Affiche Sparta _ FC Twente

Sparta tegen FC Twente, traditie tegen gemeente of Letten Op De Centen Rotterdam tegen FC Fraude uit Enschede. Allemaal benamingen voor deze belangrijke wedstrijd. Sparta heeft vlak voor de interlandbreak eindelijk weer eens gewonnen in Tilburg en dit gaf menig Spartaan hoop. Hoop op de ommekeer. Met het oog op de wedstrijden hierna tegen Ajax en AZ móét Sparta punten pakken tegen FC Twente om de hopelijk stijgende lijn voort te zetten.

Voor Sparta is geen reden om wijzigingen aan te brengen, dus dat wordt ook niet gedaan. Abels speelt dus weer op het middenveld en Masouras mag starten als rechtsback. Zonder publiek moeten de jongens laten zien aan de supporters thuis wat voor groei zij gemaakt hebben.

Onder druk

Vanaf minuut één was het spelbeeld duidelijk. Twente had de bal en Sparta speelde (verrassend genoeg) verdedigend en hoopte op een uitbraak van Emegha en Thy. FC Twente had in het eerste kwartier twee flinke kansen gekregen, maar een schot naast en een redding van Okoye deed de club uit Rotterdam-West geen pijn. Sparta was in het eerste kwartier slechts één keer gevaarlijk. Na een voorzet richting de tweede paal stond Beugelsdijk he-le-maal vrij, maar zijn twijfel om te koppen op doel of richting Vriends eindigde in een kopbal hoog over het doel.

Na een kwartier spelen pikte Mijnans de bal knap op uit de lucht en bracht met een slimme steekbal Emegha in stelling om te scoren. Hij nam de bal echter slecht mee en Unnerstall kon de bal gemakkelijk oppikken. Na dit kwartier kwam Sparta er steeds meer uit. Zo snelde Emegha goed langs de defensie van Twente en hij had Thy naast zich om te scoren. Hij had alleen totaal geen oog voor Thy en schoot wild over het doel, tot onvrede van Thy. Vlak voor rust kreeg Sparta nog een aardige kans. Een afgeslagen corner kwam terug voor de voeten van Smeets. Hij gaf de bal scherp voor op het hoofd van Vriends. De topscorer kopte helaas naast en over het doel.

Fräser stond na een week van telefoontjes afwachten van Van Gaal nu echt te coachen en zag voor de rust dat Sparta het moeilijk had. Hij zag zijn ploeg rusten met een 0-0 stand en wist dat het de tweede helft een stuk beter moest om echte kansen te creëren, iets wat al maandenlang erg stroef gaat.

Initiatief

Direct na rust nam Sparta aantoonbaar het initiatief in de wedstrijd. Sparta zette meer druk naar voren en wilde meer gevaar stichten voor het doel. Hier creëerde ze alleen helemaal niets uit. In de hele tweede helft viel amper een serieuze kans te noteren. Aan de bal was het iets beter, achterin stond het goed, maar er kwamen geen kansen. Fräser wisselde de eerste speler laat en besloot wederom de creativiteit uit het veld te halen. Mijnans, die een goede wedstrijd speelde, moest van het veld en Meijers mocht zijn minuten maken. Het voetbal werd er beduidend minder op en Sparta riep het gevaar op zich af.

VAR

Het gaat dan wederom mis in de laatste tien minuten. Met een gelukje rolde de bal voor de voeten van Vlap, die de zestien meter in stormde. Hij besloot direct te schieten en schoot naast. Vlak na dat schot kreeg Masouras een storing in zijn Griekse hoofd. De gedachten naar de Griekse god Ares kwam in hem naar boven. De oorlog en krijgslust steeg naar zijn hoofd en hij besloot Vlap volledig neer te maaien. De scheidsrechter Van de Graaf liet het vergrijp eerst gaan, maar door toedoen van de VAR bedacht hij zich en werd een penalty gegeven. Van Wolfswinkel benutte het buitenkansje feilloos en tekende de eindstand op het bord. Invaller Osman was vlak voor tijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn afstandsschot werd knap gekeerd door Unnerstall.

En zo lijkt Sparta geen stap verder. Wederom stond het verdedigend goed, maar was het aanvallend erg pril. De meest opvallende voorin is Emegha en zeker niet in positieve zin. Ja, hij werkt hard en sleurt op en neer, maar voorin is het allemaal erg pover. Hij heeft vaak last van verkeerde aannames en verkeerde keuzes, waardoor bijna elke aanval een teleurstellend resultaat kent. Smeets haalt de bal op eigen helft om de bal naar voren te brengen, maar de aansluiting ontbreekt volledig. Thy bevindt zich op een eiland en werkelijk niemand staat voorin op de juiste plek. Geen creativiteit, geen oorlog en geen beleving blijft Sparta voorin nekken. Pinto en Masouras stomen geregeld op, maar de voortzetting blijft elke keer net niet. Dat Vriends onze topscorer is, zegt genoeg. De doelpunten in de laatste minuten is geen pech meer te noemen. Dat de tegenstander steeds in de slotfase de gelegenheid krijgt om een kans af te dwingen en Sparta niet, heeft werkelijk niets met pech te maken.

Maar goed, met Ajax en AZ voor de boeg wordt het een zware dobber. De speelstijl zal begrijpelijkerwijs verdedigend zijn en het is hopen op een punt. Normaal gesproken is het geen ramp als in deze wedstrijden geen punt wordt gehaald, maar na al dat puntverlies tegen concurrenten als PEC, NEC, Cambuur, Go Ahead en Heracles zijn punten bijna noodzakelijk om fatsoenlijk de winterstop in te gaan. Het zijn zware tijden als Spartaan, zeker als het publiek er niet bij mag zijn en de Spartaan gedwongen wordt naar het achterlijke commentaar op ESPN te luisteren. Laten wij desondanks hopen op een stunt volgende week om de slechte reeks nu écht te doorbreken.