Zo, koning Wim is weer een jaartje ouder. Het eredivisievoetbal kan weer verder. Zullen we het hier op ITWM hebben over het prehistorische systeem van erfopvolging waarmee we in Nederland het staatshoofd bepalen? Over het feit dat degene die in Nederland alle wetten ondertekent en internationale besluiten bekrachtigt dat alleen maar doet, omdat zijn moeder dat ook al deed? Neen, laten we dat, a-politiek als we zijn, niet doen. Laten we het lekker over voetbal hebben. Over Sparta.

Klaverjassen en wippen

Want Sparta speelt op zondag 28 april om 14:30 uur een potje voetbal tegen FC Volendam. Voor beide clubs is dat geen onbelangrijk potje. Sparta kan een hele grote stap zetten naar deelname aan de playoffs om Europees voetbal, terwijl Volendam de laatste strohalm moet grijpen om degradatie te ontlopen. Het Kasteel is uitverkocht. Zelfs op de Ticket Exchange, het platform waarop Spartafans hun kaartje door kunnen verkopen, is geen kaartje meer te krijgen. ESPN en Rijnmond kunnen soelaas bieden.

Op het uitverkochte Kasteel zal Jeroen Manschot fluiten, terwijl Rogier Honig en Freek Vandeursen vlaggen. Heerschap Jannick van der Laan komt met deze drie mannen mee naar het Kasteel, zodat ze een rondje kunnen klaverjassen. Rotterdams uiteraard. In Zeist bekijken Bas Nijhuis en Murat Küçükerbir Sparta – Volendam. Zij zijn maar met zijn tweeën en kunnen samen pesten of wippen.

Rhizomele chondrodysplasia punctata type I

Dan volgt nu een mededeling van de medische redactie van ITWM. Komen jij en je partner (of jullie voorouders) uit Volendam? En willen jullie kinderen? Dan is er een hogere kans op dragerschap van een aantal ziektes. Paren waarvan beide voorouders uit Volendam komen, hebben een verhoogde kans dat hun kind Pontocerebellaire hypoplasie type 2, Rhizomele chondrodysplasia punctata type I, Osteogenesis Imperfecta type II en III of Foetale akinesie (Pena-Shokeir syndroom) krijgt. Verder hebben mensen uit Volendam een verhoogde kans op een van de mitochondriële ziektes en op het zingen en schrijven van kutmuziek.

Maar er zitten ook goede kanten aan genenstapeling. Ook gestimuleerd door de tribale cultuur in het dorp komen er opmerkelijk veel goede voetballers uit Volendam. We noemen Jannie Schilder (één van de laatste nog levende Spartanen uit het kampioensteam van 1959, rechts op de foto) en Mike Eerdhuizen.

Dat van die tribale cultuur komt trouwens uit HP / De Tijd. Zo gaat dat onder gezaghebbende media. Wij citeren HP / De Tijd en HP / De Tijd citeert ITWM. Ons kent ons. Net Volendam. Ook uit HP / De Tijd ‘Volgens genealogen is het dorp opgebouwd uit zes of zeven oerfamilies. Een klinisch geneticus herleidde de Volendammers zelfs tot slechts drie stamgeslachten. Omdat de Kwakmannen, Jonkjes en Platjes het nog steeds voornamelijk met elkaar houden, is het dorp te beschouwen als een laboratorium van geïsoleerd Hollanderschap: wat Nederland geworden was als invloeden van buitenaf beperkt waren gebleven tot het toerisme.’ Daarom: lang leve invloeden van buitenaf. Geef ons maar Rotterdam.

Sparta

Het treffen met FC Volendam is voor Sparta een cruciale wedstrijd voor plaatsing voor de playoffs voor Europees voetbal. Heerenveen kreeg donderdag van PSV genadeloos op de Friese kloten. Wint Sparta van Volendam, neemt Sparta een voorsprong van 7 punten op Heerenveen. Met drie wedstrijden te gaan, is dat een lastig te dichten gat. Verder springt Sparta, als gewonnen wordt, over Go Ahead Eagles heen en houdt het Fortuna Sittard op afstand.

Bij al dit gespeculeer merken we direct op dat Sparta niet zomaar wint van Volendam. De verloren thuiswedstrijden tegen laagvliegers Heracles, Almere en Zwolle staan nog iets te pijnlijk in het collectief Spartaans geheugen gekerfd.

Eerder deze week is sterkhouder Arno Verschueren geblesseerd geraakt. Het ontbreken van de Belg is een groot gemis voor Sparta. Jeroen Rijsdijk mag aan de puzzel om Verschueren zo goed mogelijk te vervangen. Wij gaan voor de variant met Mito en Neghli op de flanken en Saito achter en om Lauritsen. Ook Joshua Kitolano is nog uitgeschakeld, waardoor Sparta weer met het inmiddels bijna vertrouwde middenveld met Metinho en Clement start.

Door de blessure van Robert Mühren en de vermoedelijke reserveplek van Brian Plat, start Sparta met meer Volendammers dan FC Volendam. Amazing Mike Eerdhuizen woont tegenwoordig in Rotterdam, maar hopelijk kan hij zondagavond naar zijn geboortedorp afreizen voor een overwinningspilsener op De Dijk. Zet hem op, Mike!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Van der Kust, Vriends, Eerdhuizen, Bakari; Metinho, Clement, Saito; Neghli, Lauritsen, Mito

FC Volendam

In het Noordhollands Dagblad lezen we dat Volendam tegen Sparta zonder Robert Mühren, Bilal Ould-Chikh en Xavier Mbuyamba (geblesseerd) en Benaissa Benamar en Safouane Karim (geschorst) speelt. FC Volendam oefende afgelopen week tegen AFC en won met 2-0. Het Noordhollands Dagblad vermoedt dat de basis tegen AFC ook de basis tegen Sparta wordt. Dat nemen we zonder meer aan, dus kopiëren we de vermoedelijke opstelling van het Noordhollands Dagblad.

Vermoedelijke opstelling Volendam: Veerman; Schilder, Tol, Kwakman, Zwarthoed; Steur, Sier, Jonk; Molenaar, Tuijp, Buijs Backhaus; Buur, Mirani, Flint, Cox; Le Roux, Twigt, Maulun; Booth, Semedo, Johnson

Abonneer
Abonneren op
164 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties