Twee weken zijn voorbij. We gaan naar de Adelaarshorst, in Deventer, ik en jij. We zingen met ons koor, hopelijk de hele wedstrijd door.

Want waar Go Ahead Eagles de vlucht naar boven heeft gevonden in de eredivisie, de wind mee heeft, daar moet Sparta na twee verliespartijen weer in the winning mood komen. Sparta staat voor een blok aan wedstrijden die gewonnen moet worden. Uit de vier competitiewedstrijden (hierna volgen RKC en Almere City thuis en FC Volendam uit) moeten we minstens acht punten pakken. Te beginnen aan de Vetkampstraat, aanstaande zondag 16:45 uur. 

Arbitrale leiding

De scheidsrechter was al bekend. Die heet Ingmar Oostrom. Zijn assistenten zijn Franca Overtoom en Joris Westhof. Het heerschap Thomas Hardeman speelt vierde man. En Richard Martens met naast hem Cristian Dobre (AVAR) is de VAR. De camera’s en lijntjes staan op scherp. Met een adelaarsoog kijken ze of een lichaamsdeel niet voorbij een ander lichaam steekt. Over de adelaar zo meer. 

Sparta en blessures. Drie spelers zijn er niet bij.

Even naar Sparta. De internationals zijn terug op Het Kasteel en reizen zondag mee naar Deventer. Charles-Andreas Brym, Djevencio van der Kust en Nick Olij staan misschien straks wel alle drie in de basis. Wie dat zeker niet staan zijn onze geblesseerden: Koki Saito, Mike Eerdhuijzen en Sergi Rosanas. Vooral de eerste wordt node gemist.  

Doordeweeks even met 3-0 winnen van SC Heerenveen

Go Ahead Eagles oefende afgelopen week tegen SC Heerenveen. In het pittoreske Wenum-Wiesel werd gewoon met 3-0 gewonnen. Jakob Breum, Sylla Sow en Victor Edvardsen maakten de doelpunten. Go Ahead staat keurig zesde in de stand. Sparta trouwens ook keurig zevende. Toch moeten wij tandjes bij zetten. Meer combineren, zoals Arno Verschueren opmerkte. Meer variatie in het spel. Na een lange bal op Lauritsen direct aansluiten. En anders gaat na het blok van aankomende vier wedstrijden -en de bekerwedstrijd tegen die andere vogels: De IJsselmeervogels – de zaag erin……

In 2003/2004 was deze wedstrijd een crazy game: 0-2 voor, 2-2 (Zijm!) en toch 2-3.

Een ware subtopper gaan wij Spartanen zondagmiddag aanschouwen. Hopelijk net zo’n kraker als in 2003/2004. Sparta kwam eerst via Bechan en Mustapha op voorsprong. Bij de 0-2 hadden we toen zo’n 83 minuten gespeeld. Yildirim deed met dank aan een grabbelende Frank Kooiman iets terug, waarna notabene Sieme Zijm de stand op 2-2 zetten. In de allerlaatste secondes was het Frank Broers (kent u hem nog?) die de 2-3 uit het vuur sleepte. 

De adelaar: krachtig, majestueus en ja ook symbolisch 

Ziet u zondagmiddag ergens een adelaar vooruit of rondvliegen, dan daarover dit: de adelaar heeft in de vogelwereld groot aanzien. Het dier staat symbool voor kracht. Ja zelfs, majestueus wordt hij genoemd. Legers in de oudheid, Babylon, Perzië en Rome, marcheerden onder de banier van de adelaar. Krijgslieden als Karel de Grote en Napoleon en landen als de Verenigde Staten en Duitsland (sorry, we kunnen er niet omheen) kozen de adelaar als hun symbool. Ook Israel, Christenen mogen volgens de Bijbel geen andere schepsel vereren, zinspeelden op kenmerken van de arend. 

Van vijf kilometer een dode vis in een meer zien drijven 

De redenen waarom een adelaar geprezen wordt is naast zijn symbolische status en prachtige veders ook het scherpe gezichtsvermogen. Zijn oog is feitelijk groter dan het menselijk oog. Al in de Bijbel wordt daarover geschreven. In Bijbelboek Job staat: ‘Heel in de verte blijven zijn ogen kijken’. In het boek van Alice Parmelee (All the Birds of the Bible) staat dat een adelaar op een afstand van vijf kilometer een dode vis in een meer zag drijven, een diagonale duikvlucht maakte en precies op die plek terechtkwam. Knap staaltje natuur toch, Spartanen? Van verre gevaar bespeuren en voorzorgsmaatregelen kunnen nemen na scherpe waarneming. Bart Vriends en Tijs Velthuis kunnen er een voorbeeld aan nemen. Nee, nu niet flauwe grapjes gaan maken over Frans Adelaar. Die was inderdaad niet scherp. 

Verlies thuis tegen Sparta in 2022 was opmaat naar succesvolle periode onder Hake 

Genoeg fauna. Rene Hake dan. Want de trainer van onze tegenstander is niet heel erg bekend, zoals zijn vriend Erik ten Hag wel is. Toch verdient Hake het om even uitgelicht te worden. Sterker nog: door hem en zijn tactisch brein staan de adelaren nu zo hoog. Weekblad Voetbal International (VI) ging voor een verklaring in een artikel deze week terug naar eind augustus 2022. Toevalligerwijs verloor Go Ahead toen tegen ons Sparta. De vierde nederlaag op rij destijds. Ontslag dreigde. De opvolger van de succesvolle Kees van Wonderen daar, was misschien toch niet de geschikte man. Grootaandeelhouder en rijke stinkerd Kees Vierhouten vroeg Hake op welke positie hij versterkingen wilde. Daar waar elke trainer direct een paar posities en namen zou noemen, zei Hake heel wat anders. Hij hoefde geen nieuwe spelers, omdat een betere nieuwe speler alleen maar de dynamiek in de kleedkamer zou verstoren. Hij had vertrouwen in zijn huidige groep en maakte dat later ook waar.

Stuur mevrouw Arendsen in Deventer eens een kaartje

Hake is niet van de schone schijn. Hij praat liever vakinhoudelijk. Geeft, zo schrijft VI, liever een interview in een vakblad als De Voetbaltrainer dan aan VI of plak- en knipwebsites. Vraag je het grote publiek in Nederland wie de trainer is van Go Ahead Eagles en het gros zal toch minstens goed moeten nadenken. Want denk je dat mevrouw Arendsen aan de Fonteinkruid 113, 7422 MT in Deventer (gewoon een willekeurig iemand) weet hoe de plaatselijke trainer heet? Dacht het niet. Stuur haar anders eens een Kerstkaartje, vindt ze vast leuk. Wij zijn toch betrokken als Sparta? Wij hebben ook het adres van fan Özcan Akyol. Die schijnt aardig te kunnen schrijven. Koop even zijn nieuwe boek Afslag 23. Die afslag neemt de supportersbus misschien ook wel. Of je laat hem later je boek signeren. 

Hake is een pure tacticus die donders goed weet wie hij moet laten opbouwen bij ons

Hake is puur. Gaat liever in Erica (niet zijn vrouw, zijn woonplaats, zover wij weten heet zijn vrouw Monique) boodschappen doen in spijkerbroek dan in pak in de PC Hoofdstraat ergens in de Grachtengordel. Liever boerenkool met spek, dan oesters en kaviaar. Zijn geboortegrond is Coevorden, dan draag je niet graag dagelijks een krijtpak. Voetbalverstand heeft ie wel degelijk. Van interim bij FC Twente en FC Utrecht werd hij niet voor niets hoofdcoach. Hij leest het spelletje als geen ander. Weet dondersgoed wie hij bij de tegenstander moet laten opbouwen. Wat de kracht is van Kuipers, de Edvardsens of Amofa.

Moge Bas Kuipers zondagmiddag maar naar de maan vliegen

Bij Sparta is dat niet Jeroen Rijsdijk, die zelf op een lager niveau voetbalde, maar juist assistent-trainer Nourdin Boukhari. Die denkt vooral voetbaltechnisch. Wie laten wij bij Go Ahead opbouwen, indribbelen op het middenveld? Deijl? Of toch Kuipers? Overigens heet de oom van Kuipers, André Kuipers. U weet wel. Die ruimtevaarder die naar de maan vloog. Moge Bas zondagmiddag ook maar naar de maan vliegen. Pure mandekking op Amofa of in de zone opvangen, ook zo’n vraag voor onze technische staf. We gaan het zien. Supporters hebben er enorm zin an. 

We sluiten af met vermoedelijke opstellingen die twee dagen voor het fluitsignaal natuurlijk altijd nog door personeelssores binnen de selecties kunnen wijzigen. 

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: De Lange, Deijl, Nauber, Linthorst, Kuipers, Rommens, V, Edvardsen, Adekanye, Willumsson, O.Edvardsen, Amofa,

Vermoedelijke opstelling Sparta Rotterdam: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Brym, Neghli, Lauritsen. 

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

403 REACTIES

 1. Kijk we speelden een prima eerste helft laten we eerlijk zijn alleen maken we de kansen niet af. Maar de tweede helft viel dan weer enorm tegen helaas. Maar de trainer mag best wat vaker wisselen als je ziet dat spelers ( Clement / Neghli) totaal niet in de wedstrijd zitten. Olij erg belangrijk met een paar goede reddingen. Komen paar wedstrijden aan waar we de punten echt moeten pakken om in het linkerrijtje te blijven. Zou fijn zijn als sommige spelers weer beetje in vorm raken

 2. Wil ook bijdragen aan het glas-meer-dan-halfvol gevoel.

  We zijn (nog) niet zo goed als op 1 september j.l. gehoopt. Maar we zijn allesbehalve weggespeeld door een linkerrij kandidaat in vorm. Bovendien is duidelijk wie beter moet en waarin het beter moet. Geduld, ontspanning en vertrouwen. Tegeltjeswijsheden brengen je een heel eind.

  Stukje ranglijstjournalistiek. De 9e plek is Play-off plek. Welke ploegen onder ons kunnen ons inhalen? Ik kom niet verder dan twee. Daarbij is het mogelijk om boven GAE Excelsior (!) te eindigen.

  • Ik zat voor Sparta tussen de Eagles supporters dat was ook allesbehalve een pretje. Gelukkig was de eerste helft erg goed. In tegenstelling tot anderen vinden ik Neghli wel aardig spelen vandaag. Clement en Brym vielen me tegen. Absolute uitblinkers de Guzman en Olij.
   Lauritsen, Vriends , Veldhuis en van der Kust degelijk.

   • Ik dacht dat het aan mij lag, maar ik vond Negli ook niet zo verkeerd. Neghli viel mij op door zijn harde werken, door het goede mee verdedigen. Het kan allemaal nog veel beter, maar dat is in mijn ogen een kwestie van tijd bij zo’n jonge en onervaren speler.

 3. Groot aantal reacties gespeend van enig nivo. Om dit seizoen bij Go Ahead een punt te pakken is zo slecht nog niet.
  Voor de schijtlijsters onder ons: medicatie halveren, dan beleef je alles intenser en geniet je meer. Te gek voor woorden dat Sparta, na 25 jaar ten dode opgeschreven te zijn geweest, zo neergesabeld wordt. Naast Van Rijswijk zitten er ook nog Boukari en Booy op de bank. Hebben wel degelijk hun inbreng of kunnen die ook worden afgeschreven?

 4. Alle aankopen van afgelopen zomer zijn kwalitatief zwak. Er is er niet één die Sparta beter maakt, dat is onze TD aan te rekenen. Zet dan tevens een trainer zonder ervaring binnen het betaalde voetbal voor de groep, dan krijg je wat we al weken moeten aanschouwen.
  Verzachtende omstandigheid voor de trainer is het wegvallen van Koki en Mike.
  Lauritsen is een aanspeelpunt en absoluut geen centrum spits. In de winterstop moet je een scorende centrumspits ( dat is Brym zeker niet ) binnen hengelen.
  Het huidige Sparta gaat zich niet handhaven in het linker rijtje.

 5. Eerste helft had Sparta afstand moeten nemen. 2de helft waren we veel minder en zag ik Brym invallen 10 minuten voor tijd en desinteresse toonde, die kwam voorlopig niet meer aan de beurt bij mij .ik zag dat er de laatste 5 minuten steeds 3 Spartanen bleven hangen voorin, en dat ze Lauritsen het loopwerk verdedigend op lieten knappen. Al ben ik wel blij met het punt natuurlijk. Lauritsen speelde weer degelijk [eindelijk]weer eens keertje.

 6. Hij moet er gewoon uit! Tactisch slecht, conditie slecht, coachen langs de lijn slecht…. Kortom wegwezen. Ik snap dat Laros en Nijkamp het lekker vinden zo n nobody. Als nr 13 kun je makkelijker uitleggen waarom je kitolano voor 1,5 miljoen verkoopt. Een amateur als trainer is puur kapitaalvernietiging. Lauritsen en kitolano zijn nu al stukken minder waard. Olij als nr 13 ook straks.

 7. 54 e minuut; Olij geeft prima bal weer op Lauritsen, die komt voor zijn man en legt de bal panklaar naar rechtsvormen; niemand daar…
  Corner Neghli; wat een belabberde trap.
  1 minuut later weer geen vrije trap voor Clement deze keer, daar waar voor veel minder tegen ons steeds weer direct afgefloten wordt…

 8. Die Clement wat een drama. Als je Koki daar hebt hadden we al zeker voorgestaan. Neghli is leuk tegen Top Oss maar is totaal geen eredivisie speler tot nu toe. Ik hoop dat ie snel beter wordt.

  Verder domineren we gewoon. Maar als je zelf de kansen niet afmaakt…. Vul zelf maar in.

 9. Oppermachtig in de “onneembare” Adelaarshorst.
  Maar ons probleem dit jaar; we scoren niet…
  Scheidsrechters hebben daarnaast blijkbaar ook voorgenomen om aanvallers van Sparta echt nooit een vrije trap mee te geven.
  Daarentegen, zodra Sparta in het duel komt; direct fluiten…!

 10. Het aantal schijtlijsters op deze site neemt dramatisch toe. Huisartsen moeten minder antidepresiva voorschrijven. Sparta supporters voorhouden dat je voor de wedstrijd de mouwen opstroopt en vecht voor wat je waard bent. Dan reken ik op een positief resultaat. Weg met dat doemdenken.

 11. Goede morgen Spartanen
  Tot nu toe lees ik dat er veel onzekerheid is hoe het zal aflopen vanmiddag, en daar ga ik in mee want erg soepel loopt niet. Maar hopen dat daar snel verbetering in komt het liefst vandaag en alsnog met de overwinning huiswaarts keren.

 12. Ik moet om veel pessmistische reacties steeds maar weer glimlachen, en dan denk ik: Weet je nog zo’n 9 jaar geleden?

  Sparta Rotterdam – FC Volendam 0–5
  Jong Ajax – Sparta Rotterdam 4-2
  Sparta Rotterdam – Jong PSV 0-2
  Sparta Rotterdam – Jong FC Twente 1 -2

  Laten a.u.b niet zo zeiken. We zijn 6de geworden in de Eredivisie vorig seizoen, we staan nu 7de, mensen zitten te snakken naar extra kaarten die allang weer uitverkocht zijn.

  Geniet van Sparta nu! We gaan trouwens geen Champions League spelen komend seizoen dus manage je verwachtingen.

 13. Als de spelers er morgen ook zo over denken als de vele negatieve berichten van de “supporters” hier op deze site dan hoeft deze wedstrijd niet gespeeld te worden.
  Gelukkig gaan er weer veel echte supporters mee om de ploeg te steunen en ze aan te moedigen.
  Hopelijk en waarom niet gaat Sparta morgen gewoon winnen.
  Wie is Go Ahead? Wij zijn Sparta dat is de spirit.
  En wie de te verwachten nederlaag niet mee wil maken: ga eens een dagje naar Diergaarde Blijdorp en laat u daar verrassen wat daar allemaal aan dierenwelzijn gebeurt.

 14. Wat een negativiteit hier. Niet dat ik verwacht dat we van Go Ahead uit gaan winnen, maar zo slecht als een hoop hier reageren is het ook weer niet. En Go Ahead heeft een goed team dit seizoen.

  Het zit dit jaar ook niet echt mee, Eerdhuijzen en Saito zijn een groot gemis.

  Ik verwacht daarom helaas wel een 3-1 nederlaag.

  Straal eens wat vertrouwen uit als fans/supporters naar Neghli, Anello en Brym, dat zal ze eerder helpen om de stap in hun ontwikkeling te zetten dan ze constant maar af te branden.

  • Wat een negativiteit hier. Jouw eerste zin. Vervolgens verwacht jij een 3-1 nederlaag. En je eindigt met straal eens wat vertrouwen uit😂
   Nico geeft je een rondleiding door diergaarde Blijdorp als je hem dit vraagt. Volgens hem kom je daar weer helemaal tot jezelf😂

   • Beter leer je eerst begrijpend lezen, voor je commentaar geeft.

    Maar ik ga het toch proberen om het je uit te leggen. Met het negatieve hier bedoel ik dat er wordt gezegd dat een hoop spelers er niets van kunnen. Ik vind dat erg kort door de bocht. De jongens die ik aanhaal, Anello, Brym en Neghli, komen allemaal van een lager niveau. Zij moeten tijd krijgen om aan te haken op een hoger niveau. Dat ze nu geregeld voor de leeuwen worden gegooid komt vooral door blessures. We spelen nu dus niet in onze sterkste opstelling.
    Daarnaast is Go Ahead op dit moment een goed draaiend team, vooral thuis. Daarom denk ik dat Sparta dus niet gaat winnen.

    Maar ik heb wel vertrouwen in het elftal dat ze de komende 4 a 5 wedstrijden een punt of 9 kunnen binnenhalen.

    Gezien jouw reactie hieronder op een andere comment, had ik verwacht dat je de context wel had begrepen.

    Dat jij verder nog geen goede wedstrijd dit seizoen hebt gezien, ben ik grotendeels met je eens. Maar ik heb tegen Heerenveen, Vitesse, Feyenoord en PSV bijvoorbeeld wel aanknopingspunten gezien voor goed spel. Daarnaast heb ik vorig jaar ook maar een 5 tal ofzo echt goede wedstrijden gezien, we hebben vorig jaar vooral weinig pech gehad.

 15. Mijn stiefbroertje van OptaJohan* heeft de Eredivise 10.000 gesimuleerd en schat de kan dat Sparta eindigt op plaats:

  4 – 1.3%
  5 – 10.7%
  6 – 46.2%
  7 – 21.0%
  8 – 9.7%
  9 – 4.8%
  10 – 2.5%
  11 – 1.8%

  GA Eagles eindigt in deze simulatie:
  5 – 3.0%
  6 – 20.6%
  7 – 26.7%
  8 – 16.2%

  In deze simulatie zijn beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd, hoewel de kansen voor Sparta om hoger te eindigen groter zijn.

  bron: https://theanalyst.com/eu/2023/10/what-on-earth-is-going-on-at-ajax-stats-dutch-eredivisie/

  *Opta’s expected points model simulates the number of goals scored by each side in each match based on the xG value of each shot taken, which it then uses to determine the match outcome (win/draw/loss). Each match is simulated 10,000 times. The expected points for each team in each match can then be calculated based on the proportion of simulations they win/draw/lose.

  • Goede test om aan het einde van het seizoen op terug tekomen.

   De sentimenten op ITWM zijn dat we (wilde schatting) tussen plek 9-12 eindigen.
   OptaJohan schat ons (veel) hoger in.

   Ik zou zo voor plek 6 tekenen, en gevoelsmatig kijkend naar het spel van ons lijkt me 46.2% kans op plek 6 wel erg enthousiast. Maar ik ben fan van data en statistieken, omdat die het sentiment laten varen en naar de feiten kijken. We zitten al op een kwart van de competitie, dus het model moet genoeg data hebben.

   Ik ben benieuwd of aan het einde van het seizoen het model enigszins bleek te kloppen. Of dat de ietwat grauwe deken van ‘het ITWM sentiment’ dichter bij de waarheid zal zitten.

   Jammer dat we posts niet kunnen markeren. Maar ik gok dat de barometer zelve dat voor ons zal doen.

 16. Speelronde 9 – Go Ahead Eagles uit.

  Bij winst wordt de meest succesvolle seizoenstart van de afgelopen 30 jaar (afgelopen jaar) geevenaard. Bij winst staan we sowieso 6e, en als Excelsior niet de volle buit pakt zelfs 5e.

  Bij een gelijk spel of verlies zullen we 2 of 3 punten minder hebben dan vorig seizoen op 25% van de competitie. In het zwartste scenario zakken we aankomende speelronde weg naar plek 10.

  ? – 23/24 – 9 gspld – 11,12 of 14 punten – plek 5-10 – Rijsdijk
  ? – 22/23 – 9 gspld – 14 punten – plek 6 – Steijn
  3 – 21/22 – 9 gspld – 6 punten – plek 16 – Fraser

  PS:

  Ik ben geen mens, ik ben half Artificial Intelligence. Nou ja, intelligent. Ik heb geen verstand van voetbal, niet van aankopen, niet van de opstelling en snap niets van wissels of de VAR. Het enige wat ik kan is de ranglijst van de afgelopen 3 seizoenen op een rijtje zetten. Het bijna rampseizoen on Fraser (21/22), het meest succesvolle seizoen van de afgelopen 30 jaar onder Steijn (22/23) en hoe het huidige seizoen onder Rijsdijk daarbij afsteekt.

 17. Ik lees in de voorbeschouwing dat vooral Koki wordt gemist uit het lijstje. Laat ik dan nog maar eens de kwaliteit van Eerdhuijzen benadrukken. Ik denk dat we hem ontzettend hard missen momenteel achterin. De tegengoals vallen als warme broodjes momenteel en het is voor Vriends heel lastig allemaal te behappen zonder zn vaste partner van vorig seizoen.
  Ik hoop echt dat Mike heeeel snel er weer bij is want, niets ten nadelen van Velthuis, het staat gewoon echt minder goed.
  Ik vrees een gelijkspel in de Adelaarshorst…come on Sparta!

 18. In de eerste 3 wedstrijden werden 7 punten gehaald.
  In de volgende 5 wedstrijden werden 4, ik herhaal, 4 punten gehaald.
  Als de onzen niet winnen van GAE – en dat zal moeilijk genoeg zijn! – gaan we hard naar beneden op de ranglijst.
  Wordt bevestigd dat de ploeg een flink probleem heeft.