Twee weken zijn voorbij. We gaan naar de Adelaarshorst, in Deventer, ik en jij. We zingen met ons koor, hopelijk de hele wedstrijd door.

Want waar Go Ahead Eagles de vlucht naar boven heeft gevonden in de eredivisie, de wind mee heeft, daar moet Sparta na twee verliespartijen weer in the winning mood komen. Sparta staat voor een blok aan wedstrijden die gewonnen moet worden. Uit de vier competitiewedstrijden (hierna volgen RKC en Almere City thuis en FC Volendam uit) moeten we minstens acht punten pakken. Te beginnen aan de Vetkampstraat, aanstaande zondag 16:45 uur. 

Arbitrale leiding

De scheidsrechter was al bekend. Die heet Ingmar Oostrom. Zijn assistenten zijn Franca Overtoom en Joris Westhof. Het heerschap Thomas Hardeman speelt vierde man. En Richard Martens met naast hem Cristian Dobre (AVAR) is de VAR. De camera’s en lijntjes staan op scherp. Met een adelaarsoog kijken ze of een lichaamsdeel niet voorbij een ander lichaam steekt. Over de adelaar zo meer. 

Sparta en blessures. Drie spelers zijn er niet bij.

Even naar Sparta. De internationals zijn terug op Het Kasteel en reizen zondag mee naar Deventer. Charles-Andreas Brym, Djevencio van der Kust en Nick Olij staan misschien straks wel alle drie in de basis. Wie dat zeker niet staan zijn onze geblesseerden: Koki Saito, Mike Eerdhuijzen en Sergi Rosanas. Vooral de eerste wordt node gemist.  

Doordeweeks even met 3-0 winnen van SC Heerenveen

Go Ahead Eagles oefende afgelopen week tegen SC Heerenveen. In het pittoreske Wenum-Wiesel werd gewoon met 3-0 gewonnen. Jakob Breum, Sylla Sow en Victor Edvardsen maakten de doelpunten. Go Ahead staat keurig zesde in de stand. Sparta trouwens ook keurig zevende. Toch moeten wij tandjes bij zetten. Meer combineren, zoals Arno Verschueren opmerkte. Meer variatie in het spel. Na een lange bal op Lauritsen direct aansluiten. En anders gaat na het blok van aankomende vier wedstrijden -en de bekerwedstrijd tegen die andere vogels: De IJsselmeervogels – de zaag erin……

In 2003/2004 was deze wedstrijd een crazy game: 0-2 voor, 2-2 (Zijm!) en toch 2-3.

Een ware subtopper gaan wij Spartanen zondagmiddag aanschouwen. Hopelijk net zo’n kraker als in 2003/2004. Sparta kwam eerst via Bechan en Mustapha op voorsprong. Bij de 0-2 hadden we toen zo’n 83 minuten gespeeld. Yildirim deed met dank aan een grabbelende Frank Kooiman iets terug, waarna notabene Sieme Zijm de stand op 2-2 zetten. In de allerlaatste secondes was het Frank Broers (kent u hem nog?) die de 2-3 uit het vuur sleepte. 

De adelaar: krachtig, majestueus en ja ook symbolisch 

Ziet u zondagmiddag ergens een adelaar vooruit of rondvliegen, dan daarover dit: de adelaar heeft in de vogelwereld groot aanzien. Het dier staat symbool voor kracht. Ja zelfs, majestueus wordt hij genoemd. Legers in de oudheid, Babylon, Perzië en Rome, marcheerden onder de banier van de adelaar. Krijgslieden als Karel de Grote en Napoleon en landen als de Verenigde Staten en Duitsland (sorry, we kunnen er niet omheen) kozen de adelaar als hun symbool. Ook Israel, Christenen mogen volgens de Bijbel geen andere schepsel vereren, zinspeelden op kenmerken van de arend. 

Van vijf kilometer een dode vis in een meer zien drijven 

De redenen waarom een adelaar geprezen wordt is naast zijn symbolische status en prachtige veders ook het scherpe gezichtsvermogen. Zijn oog is feitelijk groter dan het menselijk oog. Al in de Bijbel wordt daarover geschreven. In Bijbelboek Job staat: ‘Heel in de verte blijven zijn ogen kijken’. In het boek van Alice Parmelee (All the Birds of the Bible) staat dat een adelaar op een afstand van vijf kilometer een dode vis in een meer zag drijven, een diagonale duikvlucht maakte en precies op die plek terechtkwam. Knap staaltje natuur toch, Spartanen? Van verre gevaar bespeuren en voorzorgsmaatregelen kunnen nemen na scherpe waarneming. Bart Vriends en Tijs Velthuis kunnen er een voorbeeld aan nemen. Nee, nu niet flauwe grapjes gaan maken over Frans Adelaar. Die was inderdaad niet scherp. 

Verlies thuis tegen Sparta in 2022 was opmaat naar succesvolle periode onder Hake 

Genoeg fauna. Rene Hake dan. Want de trainer van onze tegenstander is niet heel erg bekend, zoals zijn vriend Erik ten Hag wel is. Toch verdient Hake het om even uitgelicht te worden. Sterker nog: door hem en zijn tactisch brein staan de adelaren nu zo hoog. Weekblad Voetbal International (VI) ging voor een verklaring in een artikel deze week terug naar eind augustus 2022. Toevalligerwijs verloor Go Ahead toen tegen ons Sparta. De vierde nederlaag op rij destijds. Ontslag dreigde. De opvolger van de succesvolle Kees van Wonderen daar, was misschien toch niet de geschikte man. Grootaandeelhouder en rijke stinkerd Kees Vierhouten vroeg Hake op welke positie hij versterkingen wilde. Daar waar elke trainer direct een paar posities en namen zou noemen, zei Hake heel wat anders. Hij hoefde geen nieuwe spelers, omdat een betere nieuwe speler alleen maar de dynamiek in de kleedkamer zou verstoren. Hij had vertrouwen in zijn huidige groep en maakte dat later ook waar.

Stuur mevrouw Arendsen in Deventer eens een kaartje

Hake is niet van de schone schijn. Hij praat liever vakinhoudelijk. Geeft, zo schrijft VI, liever een interview in een vakblad als De Voetbaltrainer dan aan VI of plak- en knipwebsites. Vraag je het grote publiek in Nederland wie de trainer is van Go Ahead Eagles en het gros zal toch minstens goed moeten nadenken. Want denk je dat mevrouw Arendsen aan de Fonteinkruid 113, 7422 MT in Deventer (gewoon een willekeurig iemand) weet hoe de plaatselijke trainer heet? Dacht het niet. Stuur haar anders eens een Kerstkaartje, vindt ze vast leuk. Wij zijn toch betrokken als Sparta? Wij hebben ook het adres van fan Özcan Akyol. Die schijnt aardig te kunnen schrijven. Koop even zijn nieuwe boek Afslag 23. Die afslag neemt de supportersbus misschien ook wel. Of je laat hem later je boek signeren. 

Hake is een pure tacticus die donders goed weet wie hij moet laten opbouwen bij ons

Hake is puur. Gaat liever in Erica (niet zijn vrouw, zijn woonplaats, zover wij weten heet zijn vrouw Monique) boodschappen doen in spijkerbroek dan in pak in de PC Hoofdstraat ergens in de Grachtengordel. Liever boerenkool met spek, dan oesters en kaviaar. Zijn geboortegrond is Coevorden, dan draag je niet graag dagelijks een krijtpak. Voetbalverstand heeft ie wel degelijk. Van interim bij FC Twente en FC Utrecht werd hij niet voor niets hoofdcoach. Hij leest het spelletje als geen ander. Weet dondersgoed wie hij bij de tegenstander moet laten opbouwen. Wat de kracht is van Kuipers, de Edvardsens of Amofa.

Moge Bas Kuipers zondagmiddag maar naar de maan vliegen

Bij Sparta is dat niet Jeroen Rijsdijk, die zelf op een lager niveau voetbalde, maar juist assistent-trainer Nourdin Boukhari. Die denkt vooral voetbaltechnisch. Wie laten wij bij Go Ahead opbouwen, indribbelen op het middenveld? Deijl? Of toch Kuipers? Overigens heet de oom van Kuipers, André Kuipers. U weet wel. Die ruimtevaarder die naar de maan vloog. Moge Bas zondagmiddag ook maar naar de maan vliegen. Pure mandekking op Amofa of in de zone opvangen, ook zo’n vraag voor onze technische staf. We gaan het zien. Supporters hebben er enorm zin an. 

We sluiten af met vermoedelijke opstellingen die twee dagen voor het fluitsignaal natuurlijk altijd nog door personeelssores binnen de selecties kunnen wijzigen. 

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: De Lange, Deijl, Nauber, Linthorst, Kuipers, Rommens, V, Edvardsen, Adekanye, Willumsson, O.Edvardsen, Amofa,

Vermoedelijke opstelling Sparta Rotterdam: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Brym, Neghli, Lauritsen. 

Abonneer
Abonneren op
403 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties