Na Bergambacht en PEC werd in het Zeeuwse Axel ook Zulte Waregem aan de zegekar geregen. 4-0 was de stand die na 90 minuten op de borden stond.

Een glimp van de richting waarin Rijsdijk denkt

Het werd de eerste oefenpot waarin we een glimp zagen in welke richting Jeroen Rijsdijk aan het denken is. Al is die richting niet zeer verrassend. Rijsdijk bouwt uiteraard voort op het succesvolle team van vorig seizoen, waarbij met name de backposities een nieuwe invulling zullen gaan krijgen. Warmerdam op links is een zekerheidje. Op rechts mogen Rosanas en Bakari het uitvechten. Zij krijgen in de voorbereiding afwisseld een basisplek om zich te bewijzen.

Mike Eerdhuijzen en Tobias Lauritsen waren vandaag licht geblesseerd. Zij werden vervangen door Tijs Velthuis en Charles-Andreas Brym, die in de huidige selectie voorlopig als tweede spits fungeert.

Kitolano is net terug van vakantie en zou alleen de tweede helft spelen. Maar hij zal normaliter natuurlijk wel in de basis komen. Wie moet er dan uit? Kitolano, Verschueren, De Guzman, Clement. Geen gek middenveld. Het verleidde enkele supporters ertoe om te gaan speculeren. Is 4-4-2 ook een optie als iedereen fit is – zeker als Van Crooij nog weg gaat? Het zou, bijvoorbeeld in moeilijke uitwedstrijden, zomaar een variant kunnen worden. Maar tegelijkertijd weten we dat De Guzman blessuregevoelig is, er altijd weer schorsingen volgen. ‘Beter komt er nog een buitenspeler bij als Van Crooij weggaat’, aldus een Spartaan die Nijkamp via ITWM een gratis tip wilde geven. Bij deze. Hopelijk leest onze TD mee. En zo gaven de Spartanen langs het veld hun eigen gedachten aan de ploeg die nog vorm moet krijgen en aan de selectie die nog flink kan wisselen. Een pilsje hier, gelach daar, vuurwerk bij opkomst van de beide elftallen. Het was goed toeven in Zeeland.

Verschueren / Saito als dynamic duo

De wedstrijd stond in het teken van de strijd tegen de ziekte ALS. Verder was er een prettige sfeer langs de kant en werden de vrienschapsbanden tussen de fanatieke supporters van Sparta en Zulte Waregem gevierd. Op het veld was het voornamelijk eenrichtingsverkeer. Pelle Clement en Koki Saito mistten kansen, maar het is hun vergeven. Clement speelde goed en Saito -even vrolijk als altijd- was één van de twee uitblinkers aan Spartaanse zijde. Wat prettig dat we nog een jaar van hem kunnen genieten.

Maar het was vandaag vooral onze eigen Spartaanse Belg Verschueren die aan zijn landgenoten liet zien hoe het moet. Hij was bij drie doelpunten betrokken, overigens drie keer met zijn voetbalmaatje Saito. De aanval van de eerste goal begon bij Warmerdam, die een diepe pass op Saito gaf. Vanaf links gaf de Japanner de bal op Verschueren. Hij had een heerlijke aanname had en schoot de 1-0 op prima wijze binnen. En Sparta ging door. Brym had een aardige poging, maar vlak voor rust was het opnieuw Verschueren die de aandacht naar zich toe trok. Hij kreeg de bal (opnieuw) van Saito, ditmaal opgedoken op rechts. Verschueren gaf een assist op Clement, die met een schotje de stand op 2-0 bracht. Dit was ook de stand waarmee beide ploegen de rust in gingen. Een terechte ruststand, want Zulte Waregem -dat degradeerde en komend seizoen in de Belgische eerste divisie uitkomst- had slechts één mogelijkheid gehad in de eerste helft. Fijn voor Olij, die had daardoor nog wat te doen en verrichte zijn enige redding van de dag.

Na rust maakte Joshua Kitolano dus zijn rentree na zijn vakantie. Hadden we al iets geschreven over Verschueren? Ook bij derde goal was hij betrokken. Hij gaf een heerlijke steekpass op Saito, die van de rechterkant naar binnen kwam. Saito schoot onberispelijk binnen. Een verslag met Saito en Verschueren in de hoofdrol. Natuurlijk, Van Crooij zal weggaan. Maar laat Verschueren alsjeblieft blijven. En Olij, Kitolano en Lauritsen ook. Opeens geloofde uw verslaggever van dienst erin. Hij ziet weer een mooi Spartaans seizoen voor ons allen opdoemen.

Dagdromen onder het genot van een pils was inmiddels ook mogelijk geworden, want het niveau daalde enige tijd na de 3-0. Sparta speelde ongeveer 65 minuten uitstekend. Daarna viel de concentratie weg. Zoals dat gaat in oefenpotten. Sparta leek niet meer echt te willen, Zulte Waregem ook niet. Veel wissels volgden. De sfeer langs de kant werd er gelukkig niet minder om. De ingevallen Agustin Anello zorgde in de 89e minuut nog wel voor de 4-0 na wat gepruts van de Belgische keeper. U mist de betrokkenheid van Saito en Verschueren bij deze goal? Klopt. Zij waren al gewisseld.

De volgende pot van Sparta is aanstaande dinsdag tegen Mamelodi Sundowns uit Zuid-Afrika. Supporters zijn bij die wedstrijd helaas niet welkom.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Olij (46. Schoonderwaldt), Bakari (70. Rosanas), Vriends (75. Meissen), Velthuis (75. Van Mullem), Warmerdam (75. Vianello), De Guzmán (46. Kitolano/86. Metinho), Verschueren (75. Alemañ), Van Crooij (75. Yuksel), Brym (60. Anello), Saito (70. Lourens)

Samenvatting met beeld

Interview Rijsdijk

Interview Brym

Abonneer
Abonneren op
38 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties