Sparta zet FC Twente te kijk: 0-2

144
2510

FC Twente is gisteren door Sparta te kijk gezet: 0-2 werd het voor de Kasteelbewoners. Na de laatste Spartaanse wedstrijd van het jaar bekleden we met 18 punten een meer dan keurige negende plaats op de ranglijst.

En daarmee sloot Sparta 2020 op geweldige wijze af. Het was een bizar jaar op vele op vele fronten, maar sportief bezien was het op Spartaans gebied gewoon goed. Vorig seizoen toen de competitie voortijdig beëindigd werd stond onze club op een 11e plek, met uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal. Momenteel staat Sparta dus op plek 9, met 18 punten uit 14 wedstrijden. En als FC Utrecht zondag het inhaalduel tegen AZ niet wint, dan gaat Sparta ook nog eens als nummer 9 van de eredivisie de winterstop in. Een prestatie die waarschijnlijk voor het laatst in 1995 heeft plaatsgevonden. We hebben het niet nagekeken, dus wellicht zit er nog een ’tussenjaar’ in, laat het gerust weten. Maar hoe dan ook maken we momenteel een unieke (of bijna unieke) periode mee, naar de laatste 25 jaar bekeken. En hoe zonde is het dan, dat we er als supporters niet bij mogen zijn!

Sparta gaat zich vrijwel zeker handhaven. Maar we kunnen in de winterstop ook dromen. Mogen we stiekem naar boven gaan kijken? Wie de laatste wedstrijden bekijkt zou het bijna gaan denken. Sparta won 5 van de laatste 7 wedstrijden en verloor er slechts twee. En de twee nederlagen, tegen PSV en Groningen, waren ook nog eens onterecht. De laatste drie wedstrijden waren echt leuk om naar te kijken. Willem II werd omver gevoetbald. De wedstrijd tegen Groningen was van een hoog niveau. En nu tegen Twente was Sparta opnieuw de bovenliggende partij. Heerlijk om te zien!

De mannen van Fraser kwamen in de Grolsch Veste uitstekend voor de dag en dat terwijl onze club Harroui moest missen, toch één van de beste spelers van de selectie. Hij had een spierblessure in het bovenbeen. Geen risico mee nemen, zeker niet omdat Harroui een waarde vertegenwoordigd. De kans is aanzienlijk dat hij deze winter al verkocht wordt. Als hij verkocht wordt kan hij natuurlijk ook nog gehuurd worden tot het einde van het seizoen, een kunstje dat Van Stee eerder flikte. Maar Sparta heeft met Wouter Burger, die tegen Twente in de basis stond, ook al een prima vervanger in huis. Opvallend was daarnaast dat Bryan Smeets op de bank begon. Niet geheel ten onrechte, omdat Smeets in een prima draaiend elftal toch vaak wat tegenviel de laatste weken, maar het was met name opvallend omdat het succesvolle systeem hierdoor wat veranderde. Engels stond nu in de basis. Sparta speelde dus op papier iets aanvallender met twee spitsen, waar onder meer Deroy Duarte, met name vanaf links spelend, vaak aansluiting bij moest vinden. Dat ging soepeljes. Knap dat dit elftal meerdere systemen goed beheerst.

In de schaduw van spelers als Mijnans en Harroui heeft Deroy Duarte toch al redelijk onopvallend een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Zijn talent lijkt er eindelijk op eredivisieniveau uit te gaan komen. In de zesde minuut opende Duarte snel op Thy, die direct doorspeelde naar Engels. De Duitser schoot van dichtbij net niet lekker genoeg in, waardoor Twente keeper Drommel kon redden. Maar dit soort snelle aanvallen, soms uit de omschakeling, zagen we de laatste weken vaker en is inmiddels een handelsmerk geworden waarmee Sparta levensgevaarlijk wordt. De toon was gezet. Sparta was naar De Grolsch Veste gekomen voor punten.

Sparta was de betere ploeg op het veld, met fris voetbal, terwijl Twente wat loom oogde. Topscorer Danilo kreeg nog wel een mogelijkheid in de 22e minuut, maar echt een grote kans was het niet. Sparta hield het achterin compact, gaf in de eerste helft eigenlijk niets was, was voetballend beter en met speldenprikjes gevaarlijker dan Twente. Een knappe prestatie van de mannen van Fraser, uit tegen een subtopper. Het leidde nog tot een grote kans, maar Engels schoot tegen een Twente verdediger aan, waardoor het lederen monster naar de corner vlag verdween.

Engels was dus de gevaarlijkste man op het veld en ging door. In de laatste seconde van de blessuretijd in de eerste helft had Mijnans een vrij trap. Na een kluts met Auassar en een Twente verdediger plofte de bal neer. Mario Engels was vrij gelaten en schoot rustig met precies de juiste snelheid de 0-1 binnen. Het was niet de moeilijkste kans, maar de scherpte die Engels had, terwijl half Twente al met gedachten aan de spreekwoordelijke thee zat, toonde maar weer de gulzigheid en felheid die Sparta al weken kenmerkt.

In tweede helft probeerde Twente de jacht te openen op de 1-1. Kansjes voor Brama en Danilo in het eerste kwartier waren daar het bewijs van. In de 49e minuut kreeg Cerny de kans op de gelijkmaker, maar hij gaf de bal toch af aan Brama die vervolgens naast en over schoot. Het waren geen mega kansen, maar Fraser vond het wel nodig om in te grijpen. Sven Mijnans werd vervangen door Jeffry Fortes om verdedigend iets meer controle over de wedstrijd te krijgen. En dit lukte ook. Het gevaar van Twente verdween en Sparta gaf weinig meer weg en kwam zelfs weer af en toe aan aanvallen toe. Dit leidde in de 66e minuut tot de 0-2. Zoals zo vaak dit seizoen was Mica Pinto bij de aanval betrokken. Hij gaf de bal aan Duarte. Die draaide weg. En schoot geweldig in de verre hoek, links van Twente keeper Drommel. Een prachtige goal! De wedstrijd leek gespeeld.

Fraser wisselde door. Kharchouch kwam in het veld voor Engels. Kharchouh scoorde Binnen de minuut legde hij de bal achter Drommel, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Net als dat tegen Groningen ook al twee keer gebeurde. Het tekende ook hier weer dat Sparta met gretigheid speelde. Sparta had de jacht op de 0-3 dus geopend en Kharchouch verzuimde Twente grensrechter Siebert stak de vlag omhoog voor buitenspel. De VAR kwam er aan te pas, dat duurde een ruime minuut voordat het beslissende oordeel kwam; buitenspel. Even later had alsnog de 0-3 moeten vallen, maar na een prima aanval over rechts verzuimde Kharchouch de nederlaag voor Twente nog groter te maken.

Ron Jans wisselde daarna vier spelers in één keer. Of dat nu het spel ten goede komt van een elftal? Het was natuurlijk bedoeld om Sparta in de war te brengen, maar dat lukte niet. Fraser reageerde rustig door met Beugelsdijk en Smeets (voor Burger en Thy) twee frisse krachten in te brengen. Sparta kwam nog slechts één keer in de problemen. De ingevallen ex-Spartaan Dervisoglu nam de bal heerlijk aan en verraadde daarmee iets van zijn klasse. Maar hij schoot de bal net over het doel van Okoye heen. Sparta speelde de wedstrijd rustig uit. De volkomen verdiende overwinning was een feit. Nu zondag nog even hopen dat Utrecht niet wint van AZ. Als dat gebeurt gaan we in het linkerrijtje de winterstop in. Dat ziet er toch prachtig uit!

Spelers die voor Spart in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto, Adil Auassar, Sven Mijnans (54. Jeffry Fortes), Wouter Burger (82. Tom Beugelsdijk), Deroy Duarte, Lennart Thy (82. Bryan Smeets), Mario Engels (70. Reda Kharchouch)

Abonneer
Abonneren op
144 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties