Op zaterdag 13 mei trapt FC Volendam of Sparta om 18:45 uur af voor de eredivisiewedstrijd tussen beide clubs. Sparta staat zesde en moet winnen om zicht te blijven houden op de vijfde plek. Volendam staat veertiende, slechts twee puntjes boven plek 16 en deelname aan de nacompetitie. In de laatste competitieronde speelt Volendam nog tegen directe concurrent Excelsior. Ook Volendam moet op jacht naar drie punten. Genoeg ingrediënten voor een fijne pot voetbal.

Het stadion van FC Volendam is helemaal uitverkocht, het uitvak incluis. Op zo’n 500 man en vrouw na, is de Sparta-aanhang daarom aangewezen op ESPN of Rijnmond om te zien hoe scheidsrechter Jannick van der Laan leiding geeft aan de wedstrijd. De arbiter krijgt assistentie van Cristian Dobre en Don Frijn. De vierde official deze wedstrijd is heerschap Kevin Puts. Die aardig bijbeunt als componist. De VAR is ook geen onbekende: Danny Makkelie. Hij wordt geassisteerd door de wel onbekende Frank Jansen als AVAR.

Poëzie

De thuisblijvers hebben een groot voordeel ten opzichte van de bezoekers in het stadion, want in de rust van de wedstrijd treedt Wesly Bronkhorst. Het optreden van de Amsterdamse volkszanger wordt mogelijk gemaakt door Avrotros, dus dan heeft u een beetje een idee. Omdat wij van de ITWM alles voor onze lezers over hebben, heeft uw voorbeschouwert van dienst het oeuvre van Wesly Bronkhorst kritisch beluisterd en, eerlijk is eerlijk, de man maakt pure poëzie:

Droom nog steeds van haar mond, van haar heerlijke kont /
Haar lange benen… /
Maar na een hele romantische nacht was zij opeens verdwenen!

[Uit: De lucht was blauw – Wesly Bronkhorst]

Gardameer of Rome, pizza met tonijn /
‘k Zou de maffia vermoorden om bij jou te kunnen zijn

[Uit: Amalia – Wesly Bronkhorst]

Eat your heart out, Jules Deelder. Mocht u in het bezit zijn van een kaartje voor het uitvak, raden wij aan direct na de eerste helft weg te gaan of bij aanvang van de tweede het stadion te betreden.

Bruggetje

Allemaal opgelet. Het bruggetje nabij de Pegasusstraat en parkeerterrein P1 van het Kras Stadion is rondom de wedstrijd afgesloten. Het is voor bezoekers niet mogelijk om twee uur vóór de wedstrijd en anderhalf uur na de wedstrijd gebruik te maken van de overgangsroute. Het is ook niet meer mogelijk fietsen nabij het bruggetje te plaatsen. Iedereen die met de fiets komt dient gebruik te maken van de fietsenstalling op het schoolplein van de voormalig St. Vincentiusschool aan de Meidoornstraat.

Niet de brug in dit verhaal.

Vervelend voor wie met de fiets naar de wedstrijd wil, maar de verkeersmaatregelen zijn niet zonder aanleiding genomen. Eerder dit seizoen was er nabij het bruggetje namelijk bonje tussen de Volendamse dorpsjeugd en de carnavalsvereniging van Fortuna Sittard. Een paar weken later ging het mis tussen de Volendammers en plattelandsjongeren uit Emmen. En vorige week nog was er heibel bij notabene Jong Volendam tegen Spakenburg. De breuk tussen Nick en Simon hakt er kennelijk flink in aan De Dijk.

Het afsluiten van een bruggetje is helaas niet de enige veiligheidsmaatregel die rondom wedstrijden van FC Volendam is getroffen. Bij Volendam geldt het strengste regime voor de uitsupporters, ook voor ons Spartanen. Alleen met een verplichte buscombi mag de reis van Rotter- naar Volendam worden gemaakt. Zeker na de eerste en tweede slag om het bruggetje bij de Pegasusstraat schijt burgemeester (en oud politiebobo) Lieke Sievers van Edam en Volendam zeven kleuren stront bij de gedachte dat de Sparta-aanhang een bezoekje brengt aan de Haven van Volendam.

Mijmeren

Nog niet zo heel lang geleden was Volendam uit dé uitwedstrijd waar een groot deel van de Sparta-aanhang naar uitkeek. Al vroeg op de wedstrijddag of zelfs de dag daarvoor reisden de Spartanen af naar Volendam. Eén van de kroegen aan de Haven werd als uitvalsbasis voor de honderden Spartanen gekozen en de rest van de dag was het oergezellig.  

Bij Café Jan Kok, Café Centraal en Het Gat van Nederland zagen de kroegbazen de Spartanen graag komen. Ze draaiden een mooie omzet dankzij de enthousiaste Rotterdammers. Ook de restauranthouders en Hotel Spaander (momenteel gesloten wegens verbouwing) pikten een graantje mee. Op een zonnige dag kon je Spartanen de Haven in zien springen. Een andere keer daalde een Spartaan al koprollen makend de Brugstraat af. Veel gekker werd het niet.  Zie het bewijsmateriaal hieronder.

Wij van de ITWM zijn ervan overtuigd dat Spartasupporters prima in staat zijn om gezellig een dagje in Volendam te vertoeven zonder dat er iets van ongeregeldheden zijn, maar maak dat de lokale driehoek van Edam, Volendam, Beets, Etersheim, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen, Schardam, Warder, Axwijk, Katham, Verloreneinde en een deel van Purmer maar eens wijs. Hopelijk keert de rede terug aan het IJsselmeer en zijn in de toekomst die ouderwets heerlijke reisjes naar Volendam weer mogelijk.

FC Volendam

FC Volendam begon het seizoen kut. Trainer Wim Jonk kreeg de boel maar moeizaam aan de praat. In de eerste seizoenshelft werd alleen van Twente gewonnen. Dat dan weer wel. Bij de jaarwisseling stond Volendam laatst met zes schamele puntjes. Het nieuwe jaar deed Volendam goed. Sinds januari worden er geregeld punten gepakt en met nog drie wedstrijden te gaan liggen de kaarten voor handhaving goed. Een knappe prestatie van de Volendammers. Mühren speelde ooit bij Sparta, dus die gaat scoren.

Vermoedelijke opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat, Mbuyamba, Benamar, Murkin; Eiting, Mirani, Twigt; Van Mieghem, Veerman, Oristanio

Sparta

Bij Sparta keert Sambo na een schorsing van één wedstrijd terug in de selectie. Omdat ook Rick Meissen hersteld is van zijn blessure, heeft Maurice Steijn een complete selectie beschikbaar. Sparta-verdediger en H.P. Baxxter-lookalike Mike Eerdhuizen komt uit Volendam en was daar vorig seizoen nog wisselspeler. De grootste vraag in de opstelling is of Sparta op het middenveld start met Namli of de tegen PSV sterk invallende De Guzman. Wij zetten in op De Guzman.

Vermoedelijke opstelling: Olij; Pinto, Eerdhuijzen, Vriends, Sambo; Kitolano, De Guzman, Verschueren; Saito, Lauritsen, Van Crooy.

De wedstrijd tegen Volendam is voor Sparta de eerste van een drieluik tegen laag geklasseerde tegenstanders. Na Volendam volgen twee degradanten: eerst komt Cambuur naar het Kasteel, in de laatste competitieronde reizen we naar Groningen. FC Twente, onze concurrent om plaats vijf, won dit weekend al van NEC, maar heeft nog twee lastige wedstrijden voor de boeg: RKC uit en Ajax thuis. Vanaf plaats vijf is de weg naar Europa makkelijker dan vanaf plaats zes. Winnen van Volendam is noodzakelijk om druk op Twente te houden. ‘We gaan nog steeds voor Europees’ is een mooi spreekkoor, maar ‘We gaan Europa in!’ is nog veel mooier.

Abonneer
Abonneren op
317 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties