Vito in de Woestijn

Het geld uit de zandbak blijft nog even komen

In Saoedie-Arabië vloeit het oliegeld rijkelijk. En steeds meer in de richting van topsporters. De geldstroom richting topsport is sterk gestuurd vanuit de dictaroriale leiding van het land. Sportswashing. De voetballers die erheen vertrekken maken onderdeel uit van de propaganda machine om het imago van zo’n land een beetje op te poetsen. Natuurlijk, op Nederland valt ook wel wat aan te merken. Maar vergeleken met landen die mensenrechten bewust negeren, verschillende rechten voor man en vrouw hebben, lijfstraffen uitvoeren als je toevallig op iemand van hetzelfde geslacht valt, de doodstraf uitvoeren richting mensen met een andere mening en stelselmatige discriminatie van minderheden als uitgangspunt hanteren valt het hier mee. Er zijn veel landen die hun imago op weten te poetsen met sport. En het werkt. Zolang als het succesvol is zullen landen uit de zandbak ermee door blijven gaan. De kans dat we komende jaren nog meer spelers van club zoals Sparta naar Saoedie-Arabië zullen zien vertrekken is groot.

Niet te hypocriet zijn over de Spartaanse hypocrisie

Omdat het inzetten van sporters succesvol blijkt te zijn is de kans dat we komende jaren nog meer spelers van een club als Sparta naar Saoedie-Arabië zullen vertrekken groot. En Sparta zal ze blijven verkopen. Dat is ook logisch, al is het ergens niet slecht om te beseffen dat het hypocriet is. Homorechten bij Sparta staan (wat ITWM betreft zeer terecht) hoog in het vaandel, maar principes mogen van Laros & co. ook weer geen geld kosten. Als op Het Kasteel homo als scheldwoord gebruikt wordt, is onze club terecht zeer pissig. Als Sparta een mooi geld ontvangt dat indirect verbonden is aan een regime dat homo’s martelt, is er een glimlach in het hoofdgebouw.

Over die hypocrisie moeten we niet te hypocriet zijn. Als wij als vrijwilligers van ITWM ons in 2 jaar financieel onafhankelijk zouden kunnen typen, zouden we vermoedelijk ook even de andere kant op kijken. En je zou de Nederlandse homo’s de kost moeten geven die in bedenkelijke regimes af en toe een zakcent bij verdienen; dat gaat van professoren op universiteit tot een scheidsrechter als Makkelie. En we doen er allemaal aan mee. Wie is er niet blij met Koki Saito? Mede mogelijk gemaakt door de City Group, met geld uit de zandbak. Wie naar het WK in Qatar -ook geen al te fris land- werkte mee aan het door Qatar bedachte plan. Wie daarop op de tribune ging zitten krijgt van Qatar een extra bedankje.

Brood en spelen, het is voor iedereen in meer of mindere mate net zo onweerstaanbaar, als de dollars voor Laros & Nijkamp. Er komt nog veel meer en er is geen houden meer aan.

Het is Van Crooij gegund

De voetbalwereld is zo langzamerhand gek geworden en Sparta ontkomt er niet aan. Wij van ITWM hopen ook snel op een aanbak uit de zandbak om ons in 2 jaar financieel onafhankelijk te typen. Mocht het aanbod komen, dan kijken ook wij even de andere kant op.

En dus is het volkomen logisch dat Van Crooy de overstap maakt naar Saoedische Al-Wehda. Hij is 27 jaar en zal na zijn voetbalcarrière financieel onafhankelijk zijn als hij verstandig met de verdiende centen omgaan. Het is hem gegund. De aanvaller speelde sinds 2021 op Het Kasteel. Pas na de komst van Maurice Steijn bloeide hij echt op. We hebben van hem genoten! Hopelijk krijgt hij nog een keer een mooi afscheid op Het Kasteel. Van Crooij wilde zelf weg. Hij wilde zijn geweldige seizoen verzilveren, iets wat hij nu doet. Van Crooij had een contract tot het einde van dit seizoen en Sparta wilde ook hem ook verkopen. De hoogte van de transfersom is onbekend, maar onze club hoeft dit seizoen in ieder geval geen spelers uit noodzaak meer te verkopen (zoals vorig seizoen met Mijnans nog het geval is). Nijkamp geeft verder aan dat Sparta met het aantrekken van Camiel Neghli en Agustin Anello al geanticipeerd had op een vertrek van Crooij. Dat wisten we natuurlijk al, maar mooi dat Sparta in de positie zit soort zaken tijden te regelen en dat het ‘eerst verkopen, dan pas spelers halen’ principe verleden tijd is.

Op naar een mooi seizoen! En we wensen Van Crooij alle goeds voor de toekomst!

Abonneer
Abonneren op
31 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties