Feyenoord – Sparta, zondag 18 oktober 2020, aanvang 12:15 uur. Kevin Blom is de fluitist van dienst. Nicky Siebert en Peter Janson zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Martin Pérez. De VAR is niemand minder dan Siemen Mulder. Dave Goossens heeft de twijfelachtige eer om de AVAR te spelen.

Het moet beter

Na nederlagen tegen Ajax, Vitesse en PEC speelde ons club verrassend genoeg gelijk tegen AZ. Toch moeten we uit die wedstrijd niet al teveel hoop putten. De eerste helft tegen AZ was namelijk de slechtste helft die Sparta dit seizoen speelde. Bij rust stond het 0-4. Onze club werd in het zadel geholpen door AZ-goalie Bizot en de inhaalrace van Sparta leidde uiteindelijk tot een spectaculaire 4-4. De veerkracht biedt hoop, maar een dergelijke inzinking zal Feyenoord niet krijgen. Laten we dus hopen dat Sparta vanaf nu op een hoger niveau stabiel gaat presteren, met een hechte verdediging en voorin meer dreiging. Wil ons club in de Kuip iets bewerkstellingen, dan zal dat echt moeten.

WOUTER BURGER: “IK WIL ERIN KOMEN TEGEN fEYENOORD EN DE WINNENDE GOAL MAKEN”

Feyenoord is de competitie goed gestart

Feyenoord stond na vier speelrondes zowaar bovenaan. Het ontlokte degradatietrainer Dick Advocaat de uitspraak dat Feyenoord lang mee moet kunnen doen om de titel. Zo gaat het wel vaker op Zuid. Een beetje succes en er dringt gelijk iets van arrogantie door dat we kennen uit een provincie noordelijker. Laten we hopen dat Sparta zich door dit soort gewauwel niet laat afbluffen en flink van zich afbijt in de derby!

De theorie is volgens velen dat Feyenoord wat nadeel zou hebben van het thuispubliek dat er niet is. En natuurlijk kan het spoken in De Kuip, als het wedstrijdverloop daar aanleiding toegeeft. Maar dat wordt wel iets teveel gecultiveerd. Zoals veel uitsupporters van eigenlijk alle clubs wel weten, veel vaker is het behoorlijk stil op Zuid, als het kuipje vol zit. Vorigeseizoen eindigde Feyenoord – Sparta bijvoorbeeld in 2-2 en het uitvak was grote delen van de wedstrijd vocaal een stuk beter aanwezig dan de Zuiderlingen. Wel of geen publiek doet er eigenlijk niet zoveel toe. Probleem blijft vooral dat Feyenoord op papier (en vaak ook in de praktijk) een veel beter team heeft dan Sparta. De club van Rotterdam zal dan ook boven zichzelf moeten uitstijgen, terwijl het hopen is dat Feyenoord een wat mindere dag heeft. Een sausje mazzel erbij en wie weet, ligt er een punt voor het oprapen. En mochten het er drie zijn: ook niet laten liggen Spartanen!

Fraser blikt vooruit op de derby

Historie

In de eredivisie werd Feyenoord – Sparta 55 keer gespeeld. 34 keer won de ploeg die gehuisvest is op Rotterdam-Zuid. 9 keer won de mooiste club van Rotterdam en verre omstreken. 12 keer werd er een gelijkspel genoteerd. Vorig seizoen kon Sparta na 20 jaar eindelijk weer eens dromen van winst, maar in blessuretijd scoorde Feyenoord helaas nog de (niet onverdiende) 2-2.

Feyenoord

Feyenoord mist Róbert Boženík, Sven van Beek, Luis Sinisterra en Eric Botteghin vanwege blessures. Nicolai Jørgensen is een vraagtekenen, maar de verwachting is dat hij sowieso niet zal starten. Wat boeit het zou je zeggen, het gaat om Feyenoord. Klopt, maar omdat het een voorbeschouwing is op Feyenoord – Sparta zetten we hier dan toch maar iets neer over de blessures van Feyenoord. Dat boeit verder inderdaad niet bijster veel.

De laatste wedstrijd die Feyenoord speelde was tegen Willem II en dat was de beste wedstrijd van Feyenoord van dit seizoen. Dick Advocaat zal daarom naar verwachting geen wijzigingen doorvoeren in de basisopstelling en Bryan Linssen weer in de spits dumpen. Waarvan akte.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow, Nieuwkoop, Spajic, Senesi, Haps, Toornstra, Fer, Diemers, Teixeira, Berghuis, Linssen

Sparta

Bij Sparta is Kharchouch net niet op tijd fit genoeg om bij de selectie te zitten. Of beter gezegd. Sparta wil nog geen risico met hem nemen. Ook Coremans is uiteraard nog steeds geblesseerd. Het was een hectische periode bij onze club. Er waren in aanloop naar de derby drie coronabesmettingen. Twee van de drie Spartaanse werknemers zijn alweer aan het werk. Het is dus nog een beetje afwachten wie nu precies ziek waren en wie kan spelen. Dat maakt dat Corona een extra rol kan gaan spelen in de opstelling.

In ieder geval was Jeffry Fortes één van de spelers die met Corona besmet was. Hij zal op de bank beginnen, maar niet alleen vanwege zijn besmetting. Hij begint vooral op de bank omdat hij een matig seizoensstart heeft en tegen AZ zelfs de slechtste Spartaan op het veld was. Abels krijgt zijn kans in de basis. Ook Smeets zal op de bank beginnen. Dit omdat hij het hele seizoen al geen knikker raakt en het ook een keer ophoudt.

Wouter Burger had eerder al corona gekregen en is bijna volledig hersteld, maar nog niet volledig. De van Feyenoord gehuurde negentienjarige middenvelder zal daarom op de bank beginnen. Hij vertelde aan VI dat zijn droomdebuut voor Sparta zou zijn, invallen en de winnende scoren in De Kuip. Waar kunnen we tekenen?

Henk Fraser zal Mario Engels wel direct in de basis laten starten. Onze trainert lijkt weer te gaan kiezen voor een 5-3-2 systeem, met Thy en Engels als de meest aanvallende spelers.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Harroui, Auassar, D. Duarte, Thy, Engels.

Abonneer
Abonneren op
333 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties