Sparta– Feyenoord, zondag 10 januari 2021, aanvang 12:15 uur. De wedstrijd is onder meer te volgen via Fox en Radio Rijnmond. Voor wie in 2020 onder een Drentse zwerfkei heeft gelegen: toeschouwers zijn niet toegestaan. Iets met een virus.

De derby wordt gefloten door Dennis Higler. Rogier Honig en Rens Bluemink zwaaien met hun vlaggen. Vierde official is het heerschap Alex Bos. Het varretje wordt gespeeld door Christiaan Bax. Niemand minder dan Hessel Steegstra is de assistent-Var. Gefeliciteerd Hessel! Graag een stevige koffie, wolkje melk, geen suiker.

Het RIVM over Europees voetbal

Direct handhaven is het Spartaanse doel. Maar als je in de winterstop 9e staat – en dat stond onze prachtclub – dan mag je als supporter dromen van Europa. Zoals Jaap van Dissel terecht aangaf: ‘Vaccineren die boel en Europa in met een paar duizend Sparta-supporters. Drinken, feesten, Sparta kijken, mooier wordt het leven niet.’

Jaap gaf tevens aan het RIVM-advies voor Feyenoord supporters tot 2026, in het belang van de samenleving, onveranderd is: “Voor alle Feyenoord-supporters geldt in deze periode, blijf met of zonder klachten zoveel mogelijk thuis”.

Helaas hebben ze op Zuid wel wat meer centjes te besteden en ook gewoon een betere selectie. Dat maakt dat de mooie dame uit Rotterdam-West dit weekend traditioneel weer de onderhond is.

Dick in een poel van smakeloosheid

2021 begint voor Sparta met de stadsderby van Nederland. Tegenstander is Feyenoord. Dat krijg je dan als voorbeschouwert in je mik gedouwd. De interesse voor die club gaat net zover als de interesse voor verschillende merken kattevoer. Of is het kattenvoer? Dat dus. Terwijl de gedachten vlogen of de huiskat het Jumbo huismerk echt minder zou waarderen dan Whiskas stond de Redactie van ITWM geheel coronaproef aan de voordeur met een knuppel te eisen dat er geschreven zou worden.

Uw voorbeschouwert gaf als reactie dat ze met die knuppel wel leken op een stel Feyenoorders, maar dat viel niet in goede aarde bij de slavendrijvers van deze supporterssite. Schrijven dus. Onder dwang. Over Feyenoord.

Bij deze. Bij Feyenoord zijn ze heel trots op hun stadion. Dat stadion noemen ze de kuip. Ze zijn zo trots dat ze ieder jaar beginnen met mekkeren over een nieuw stadion, dat vervolgens het hele jaar doen en zo ook het jaar weer eindigen. Ze willen weg uit de kuip. Zo trots. Nou ja, dat dus.

Geen woorden, maar daden. Dat zingen ze. En naast zingen praten ze er ook over. Heel veel. Net als over het nieuwe stadion. En over het oude stadion. Praten kunnen ze heel goed op Zuid. Vaak met een Brabantse tongval. En ze praten over aandelen verkopen. De advertentie ´rijke mensen met wansmaak gezocht´ wordt deze maand nog uitgezet in de VS.

Nu even de kat te eten geven. Whiskas, mocht u het echt willen weten.

Zo is het maar net

Deroy Duarte: “dit is west tegen zuid. als spartaan heb je niets met feyenoord.”

Dat Deroy dit weekend de winnende er in moge schieten.

R.I.P. Cor

Het zal u niet ontgaan zijn. Cor Sluimer is op 88-jarige leeftijd overleden. Iedereen die weleens het supportershome of een uitwedstrijd bezocht kende Cor. Velen die dat niet deden kenden hem ook. Een leven lang supporter en zeer gewaardeerd vrijwilliger. Cor zou niet gewild hebben dat een wedstrijd tegen Feyenoord in het teken stond van zijn overlijden. Cor had een gezonde bloedhekel aan Feyenoord. Maar het leven loopt nou eenmaal zo en dus zal er in deze aparte tijd een mooi eerbetoon zijn op vak 13 van de Denis Neville tribune. Het vak waar hij sinds de verbouwing van Het Kasteel plaats nam. Het is ontzettend jammer dat we niet met een vol stadion hem het eerbetoon kunnen geven dat deze geweldige Spartaan verdiend. Het zij zo. Rust zacht Cor…..

Zo niet
ofter een hemel is
maar àlster een is
dan zal je zien
dat de Hemelpoort — o!
brok in ons keel —
verdacht veel weg heeft
van het Kasteel
.

Historie

Vorig seizoen werd Sparta – Feyenoord niet gespeeld. De keer daarvoor verloor Sparta met maar liefst 7-0. Het leek op werkweigering van Spartaanse zijde en Alex Pastoor werd na deze pot ontslagen. Maar laten we ons vasthouden van de vier edities voor de beruchte 7-0. Toen won Sparta vier keer rij thuis van Feyenoord. Het Kasteel als centrum van Rotterdamse vreugde. Het was een historische reeks, want in z’n totaliteit won Sparta slechts 9 van de 53 eredivisieduels thuis van Feyenoord. 13 keer werd er gelijk gespeeld en maar liefst 31 keer won Feyenoord. Tegen geen enkele andere club heeft Sparta op Het Kasteel ‘slechtere cijfers’. Maar goed, er was dus ook nog deze eeuw die ‘vier op een rij’. Het kan dus wel! Eerder dit seizoen werd het gelijk in De Kuip. Deroy Duarte had in de laatste seconde nog de winnende op zijn schoen, maar helaas miste hij en Feyenoord kroop door het oog van de spreekwoordelijke naald.

Sparta

Bij Sparta ontbreken Coremans (blessure) en Emegha (virusje genaamd Corona – maar hij heeft er weinig last van, over een paar dagen is hij alweer inzetbaar). Bart Vriends kampt met een spierverrekking en is een twijfelgeval, maar de kans dat hij zal spelen is klein. Het seizoen is nog lang en Fraser wil geen risico lopen met Vriends. Beugelsdijk ruikt zijn kans. Fraser heeft niettemin keuzes te maken. Speelt Burger of Mijnans? Smeets of Engels? Fraser zal willen voortborduren op de prima vertoningen tegen Feyenoord- en PSV uit en compact ten strijde willen trekken tegen de lelijkheid uit het zuiden.

Wij van ITWM zijn realistisch en denken dat winnen van de Zuiderlingen toch wel een geweldige stunt zou zijn. Maar assistent-trainer Gérard de Nooijer heeft de smaak beter te pakken. “Feyenoord? Die kunnen we gewoon hebben. In De Kuip waren we er al dichtbij, waarom zouden wij zondag dus niet kunnen winnen?” Waarvan akte.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Auassar, Burger, Duarte, Harroui, Smeets, Thy

Feyenoord

Er zijn spelers van Feyenoord die geluk hebben. Zij mogen zondag vanuit Zuid Rotterdam in rijden, dat moet een prachtig moment voor ze zijn. Spelen tegen het mooiste rood-wit van Rotterdam en verre omstreken is niet voor iedereen weggelegd. Justin Bijlow, Robert Bozenik, Orkun Kökcü en João Teixeira zullen jankend thuis voor de bank aanschouwen hoe Het Kasteel door hun beeldscherm heen flitst.

Degradatietrainer Dick Advocaat start met nieuweling Lucas Pratto in de basis. De Argentijn heeft drie keer meegetraind met de selectie van Feyenoord en heeft volgens de Zuiderlingen veel kwaliteiten. En Feyenoord had wat met Argentinië deze winterstop, want Senesi mocht naar Latijns-Amerika en en hoefde niet in quarantaine na zijn terugkeer. Apart. Van Stee sprak zijn verbazing daarover uit. Advocaat noemde dat op zijn beurt Calimero gedrag. Lekker toch zo’n derby?

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Marsman, Nieuwkoop, Botteghin, Senesi, Malacia, Toornstra, Fer, Diemers, Berghuis, Pratto, Linssen

Abonneer
Abonneren op
228 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties