Affiche Ajax - Sparta

Kansloos, helemaal kansloos, volslagen kansloos of toch even het Gallische Dorp uithangen in de Johan Cruijff Arena? Sparta gaat vanavond opnieuw kijken of het sinds 21 augustus 1989 de volle winst kan meepikken uit de hoofdstad.

Barre geschiedenis van falen

Sparta in Amsterdam en tegen Ajax. Het is een combinatie waar je bijna alleen maar van kan gaan huilen als je de statistieken aanschouwt: Van de tot nu toe 55 gespeelde duels in Amsterdam gingen er maar liefst 41 verloren, 9 keer pakte we een puntje en 5 keer de volle buit. De laatste keer dat we dat deden was dus in 1989: 1-2 voor Sparta!. Met doelpunten van Sandel en Vurens en een excellerende Michel Valke op het middenveld liet Sparta het stadion de Meer en de 15.000 aanwezige Amsterdammers  verbouwereerd achter. De Sparta supporters waren ruim voor het eindsignaal klonk al eerder in veiligheid gebracht, net op tijd, voordat de F-side  de tribune (echt waar: er was geen uitvak) waar de Spartanen hadden plaatsgenomen massaal bestormde om wraak te nemen voor het slechte Ajax-spel.

En nu?

De kansen dat we gaan winnen zijn uiterst klein. Sparta heeft weliswaar een redelijk solide verdediging die een uitzondering (tijdens de laatste derby) daargelaten zich niet makkelijk laat stuk spelen. Maar we moeten erkennen: het kwaliteitsverschil is wel heel erg groot. Ajax, dat een begroting heeft die 8 ziljoen euro hoger is dan die van Sparta, heeft in elke linie veel meer kwaliteiten. En als het niet lukt, dan haalt trainer Ten Hag gewoon even een speler van de bank die in zijn eentje meer waarde heeft dan de hele selectie van Sparta bij elkaar. Welkom in het Nederlandse betaalde voetbal anno 2022! Neemt niet weg dat de Arena-bewoners wat last van kampioenskoorts hebben en de overwinningen de laatste weken ook weer niet met alle gemak van de wereld tot stand komen. De thuiswedstrijd tegen RKC was daar een goed voorbeeld van. Dus: zelfs Sparta heeft een kans om te stunten. Daarvoor hebben we een kans nodig, een uitmuntend opererende verdediging en een collectieve off-day van Ajax. Je zou er zo maar een gokje op kunnen wagen

Gedoe bij Sparta rondom Gokverhaal

Wie even geen gokje moeten wagen zijn is het Haagse duo Beugelsdijk en Meijers. Zij zijn sinds vorige week, na een onderzoek van het AD, de gebeten hond. Ook de assistent bondscoach, die het AD min of meer vergeleek met een juice-kanaal, kan weinig meer goed doen als het gaat om de spelers die hij verdedigt. Zelfs de tot zichzelf benoemde Sparta-God Hugo Borst is boos dat de waarden van Sparta verkwanselt worden. Dat Sparta geen herenclub meer is, dat ziet hij goed. Tommy Beugelsdijk en Rai Vloet in een stuk noemen, daarbij zeggen dat je deze zaken niet met elkaar mag vergelijken, is een een stukje holle retoriek, wat inderdaad niet thuis hoort bij een Herenclub.

Al met al geeft deze hele Edobet-gate een zuur gevoel, wat zomaar eens effect zou kunnen hebben op de voorbereiding van de komende wedstrijden. Tommy Beugelsdijk leek daar afgelopen zondag in het duel tegen SC Heerenveen overigens geen enkele last van te hebben. Hij viel prima in! En het gros van de supporters, beste Hugo, heeft geen enkel probleem met Beugelsdijk, gezien de staande ovatie die hij ontving tijdens het warmlopen.

Wie gaan er spelen bij de Gladiatoren uit Rotterdam

De Rotterdamse Gladiatoren die het in de ArenA zullen moeten opnemen tegen Ajax zullen voor een groot deel bestaan uit dezelfde basisspelers die tegen SC Heerenveen startten. Er zal echter wel nog een extra verdediger ingezet worden is de verwachting. 5-3-2 kan de verwachting zijn. ITWM gokt echter op een 5-4-1 systeem.
Zoals Auassar ooit in een legendarisch interview aangaf aan Gert-Jan Verbeek: “Wij zijn hier niet om de mensen te vermaken”. Zo zal het vanavond ook worden voor het Amsterdamse publiek. Zij gaan hopelijk een heel vervelend en lelijk acterend Sparta zien dat zeer compact zal spelen en weinig intentie zal hebben om maar een centimeter ruimte te gaan geven. Dat het Amsterdamse klapvee daar maar een beroerde avond van zal mogen hebben is de wens van veel Spartanen! ITWM gaat voor de volgende elf:

Okoye, Abels, Vriends, Auassar, Beugelsdijk, Pinto, van Crooij, de Kamps, Verschueren, Namli, Engels

Leiding

Ajax – Sparta zal onder leiding staan van Pol van Boekel. De vlaggenparade zal worden opgevoerd  door Rens (wie) Bluemink en Stefan de Groot. Aan de zijkant van de lijn zal heerschap Richard Martens de schoenen van Beugelsdijk willen controleren om er zeker van te zijn dat daar geen spikes onder zitten. De mannen die in Zeist aansluiten zijn Edwin de Graaf (VAR) en Joost van Zuilen (AVAR). Laten we hopen dat de “monitor-mannen” in Zeist het tweetal dat afgelopen zondag dienst haf en  Sparta twee penalties toekende zal overtreffen.

Steun vanuit het uitvak

Sparta zal zich gesteund zien door ca. 400 supporters die met de bus en eigen vervoer naar Amsterdam zullen reizen. Elke Spartaan die deze wedstrijd bezoekt zou per definitie in aanmerking moeten komen om ooit genomineerd te worden tot oer-Spartaan. Je hebt echte en echte Spartanen. Gaan naar een wedstrijd waar je zo weinig kans hebt als die van vanavond: Daarvoor zou je rijkelijk beloond moeten worden. Respect voor deze supporters!
Voor diegenen die niet gaan: De wedstrijd schijnt op ESPN ook uitgezonden te worden.

Abonneer
Abonneren op
99 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties