affiche Sparta Zuid

De derby van Rotterdam staat weer op het programma. De eerste op Spangen waarbij weer publiek aanwezig mag zijn sinds het ontslag van Alex Pastoor. Die editie van de derby in 2017 liet zien dat bestuurders van Sparta een kansloze nederlaag tegen een veel betere tegenstander toch ernstig genoeg vonden om daar consequenties aan te binden. Op je klote krijgen van je buurman, met grote cijfers, dat vinden ze in de bestuurskamer van Sparta niet leuk. Tel daarbij op de tegenvallende resultaten en je kampioenstrainer van weleer wordt ingeruild voor een ander exemplaar.

Positie Henk Fraser

Vooralsnog kunnen we ook wel even duidelijk stellen dat de positie van Henk Fraser en diens chef echt niet ter discussie staan op Spangen, maar een ieder is wel klaar met de matige resultaten tot dusver. Sparta’s aanvoerder wondt er zaterdagavond geen doekjes om. In onze verdedigingslinie staan een aantal sufkoppen. Hij vond zich achteraf zelf ook een van de sufkoppen. “Wakker worden” is daarom het devies binnen de Sparta selectie.

En hoe dan, kan je je afvragen? Nog meer noeste arbeid verrichten? Sparta werkt keihard, dus daar valt weinig meer te behalen. Scherpte? Tja, daar valt iets uit op te maken. Tegen elke tegenstander moet je 100% scherp zijn, en tegen die van zondag misschien wel 200%.

Vertrouwen

Grootste issue lijkt het vertrouwen te worden. Een eeuwenoude voetbalwet luidt dat als je in de hoek staat waar de klappen vallen deze keer op keer blijven voortduren. En dat doet wat met het vertrouwen van sommige voetballers. En dat is voer voor psychologen. De heren voetballers verdienen vorstelijk, zeker ten opzichte van hun generatie Y leeftijdgenoten. In een wereld waar je alles kan bereiken, de wereld digitaler wordt en de show-off van zien en gezien worden de norm is, is tegenslag iets wat erg lastig geplaatst kan worden. De generatie Y op de tribunes eist juist meer en beter en accepteert verliezen niet. Genoeg ingrediënten voor faalangst. Maar goed ITWM is niet de huispsycholoog van dit zwalkende Sparta, en met Henk Fraser, die wars is van allerlei poespas, hoeven we zeker geen onderliggende oorzaak aan te wijzen. De voetballers moeten vooral voetballen zoals zijn generatie het deed, dan komt alles goed. Laten we het hopen….

En hoe zit het dan met de leeftijdgenoten die voor de club van de Linker Maasoever uit komen. Die lijken minder last te hebben van problemen met vorm en vertrouwen. Kampioen worden, dat zal ze niet gaan lukken, daarvoor is hun eeuwige rivaal uit Amsterdam veel en veel te sterk. Maar een tweede plaats, dat zou er onder leiding van Arne Slot wel in moeten zitten. Vooralsnog doen ze het prima en staan ze met een wedstrijd minder gespeeld dan PSV (wat nu tweede staat) op 2 punten achterstand.

Derby die maar geen echte derby wil worden

Kan Sparta daar dan iets tegenover zetten? Waarom ook niet. Een derby zou als derby gespeeld kunnen worden en dan zijn er altijd mogelijkheden voor onze club. Maar de Rotterdamse derby is dan wel de enige stadsderby van Nederland, maar een derby die op het heetst van de snede gespeeld wordt is het al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw niet meer. In die tijd ontliepen de clubs elkaar niet veel en streed Sparta net zoals Ajax, PSV en Feyenoord om de titel. Daarna zette het verval van Sparta in en liepen de sportieve resultaten uiteen waardoor de derby aan kracht heeft moeten inboeten. De derby van Rotterdam blijft natuurlijk een derby, maar voor het echte gevoel, kan je beter naar IJsselmeervogels tegen Spakenburg gaan kijken. In de Cor Potcast van vorige week sprak o.a. Bart Vriends over derby’s. Voormalig Feyenoorder Pierre van Hooijdonck gaf cynisch te kennen dat de Rotterdamse derby geen fuck voorstelt. En bedankt Pierre, die konden we er ook wel even bij hebben.

Vier op een rij

En toch leek de derby van Rotterdam even een opleving te kennen. Per saldo boekt Sparta nagenoeg vaker een beroerd dan een gunstig resultaat. Maar tussen 23 maart 2008 en 5 maart 2017 kreeg de club van Zuid in alle wedstrijden op Het Kasteel billenkoek van Sparta. Helaas werden er in die periode maar vier keer gespeeld, maar alle vier deze thuiswedstrijden werden dus in Rotterdams voordeel beslist 🙂

En dat is dus het enige recept om een derby meer leven in te blazen. Zoveel winnen van je tegenstander uit de buurt zodat die je opeens niet meer als kleine broertje ziet, maar meer als een vervelend rotjoch dat hem elke keer in de luren laat lopen. Want we weten het nog allemaal: die “vier-op-een-rij” vonden ze op Zuid allerminst prettig. Zelfs Bert van Marwijk werd er een Calimero van!

Tel daarbij op dat onze spelers een beetje als een stel pipo’s worden weggezet in aanloop van deze editie van de derby. We lazen deze week berichten uit het kamp van Zuid dat winnen alleen niet genoeg was voor Feyenoord. Het moest ook nog eens mooi gaan gebeuren. Meer aansporingen zouden de krijgers o.l.v. Adil Auassar toch niet nodig hebben om ouderwets een potje “Schop- Poten-Armen-Ribben-Tot-Appelmoest” ervan te maken? (aldus het AD van deze morgen in hun sportkatern)

Geweld en bedreigingen

En verder, hoe rustig het in de selectie van Zuid er aan toe gaat, hoe rumoerig het buiten de lijnen er aan toe gaat. Zouden wij blij worden van gefrustreerde fans waarvan een deel wekelijks helemaal doordraait als ze hun zin niet krijgen? Bijna iedereen die maar iets anders roept, dan dat deel wil horen, wordt bedreigd door deze lieden. Of het een roze kameraad is, een journalist, een delegatie van een uitspelende club of de eigen bestuurders. Het is allemaal heel normaal op Zuid. Deze week kwam het zover dat de directeur van de club besloot om zijn biezen te pakken na tal van bedreigingen aan hem en zijn gezin en ’s nachts zijn ramen werden ingegooid. Diep- en dieptriest en alleen daarom al mogen wij Spartanen ons gelukkig achten dat we een stuk relaxter in het leven staan. Ondanks dat Spartanen heel veel om hun club geven is er op Spangen gelukkig geen dreig- en geweldcultuur. Wij zijn het ook niet altijd eens met de werkwijze van bestuurders, maar om die nou met grof geweld de deur uit te jagen? Nee rede en argumentatie zijn veel betere wapens om je gelijk te halen dan hersenloos geweld. Zo kunnen we dan ook stellen: Gelukkig is er een club als Feyenoord in Rotterdam. Je zou er toch niet aan moeten denken dat wij die fans hadden gehad…. Sparta’s commerciële baas zou hier toch zijn voordeel uit moeten halen in deze roerige tijden waar investeerders op Zuid er geen heil meer in zien?

Lichtpuntje: door in de beker

Feyenoord kende zo dus zijn problemen deze week, die in de de landelijke media, groot nieuws waren. En Sparta? Dat krabbelde een beetje op tijdens het bekertoernooi. In Veenendaal werd de plaatselijke GVVV met 0-2 uitgeschakeld. Ondanks dat de overwinning niet overtuigend genoemd mag worden, moeten we dit toch maar zien als een lichtpuntje in donkere tijden, waar we ons aan vast zullen moeten klampen.

12:15

De aftrap van de derby op Het Kasteel zal om 12:15 zijn. Een belachelijk tijdstip wat de sfeer niet ten goede zal komen. Zowel wij uit West, maar ook die van Zuid zullen nog niet geheel wakker zijn rond dat tijdstip. Laten we hopen dat de Spartanen op het veld dat wel zullen zijn en snel zullen scoren tegen de buurman uit Zuid. Wat het schijnt dat een snelle voorsprong nog wel eens handig kan zijn in zo’n wedstrijd.

Het verdedigende Sparta zal vermoedelijk uitkomen in de volgende opstelling:

Okoye, Jans, Vriends, Beugelsdijk, Auassar, Pinto, Meijers, Osman, Mijnans, Smeets, Thy

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. Meer info wie zijn hulpjes zijn lees je hier.

Abonneer
Abonneren op
142 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties