De nummer 10 tegen de nummer 9. Strijd der middenmoters die beiden nog niet helemaal veilig zijn. Ons Sparta (31 punten) tegen die Limburgers uit Sittard (34). Rijsdijk versus Buijs. Verschueren versus Duarte. Pelle Clement tegenover Ragnar Oratmangoen en Eerdhuijzen op Sierhuis. Het gaat een mooie pot worden, want we schrijven een positief ingestelde voorbeschouwing. Eendrachtig de Paasgedachte: genieten van het lijden!

Eerst maar even over de personele bezetting bij ons. Django Warmerdam en Joshua Kitolano zijn geblesseerd. De Noor waarschijnlijk tot het einde van het seizoen niet meer speelklaar, vanwege een liesblessure. Al hult Sparta zich daarover in nevelen. Positief is dat de ‘oudjes’ Bart Vriends en Jonathan de Guzman weer bij de selectie zitten. Vriends las afgelopen weekend, zo hoorden we in zijn Cor Potcast, een goed boek waarin vragen stellen aan vreemden, social contact, wordt aangemoedigd. Want ook Vriends zit vaak in het vliegtuig de tijd te verdoen met filmpjes. De drie keren dat hij een gesprek met vreemden naast hem in het vliegtuig aanknoopte, zijn hem bij gebleven en deden hem goed. Mooi!

Vrij reizen, dat mogen de Fortuna-fans, moet de norm zijn en blijven

Misschien knopen de Fortuna-fans ook wel willekeurige gesprekken aan met Rotterdammers in de stad of in het ov. Want de Limburgse fans mogen vrij reizen naar Het Kasteel toe. Prachtig, zoals het hoort. Eigenlijk gek dat dat niet de norm is in het betaalde voetbal. Uitsupporters die gewoon, zonder restricties, kunnen afreizen met auto, trein, motor, of fiets, wat ons betreft met helikopter of speedboot, naar de stad of het dorp waar hun clubje speelt. Geen Frank Paauw die dat moet gaan verbieden. Geef ons dan maar Hans Nijland van FC Groningen, die veel meer affiniteit heeft met het supportersleven. Ook profclubs spelen uiteindelijk bij de gratie van hun supporters. Blijven tribunes leeg, is er geen sfeer, stapt er geen sponsor in, geen geld, geen tv-rechten, is geen club. Gechargeerd gezegd: Kel Paget is voor Sparta belangrijker dan een krokettenkoker als Paauw.

Sparta heeft een beter doelsaldo dan Fortuna

Het is nu Goede Vrijdag, dus nu gaat het om kruisigen en lijden. Staan we tegen Fortuna weer op. Of zijn de Limburgers (33-44) met een slechter doelsaldo dan ons (33-38) ons al voorbij gestreefd? Vragen, vragen. Duidelijk is dat het Fortuna Sittard voor de wind gaat de laatste weken. De Eredivisie, het platform van KNVB, viel dat ook op en komt met de onvermijdelijke cijfers en statistieken, die we dan ook maar in deze voorbeschouwing zetten. Want we beschouwen degelijk en positief (ja ook voor Fortuna) voor.

Sierhuis scoorde zes treffers in laatste vier competitieduels

“Geen ploeg loste in maart meer schoten op doel in de Eredivisie dan Fortuna Sittard (24, net als PSV). Daarnaast maakte geen team zoveel doelpunten in deze periode als Fortuna (10). Deze aanvallende honger wordt mede gevoed door spits Kaj Sierhuis, die na een lastige periode in het begin (2 goals in zijn eerste 12 competitieduels voor Fortuna) nu helemaal los is. Hij maakte zes treffers in zijn laatste vier eredivisieduels en bracht zijn totaal voor Fortuna naar elf doelpunten in 25 duels. De laatste speler met zoveel goals in zijn eerste 25 eredivisiewedstrijden voor Fortuna Sittard was Ronald Hamming in 1995-1996 (ook 11).” Hamming? Wij denken aan ham bij het paasontbijt.

Internationals in beide ploegen zijn teruggekeerd. Oratmangoen is te doen!

Al bang voor de tegenstander? Sierhuis is echt goed hoor. “Als Kaj Sierhuis tegen Sparta Rotterdam weer weet te scoren, wordt hij de vierde Fortuna Sittard-speler die vijf eredivisiewedstrijden op rij het net weet te vinden en de eerste sinds Sigi Lens in 1987 (5). De 25-jarige spits was in de maand maart bij zowel de meeste schoten (24) als goals direct betrokken (7). Fortuna Sittard zal tegen direct concurrent Sparta de goede vorm door willen zetten en de droom van play-offs in leven willen houden. De laatste keer dat de Limburgers minimaal dertien punten behaalden uit een reeks van vijf eredivisieduels was in december 2020-januari 2021(13)”. Potdomme, de cijfers zijn in het voordeel van Fortuna. Dat maakt niet gelukkig. Gelukkig zijn onze internationals Saïd Bakari, Rayvien Rosario, Van der Kust en Hamza el Dahri terug van hun interlandverplichtingen. Bij Fortuna zijn uitblinkers Ragnar Oratmangoen voor Indonesië en Lonwijk voor Suriname dat ook. Koki Saito en Mito zaten niet bij Japan onder 23, dus die moeten hun rust hebben gepakt.

Van laatste zeven keer verloor Sparta er slechts één

Op Het Kasteel wordt er zaterdagavond om 18.45 uur afgetrapt. We hebben nog zo’n vier punten nodig om definitief veilig te zijn. Maar het glas is met Pasen halfvol. We zijn nog steeds in de strijd voor een ticket om de play-offs voor Europees voetbal. Met bekerfinalisten Feyenoord en NEC boven ons, kun je met een negende plek al in die play-offs zitten. Fortuna Sittard is daarvoor een directe concurrent. We schreven al over de fraaie reeks van Fortuna. Toch slaan de statistieken naar Spangen door. In de laatste zeven onderlinge ontmoetingen op Het Kasteel verloor Sparta er slechts één. In 2021, zonder publiek, omdat de wereld toen heel angstig was voor een virusje.

Juichen voor Mito in een UNESCO-Werelderfgoed Airbnb in Sevilla

Erna werd het twee keer 3-1. We zouden er een boek over moeten schrijven. In september 2021 maakten Bryan Smeets, Lennart Thy en Emanuel Emegha de Spartaanse doelpunten. “Vorig seizoen was Arno Verschueren de man van de wedstrijd. Alhoewel Fortuna nog op voorsprong kwam, bracht Verschueren Sparta weer naast de Limburgers. Dankzij een rake strafschop van Vito van Crooij en een knappe kopbal van opnieuw Verschueren trok Sparta na rust de wedstrijd naar zich toe. Dit seizoen wist Sparta in Sittard ook te winnen. Shunsuke Mito en Metinho bepaalden de eindstand op 0-2”, schrijft de BVO Sparta in haar voorbeschouwing. Het klopt hoor. Shunsuke Mito maakte tegen Fortuna een flitsende start bij Sparta. Dat zag uw voorbeschouwert van dienst destijds met andere ITWM-scribenten, vanuit een Airbnb grenzend aan de tuinen van Alcazar in Sevilla. Best bijzonder. De muur achter de bank waarop we juichten is UNESCO Werelderfgoed. Eventuele beschadigingen zouden zomaar eens een flinke duit kunnen kosten.

Verrips kwam als keeper bij ons niet aan de bak

Nog bekenden bij Fortuna. Altijd. Tegen welke club Sparta ook speelt: er speelt een oud-Spartaan mee. Meestal scoort ie dan ook weer tegen ons. Zo is het leven. Dus zaterdag scoort Deroy Duarte eerst de 0-1, alvorens wij de wedstrijd met 3-1 alsnog naar ons toetrekken. Duarte, middenvelder van beroep, speelde 115 wedstrijden voor Sparta. Een andere bekende, verhip, is Michael Verrips. Die was bij ons wat ongelukkig en kwam nooit echt aan de bak. De doelman kwam uiteindelijk tot één optreden in onze rood-witte hoofdmacht.

Scheidsrechters en zijn assistenten kunnen aan de bak

De man die fluit heet Martin van den Kerkhof en is in het dagelijkse leven Partner bij GT Bunck Accountants Belastingadviseurs in Amsterdam. We vermoeden dat hij ook tijdens de wedstrijd zijn administratie op orde houdt. De 40-jarige scheidsrechter uit Breukelen floot Sparta dit seizoen al éénmaal eerder. Tegen FC Twente (2-2). Maar ook mannen van de cijfertjes kunnen het niet alleen. Er rennen mannen langs de zijlijn op Het Kasteel zaterdag. Die heten: Roy de Nas en Richard Brondijk. Heerschap Wouter Wiersma is de vierde official, hij zal af en toe praten met Jack Kriek, wisselspelers onder de schoenen kijken. Rijsdijk en oud-Spartaan Danny Buijs terug hun vakje insturen en het bord ophouden. Varren doen we ook. Vanuit Zeist is dat Robin Hensgens, met naast zich Thomas Krijt.

Kom vroeg, reis op tijd.

In de podcast Sparta naar Voren waarschuwden de mannen van Rijnmond dat het richting Rotterdam de laatste weken druk was. Zeker als je als fan vanuit het Zuiden komt. Zover wij weten is de Heinenoordtunnel zaterdag niet dicht. Is de Haringvlietbrug gewoon geopend. Al kun je nooit te vroeg naar Het Kasteel komen. We hebben, zo zijn we dan ook weer, enkele evenementen in Rotterdam voorafgaand aan deze wedstrijd voor u opgezocht. Kun je eerst daar nog vertier en plezier tanken, alvorens de ultieme climax op Spangen te beleven.

Ga eerst of erna helemaal los in de Maassilo

In de middag kun je al naar de jaarlijkse ‘Easter Special’! Glow in the Dark. Liefhebbers van verschillende sounds, te weten: future-house, tech-house en techno, kunnen in een vol gedecoreerde Maassilo helemaal los gaan. Je kunt je zelf ook glow-in-the-dark-verf opdoen. Likje op je neus. Op je gezicht, armen, benen, wat ons betreft ook je penis of vagina (we maken geen onderscheid). En dan die line-up: 3 of A Kind – APHØTIC b2b XRTN – CARV – Cynthia Spiering – Disco Danny – Fantasm – Hades b2b Nyctonian – Japau – KARAH – Karim soliman – Ketting – Menesix – Mr. Belt & Wezol – Nigel Hey – Noël Dekkers – Stan Christ – Xiben. Gaan met die Paasbanaan.

Zacht ei in het paashaaspak maakt de kinderen blij

Iets rustiger de dag beginnen. Vier de lente op De Wilgenhof. Dat is een kinderboerderij aan de Ringdijk, in Schiebroek. Om 10:00 uur open. In leeftijdsgroepjes lekker naar eieren zoeken. Gevonden? Daarna ze zo mooi mogelijk beschilderden. Wie weet komt de paashaas wel iets uitdelen. Wie er in het paashaas-pak zit? Jeroen Rijsdijk. Dat verklappen wij gewoon. Nee, nu wel nog gaan. Leuk voor de kids.

Spuug een pit naar de voorbijrennende grensrechter Nas

Meer een liefhebber van natuur? Ga naar voedselbos De Overtuin. Een levende tentoonstelling, bovendien een ecosysteem van relaties. “Dit unieke voedselbos is te vinden in het achterste deel van Trompenburg Tuinen & Arboretum. Aangelegd in samenwerking met Coöperatie Ondergrond. Pak een rondleiding mee. Stop een druif in uw mond. Spuug de pit niet uit. Die poept u gewoon precies uit in de rust van Sparta – Fortuna. Of bewaar hem zolang in uw mond en spuug hem pas uit naar de voorbijrazende grensrechter Nas. Omdat u het voedsel in De Overtuin gewoonweg niet te nassen vond.

Uit je dak op het Dakpark

Iets dichterbij bij Spangen? Pak het Dakpark? “Ga mee met een (gratis) rondleiding op zaterdag 30 maart. De Dakpark-gidsen kunnen veel vertellen over hoe het Dakpark is ontstaan, wat er allemaal op het park te zien is, hoe het onderhouden wordt en ook hoe je zelf kunt meedoen. In het voorjaar wordt er hard gewerkt aan het handmatig snoeien van de hortensia’s om de bloei te stimuleren. En intussen bloeien de eerste lentebloemen, bomen en struiken. De wandeling start om 12.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.”

Rennen in het Kralingse Bos, we zijn van God los

Sportiever? Loop in het Paasweekend je snelste 5km dankzij deze speciale Kralingse Bos parkrun met onze (Paas)hazen. Er zullen bij deze parkrun speciale pacers zijn voor de tijden 18 min, 20 min, 22 min, 25 min, 30 min en 35 min. Trek je schoenen aan en doe mee!” Genoeg tips? Dan nog even de vermoedelijke opstellingen, omdat u daarom deze voorbeschouwing tenslotte doorploegt.

Sparta: Olij, Bakari, Van Eerdhuijzen, Meissen, Van de Kust, Clement, Metinho, Verschuren, Mito, Lauritsen, Saito

Fortuna: Verrips, Pinto, Guth, Siovas, Dijks, Özyakup, Duarte, Oratmangoen, Lonwijk, Sierhuis en Córdoba.

Eitje toch?

Abonneer
Abonneren op
145 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties