Echt een lekker begin van de tweede competitiehelft kan je het potje in Sittard noemen. Daar het in thuiswedstrijden nog wel eens stroef gaat wisten we, net zoals eerder dit seizoen al vaker gebeurde, een uitwedstrijd te winnen. En met deze winst kunnen er 3 punten op het Spartaanse conto bijgeschreven worden. Met deze overwinning hebben we er nu 25. En we zijn pas op de helft.

Aanvallend Fortuna

Ging het dan allemaal zo makkelijk vanavond? Nee dat zeker niet. De 450 meegereisde en zeer aanwezige Sparta supporters zagen dat Fortuna echt heel veel kansen kreeg. Een opnieuw prima keepende Nick Olij, de paal en onkunde van de aanvallers van Fortuna zorgde ervoor dat Fortuna niet wist te scoren. Met name aan de rechterkant van de Sparta verdediging zochten de Limburgers hun mogelijkheden. Bij gebrek aan een stand-in voor de geschorste Said Bakari moest Jeroen Rijsdijk de linkspoot van der Kust als rechterverdediger plaatsen. De jonge speler deed heel erg zijn best, maar het liet zien dat dit een behoorlijk staaltje improviseren was.

Mito maakt verwachtingen waar

De kersverse rechteraanvaller Mito maakt vanavond de verwachtingen meer dan waar. De bal continue meenemend in de kleine ruimtes, afgeven op de juiste momenten en ruimte creëren, waar kennen we dat toch van? Een kopie van Saïto die op de andere vleugel deze zaken allemaal vaardig is. En daarbij ook nog eens de openingstreffer scoren in je debuut. Een droomdebuut kunnen we wel stellen. We kunnen niet wachten als Saïto en Mito samen gaan spelen. We kijken al uit naar menig doorgedraaide defensies van de tegenstanders die daar aan zullen moeten geloven. En wat helpt is dat zo’n 0-1 lekker bij rust op het scorebord blijft staan. Daarbij mogen we Nick Olij ook dankbaar zijn met een redding die van een andere planeet was…

Metinho valt perfect in

Het feestje met Mito was na rust voorbij. Hij had aan de staf aangegeven dat hij er helemaal doorheen zat na 45 minuten spelen. Volgens Jeroen Rijsdijk is daar niets vreemd aan omdat het tot ‘Jong Talent van de J-League’ gekozen speler op 2 december zijn laatste wedstrijd had gespeeld.
Zijn vervanger Metinho pakte het estafette stokje van de Japanner mooi over. Net na rust ronde hij een fantastische Sparta aanval af en schoot hij de niet te missen 0-2 van dichtbij in. Hierbij moet wel gezegd worden dat Lauritsen verre van zelfzuchtig was door niet zelf voor het doelpunt te willen gaan, maar de bal netjes afspeelde waardoor de Braziliaan niet anders kon dan scoren.

Waardeloze VAR

Fortuna Sittard, kwam daarna eigenlijk niet meer in het spel. Sparta liet de Limburgers vooral komen en hoopte op een countermogelijkheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Die kwam, maar de verder prima spelende Brym, vergat de bal af te leggen en schoot zelf te zwak binnen.
Aan het einde van de reguliere speeltijd kwam de naderende overwinning dan toch nog even in gevaar doordat de scheidsrechter Blank vond dat de ingevallen Eerdhuijzen een Fortunees onderuit haalde. Slecht gezien, want de Volendammer speelde gewoon de bal. Nog slechter van de VAR die hier blijkbaar niet genoeg tegenin wist te brengen en Blank daarmee op andere gedachtes wist te brengen. Niet Fortuna, maar Sparta was fortuinlijk. Olij kon weer eens een clean sheet bijschrijven omdat de penalty uitmondde in een bal op de paal.

Conclusie

Sparta had net iets meer balbezit dan Fortuna. Fortuna had echter veel meer schoten en kansen. Maar onze club leek scherper, heeft meer kwaliteit dan de Limburgers en had het geluk zo nu en dan aan haar zijde. Al met al een fijne overwinning waarbij de 6e plaats, waar wena het spelen van deze wedstrijd al even op zullen staan, na volgende week weer echt in ons bezit kan komen als de Eagles naar Het Kasteel zullen komen.