuid-Afrikanen waren voor rust de bovenliggende partij en hadden met de snelheid van Peter Shalulile een wapen waar Sparta maar moeilijk een antwoord op had. Sundowns legde bij vlagen mooie aanvallen op de mat, wat ook resulteerde in een zeer fraaie 1-0. Na een goede combinatie liet Shalulile via de onderkant van de lat Van Crooij kansloos.

Na deze goal kwam Sparta beter in de wedstrijd en kwam het dichter bij het Zuid-Afrikaanse doel. In echt grote kansen resulteerde dit niet, sterker nog, uit een tegenaanval kreeg het de 2-0 tegen. Opnieuw was het Shalulile die trefzeker was.

Lucas Ribeiro vergrootte de voorsprong voor Mamelodi Sundowns. Nadat bij de Rotterdammers alle veldspelers vervangen waren, kreeg Sparta mogelijkheden de stand een draaglijker aanzien te geven. Een schot van Arno Verschueren had de aansluitingstreffer kunnen betekenen, maar ging over. Na een mooie crosspass van Vito van Crooij knalde Mehmet Yüksel de 3-1 wel binnen. Diezelfde Yüksel bezorgde Saito een kopkans om Sparta nog dichterbij te brengen, maar de Japanner legde af op Verschueren. Diens schot werd geblokt. Opnieuw sloeg Sundowns toe op het moment dat een Spartatreffer waarschijnlijker was, nu scoorde Thapelo Maseko van afstand.

D. van Crooij, Rosanas (70. Drakpe), Meissen (70. Vriends), Vianello (60. Velthuis), Bakari (46. Den Haan), Kitolano (60. De Guzmán), Alemañ (46. Yüksel), Metinho (60. Verschueren), Neghli (70. V. van Crooij), Brym (46. Lourens) en Anello (70. Saito).