Affiche Ajax - Sparta

Sparta treft zaterdagavond om 18:45 uur het op de ranglijst klimmende Ajax. Dat op die ranglijst klimmen kan ook niet anders als je de laatste plaats hebt aangetikt. Vooral Ajax is nu in the winning mood. Heeft evenveel punten (21), maar een beter doelsaldo. Dus zij zesde, wij zevende in de stand. 

Elke wedstrijd heeft een scheidsrechter. Wie moet anders het geschop en gefrusteer in goede banen leiden? Daar zijn mannen in het zwart voor, al dragen ze sinds tientallen jaren ook gekleurde pakjes. Danny Makkelie, een 40-jarige Dordtenaar die ook agent is, fluit deze subtop-wedstrijd. Eerder floot hij ons tegen Feyenoord, die we bijna wisten te winnen (2-2). Ook Makkelie kan het niet alleen. Het houdt niet op. Zijn assistenten, al dan niet in het zwart, heten Hessel Steegstra en Jan de Vries. Een Nederlandsere naam als laatstgenoemde ga je niet krijgen hoor. Heerschap Alex Bos speelt vierde man. De VAR heet Rob Dieperink en zijn assistent luistert naar de naam van Roan van Marrewijk. Geen gezeik. 

Drie keer Ajax-Sparta. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Het uitvak in de Johan Cruijff ArenA is zo goed als uitverkocht. Prima. Niet alleen de eerste selecties van Ajax en Sparta (Griekse goden) spelen tegen elkaar zaterdag. Drie jeugdelftallen geven in de loop van de dag alvast het goede voorbeeld op de Toekomst. Ajax O14 (10:00 uur), O16 (12:00 uur) en O18 (14:30 uur) ontvangen onze rood-witte jeugdspelers in Amsterdam.

Jean-Paul kan contract tekenen, Verschueren en Eerdhuijzen terug, Saito komt eraan

Hoe gaat het ondertussen met Sparta 1? De winst op Heracles vorige week was zakelijk. Ook gaat we zakenlijk om met Jean-Paul Boëtius. Dioe mag, als ie wil, een half seizoen gaan mee doen. Hij is nu een middenvelder, maar begon zijn carrière als vleugelspits. Daar ligt onze behoefte. Tegen rijnmond.nl zei trainer Jeroen Rijsdijk ‘blij te zijn als de onderhandelingen met Boëtius definitief zijn afgerond. “ Het is altijd een waardevolle versterking als iemand met een aantal jaar ervaring in de Bundesliga bij een club als Sparta meetraint.” Verschueren is terug van een schorsing. Eerdhuijzen terug van een blessure. Saito komt eraan!

Wie zijn ze dan? Ajax dus. Alleen Europees nog niet de oude

Wie echt zakelijk Sparta wil bekijken; de jaarrekening van onze B.V.O staat netjes op de officiële website. Maar met cijfers win je geen duels op het veld. Tegen Ajax moet je erop knallen, zonder jaarbalans in je zak. Va banque. Wie zijn ze dan? Ajax dus. Midweeks de drie punten tegen RKC meegenomen. Daarvoor hoefden slechts zes officiële minuten en vier minuten blessuretijd gespeeld te worden. Moe wordt je daar niet van, zou je denken. Toch stond het zweet op het voorhoofd van spits Bryan Brobby. Trainer John van ’t Schip weet in de eredivisie weer wat winnen is met Ajax. Vorige week NEC, ervoor Vitesse en Heerenveen. Alleen in Europees verband is Ajax qua resultaten nog niet de oude. 

Slechte balans: meer verloren dan gewonnen. Negen keer remise.

Hebben we ooit weleens gewonnen met Sparta in 020? Ja, oooooiiit. Toen Gerald Sandel en Edwin Vurens nog in het eerste elftal speelden. In 1989. Het werd 1-2, door niet heel toevallig ook die mannen als doelpuntenmakers. In 2009 werd het nog eens 0-0. Vorig jaar werd het afgetekend: 4-0.  Dit is de balans. Van de tot nu toe 56 gespeelde duels in Amsterdam gingen er maar liefst 42 verloren, 9 keer pakte we een puntje en 5 keer de volle buit.

Rood-witten die zowel bij Ajax als Sparta speelden. Noem ze maar op!

Spelen er bij Sparta ex-Ajacieden. Ja! Pelle Clement doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax. Hij speelde vier wedstrijden in het eerste elftal. Django Warmerdam speelde tot aan Jong Ajax voor de Amsterdammers. Spelen er bij Ajax ex-Spartanen? Ook ja. Oud-jeugdspelers Jorrel Hato en Ar’jany Martha. Sparta heeft een samenwerkingsverband met Ajax. Wat maakt onze band zo hecht? Twee traditionele clubs. Louis van Gaal. Ray Clarke, Danny Blind, Winston Bogarde en zelfs Anwar El Ghazi zijn oud-Spartanen die later voor Ajax hebben gespeeld. 

9-0 in De Meer. Dat nooit meer.

Opvallende wedstrijd tussen beide clubs was die in De Meer uit 1985. Louis van Gaal en Danny Blind in de basis bij Sparta. Ene Marco van Basten scoorde zes keer. Met Johan Cruijff (toen trainer) de enige Ajacied die zes goals heeft gemaakt in één wedstrijd. Sparta stond weer eens in de boeken. Bij zijn laatste treffer, een strafschop, trok, volgens de overlevering, Sparta-keeper Bas van Noortwijk zijn handschoenen uit en gaf ze aan Van Basten. Met de woorden ‘ga jij daar maar staan’, probeerde Van Noortwijk de spits uit zijn concentratie te halen. Mislukt. 9-0. 

Een Turk, Spanjaard, Belg en Marokkaans jeugdinternational, Ajax is rete-divers

Ajax heeft het moeilijk. Er wordt voor in de winterstop gekeken naar versterkingen. Volgens het Turkse Oda TV werkt Ajax aan de komst van Angeliño. Deze Spaanse linksback speelt momenteel op huurbasis voor Galatasaray. Bij de Turkse topclub mag hij alweer vertrekken. Galatasaray is niet van plan om de koopoptie op hem te lichten terwijl deze automatisch gelicht zal worden. Ajax kan langere tijd niet beschikken over Mika Godts. Op de officiële website meldt Ajax dat de Belg vanwege een bovenbeenblessure de komende maanden uit de roulatie zal zijn. Ook Diyae Jermoumi zal langere tijd niet inzetbaar zijn. De verdediger heeft een knieblessure en is inmiddels geopereerd. Beter nieuws is de terugkeer van Ahmetcan Kaplan bij de selectie. Hij kwam in de spaarzame speeltijd tegen RKC nog niet binnen de lijnen, maar misschien tegen Sparta weer wel. 

We denken dat dit de opstelling van Ajax wordt:  

Ramaj, Sutalo, Rensch, Hato en Martha. Tahirovic, Taylor, Berghuis en Hlynsson. Bergwijn en Brobby. 

Sparta gaat denken we met deze elf aantreden. We hebben trouwens niets te verliezen in de Arena. Alles is goed. Schroom er vanaf en lekker voetballen zonder druk. Onbevangen, niet naïef. 

Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Verschueren, Neghli. Lauritsen en Brym. 

Abonneer
Abonneren op
248 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties