In Rotterdam moet je straks digitaal melden met een stadionverbod

Digitale meldplicht

Als er een uitwas is rondom het voetbal, dan struikelen de politici over elkaar heen om er schande van de spreken. Gedegen plannen waarbij wet- en regelgeving, justitie, de lokale driehoek, de KNVB en clubs de aanpak op elkaar aansluiten is nog 37 Willemsbruggen te ver weg. Vooral landelijke politici hebben boter op hun hoofd doordat ze wel schreeuwen na een incident, maar weigeren de wet- en regelgeving beter te maken. Veel vaker wordt ‘de voetbalsupporter’ en ‘het voetbal’ voor het gemak maar over dezelfde negatieve kam geschoren. De maatregelen die genomen worden werken vaak niet en het zijn te vaak maatregelen waarbij de goeden onder de kwaden moeten leiden.

Helaas ligt er nog steeds geen goed plan zoals hierboven genoemd. Maar er zijn wel vorderingen op een klein onderdeel dat daadwerkelijk iets kan bijdragen: de meldplicht. Die is in Nederland mogelijk. Overigens veel beperkter dan in andere landen en daarmee zal het ook minder goed werken, maar goed, het wordt nu sowieso niet uitgevoerd vanwege een tekort aan politieagenten. Er is hoop dat de digitale meldplicht hier een oplossing voor gaat bieden.

Rotterdam doet mee met een experiment

Er kunnen drie gemeenten meedoen met het experiment van de digitale meldplicht. Het gaat formeel over de meldplicht die de burgemeester kan opleggen aan mensen die de openbare orde hebben verstoord. Dat kan dus van alles zijn. Maar de focus ligt in eerste instantie op een meldplicht voor overlast gevende voetbalsupporters. De experimenten worden dan ook uitgevoerd in steden met minimaal één profclub. Rotterdam doet met aan het experiment. Leeuwarden en Utrecht zijn de andere steden. Het experiment start waarschijnlijk in november.

Bij het experiment wordt gebruikgemaakt van een klein draagbaar kastje, de Mini-ID. Dat kastje registreert wanneer iemand zich niet aan de meldplicht houdt. Identificatie gebeurt met een vingerafdruk.

Aan de test doen eerst alleen vrijwilligers mee. Wij hadden het wel aardig gevonden als er een paar Spartanen aan mee konden doen, maar er is op geen enkele manier te vinden hoe die vrijwilligers gevonden gaan worden. Maar goed, de tien vrijwilligers per stad dragen de Mini-ID bij zich. Zij krijgen een fictief gebiedsverbod en moeten zich in een periode van twee maanden op bepaalde momenten melden. In de tweede fase gaan mensen die daadwerkelijk een gebiedsverbod in combinatie met een meldplicht hebben, deelnemen aan de proef. We gaan zien of het gaat werken. En hoe lang het daarna gaat duren voordat deze meldplicht daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden. Het lijkt nog wel even te duren. Maar voor nu een mini(-ID) stapje dus. Mogelijk zet het op langere termijn zoden aan de dijk.

Abonneer
Abonneren op
8 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties