In 1987 won onze club voor het laatst de openingswedstrijd van een eredivisieseizoen. Maar liefst 36 jaar later was het dan zover: eindelijk werd de eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen weer eens gewonnen. Op het Spartaanse voetbal viel deze zaterdagavond nog wel wat aan te merken en enkele hersenloze Zwolse supporters deden nog flink wat moeite om de vreugde op het uitvak te temperen. Maar onder de streep zijn de drie punten in de knip. Een heerlijk begin, zowel voor ons als supporters als voor Jeroen Rijsdijk als trainer.

Wennen aan de verdediging

Het uitvak was binnen een mum van tijd uitverkocht. Na het geweldige vorige seizoen hadden de Spartaanse supporters er weer zin in. Duidelijk met een nieuwe status, want waar de meeste Spartanen in het verleden vooraf toch wel tevreden zouden zijn met een punt tegen PEC uit, waren ‘we’ nu de favoriet.

Publiekslieveling Koki Saito was niet fit en Eerdhuijzen was nog geblesseerd. Het was dan ook net iets te makkelijk om te zeggen dat Sparta kon voortborduren op het goede vorige seizoen. Het was voor veel supporters wennen om Sambo, Pinto en Eerdhuijzen niet te zien. Met twee nieuwe backs en Velthuis in de basis zag met name de achterhoede er totaal anders uit dan vorig seizoen.

Ook de speelstijl die Rijsdijk tegen Zwolle hanteerde was anders dan we gewend waren. Rijsdijk koos ervoor om de geblesseerde Saito te vervangen door De Guzman en zo met vier middenvelders aan de start te komen. Dit als tactische zet tegen het 5-3-2 waarmee Zwolle begon. Al zal Rijsdijk met een fitte Saito uiteraard meestal teruggrijpen op het systeem van vorig seizoen.

Goede eerste 20 minuten

Wat Rijsdijk bedacht had, pakte in het begin niet slecht uit. Naast Verschueren hadden Kitolano en Clement (een echte aanwinst) afwisselend de nodige diepgang. Het balletje ging rond. En zo was onze club in het begin van de wedstrijd de betere ploeg op het veld. Dit leidde tot een grote kans van Verschueren, die op aangeven van Van Crooij in het zijnet schoot.

In de 13e minuut was het dan wel raak. Een mooie actie en een al net zo mooie voorzet van Bakari leidde tot een eigen doelpunt van Sam Kersten. Mooi uiteraard voor Bakari, die met het vertrek van Sambo grote schoenen te vullen heeft, maar nu een belangrijke rol vervulde in de wedstrijd. Niet veel later kreeg Warmerdam nog een uitstekende kans op 0-2, maar hij reageerde totaal niet op de voorzet die perfect leek. ‘Doe iets!’, denk je als supporter, maar hij deed niets. Hij kwam niet uit met zijn passen of zo. Een beetje een apart moment.

De klad erin

Na een minuut of 20 kwam helaas de Spartaanse klad erin. Velthuis deed het verdedigend zeker niet slecht, was rustig en maakte geen fouten, maar hij is zowel verdedigend als opbouwend absoluut nog niet op het ‘niveau Eerdhuijzen’. Ook tegen een matig Zwolle was Velthuis opbouwend soms net te langzaam. Maar je kan het ook positiever zien: hij kon nu goed mee tegen een tegenstander van het niveau Zwolle. Op linksback viel Warmerdam wel echt behoorlijk tegen. Het is te hopen dat hij nog wel een stuk beter wordt, want dit was niet goed genoeg. Op rechts was Bakari niet zeer stabiel, al liet hij soms leuke dingen zien. De rechtsback wisselde aardige momenten af met slordige ballen.

De automatismen van achteruit zitten er nog niet helemaal. Rustig opbouwen werd lastiger naarmate de eerste helft vorderde en steeds vaker ging onze club de lange bal hanteren. Lauritsen won weer een berg aan kopduels, maar het leidde niet te gevaar van de lopende mensen eromheen.

Zwolle bracht voetballend weinig. Maar door het wegzakken van Sparta in de wedstrijd ontstonden er ook mogelijkheden via de Zwolse tactiek van ‘lange halen snel thuis’. Zo ging een schot Davy van den Berg net naast en in de blessuretijd van de eerste helft moest Olij 2 keer binnen een paar seconden reddend optreden.

Van Crooij, Kitolona, Verschueren, Lauritsen: goal

Sparta begon gelukkig weer wat beter aan de tweede helft. Rijsdijk had dezelfde ‘poppetjes’ net iets anders neergezet. Waar we in de eerste helft nog veel wisselingen zagen vanuit het middenveld begon Kitolano in de tweede helft iets meer naar achteren, terwijl Clement juist bijna als rechtsbuiten ging spelen. Het was maar een kleine wijziging op het veld, maar Zwolle had hier moeite mee en dit leidde zowaar tot een mega kans voor Clement, die helaas doelman Schendelaar niet wist te passeren. In de fases dat Sparta ‘gewoon’ voetbalde, was het kwaliteitsverschil tussen beide clubs wel te zien. Maar net als in de eerste helft wist Sparta het aardige voetbal niet lang vast te houden. Na een uur voetballen verviel Sparta weer in het onrustige spel dat we zagen aan het einde van de eerste helft. Weinig opbouw, teveel lange ballen. De wedstrijd werd daardoor niet van een hoogstaand niveau, want Zwolle leek al helemaal niet meer te kunnen brengen dan opportunistisch voetbal. Dit leidde in de 62e minuut voor een kans voor Zwolle. Olij wist te redden.

Beide ploegen knokten voor wat ze waard waren, maar soms is het ook weleens aardig om een mooie aanval te zien. En dat gebeurde. Zwolle zette in de 70e minuut aan, maar had knullig balverlies en dat leidde tot een razendsnelle, bijna in perfectie uitgevoerde counter door enkele mannen die zich vorig seizoen ook al bewezen hebben: Van Crooij op Kitolona – Kitolano naar Van Crooij – Van Crooij op Verschueren – Verschueren naar Lauritsen: 0-2. Een glimp van de kwaliteit die Sparta ook dit jaar nog steeds heeft.

Met de redding van Olij en de goal van Lauritsen werd binnen 8 minuten tijd weer eens glashelder dat Sparta eind augustus geen uitverkoop moet gaan houden. Onze club zal Van Crooij nog willen verkopen. Maar daar moet het eigenlijk wel bij blijven. Juist spelers als Olij, Kitolona, Verschueren en Lauritsen maken het verschil tussen de kracht van Sparta en de kracht van Zwolle.

Thy scoort, Sparta wint

Het uitvak hield er de hele wedstrijd de sfeer goed in en de 500 Spartanen zagen dat Camiel Neghli als invaller zijn eredivisiedebuut maakte. Wat we in de voorbereiding ook al zagen werd in Zwolle bevestigd: hij moet nog wat groeien, maar dit zou weleens een speler kunnen worden waar we veel plezier aan gaan beleven. Hij is snel, legt een prettig soort lef in zijn spel en probeert waar hij kan doelgericht te zijn. Een schot in de handen van Schendelaar was deze avond zijn belangrijkste wapenfeit. Ondertussen was PEC vanaf de 74e minuut met drie spitsen gaan spelen en ging alles hoog de zestien in. Daar viel de bal zowaar goed voor de sympathieke ex-Spartaan Lennart Thy die de 1-2 maakte. Rijsdijk bracht direct daarna Rick Meissen, al had hij dat beter iets eerder kunnen doen.

De laatste minuten waren spannend, maar echt in de problemen kwam onze club niet meer. Brym probeerde nog een pingel te versieren, maar uiteindelijk besloot Kooij hem niet te geven. En met die beslissing valt wel te leven. Een Zwolle speler schoot nog van ver op Olij. Die kon nog even spectaculair duiken, maar met een dergelijk schot van zo’n afstand is Olij eigenlijk niet te verrassen. De 1-2 bleef op de borden en onder aan de streep was die overwinning ook verdiend.

Zwolse idioten (en PEC als gedoogclub)

Zwolle is koploper als het gaat om (voorlopige) boetes in de eredivisie. Een incident met vuurwerk was de druppel die de KNVB-emmer deed overlopen. En daarom moesten de stavakken achter de noordzijde van het stadion tegen Sparta leegblijven. Een irritante maatregel, waarbij de Zwolse goeden onder de kwaden moeten leiden, maar de KNVB zal ook niet goed weten wat ze anders moeten met PEC. De clubleiding van Zwolle heeft namelijk totaal geen grip op die kleine groep kwaadwillende supporters, zoveel werd ook deze avond weer duidelijk. Maar erger is dat gezien eerdere statements en de houding van de club op deze avond, PEC er ook helemaal niet serieus iets aan wil doen. Wat dat betreft verdient Sparta gewoon een groot compliment. Ook wij hadden ‘na corona’ best wat probleempjes. En die zullen er ook best af en toe blijven – want overal heb je gekken. Maar het is ook hoe je daarmee om gaat. Bij onze club is er geen dubbel signaal. Sparta wil dat soort gedrag niet en onze club probeert dat stevig en duidelijk met een dadergerichte aanpak aan te pakken. Dat werkt.

Bij Zwolle is het allemaal halfslachtig. Tijdens de wedstrijd PEC – Sparta had een groep van pakweg 50 supporters zich verzameld op een vak dat grensde aan het uitvak. Het waren supporters die normaal gesproken op de stavakken aan de noordzijde staan. Zwolle gedoogde het, terwijl ze bij PEC natuurlijk weten welke gasten daar zaten. Een blik op het groepje vertelde ook wel genoeg. De groepsdruk verplicht zwarte kledij, enkele doorgesnoven idioten, wat meelopers, ze willen sfeer maken, maar als het een beetje tegenzit dan krijgen ze kortsluiting. Ondanks dat iedereen dit menstype wel herkend, koos PEC ervoor dit te negeren. Zwolle vond het wel een prima plek voor die jongens, zo naast het uitvak. Zwolle heeft ook een beveiligingsbedrijf in dienst, maar die vonden het niet nodig om op die groep te letten. Lekker laat gaan.

Na afloop probeerden enkele van die gasten het uitvak te beklimmen. Dat ging echt helemaal nergens over. Als je als Zwolle supporter niet op een normale wijze met een nederlaag om kan gaan, ga je nog een moeilijk leven tegemoet. Even afgezien dat het sowieso nergens over gaat, waren er (vanwege de zomervakantie) ditmaal aardige wat jonge kinderen in het uitvak. Hartstikke leuk! Maar sommige kids waren behoorlijk bang. Lekker gedaan van die doorgesnoven gasten. De Sparta stewards en de politie verrichtten vanuit het uitvak goed werk. Complimenten aan deze mensen, dat mag ook weleens gezegd worden. Een paar flinke meppen en de Zwolse idioten gingen weer terug naar hun tribune. Aan Zwolse zijde namen de stewards flink wat afstand en deden ze niets. Wat beveiligers zagen we pas toen de onrust alweer weg was.

Net als in het stadion doet de club Zwolle ook op de website net alsof het niet heeft plaats gevonden. We mogen dus gerust vrezen dat Zwolle voorlopig een probleemclub blijft op supportersgebied. Klote voor de normale Zwolle supporter. En dit was ook klote voor ‘de Spartaan’ in het uitvak. Het ‘schaam je kapot’ rolde vanuit het uitvak, maar het was al met al toch een kleine grijze sluier over het overwinningsfeestje.

Update 13/8: Zondagmiddag kwam PEC alsnog met een statement n.a.v. de misdragingen. We gaan zien of er wat concreets uit voortvloeit.

Video

Wil je alles nog een keertje bekijken in een samenvatting? Dan kan dat door onderstaande video te bekijken:

Op naar de derby!

Willen we de komende wedstrijd potten kunnen breken dan moet het nog wel een stuk beter, want er komt één of ander clubje uit Zuid op bezoek. Die schijnen best een aardig elftal te hebben. Rijsdijk heeft een week de tijd om zijn mannen geweldig voor te bereiden op de mooiste stadsderby van Nederland. Dat kan hij in ieder geval doen met drie punten in de knip!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Said Bakari, Bart Vriends, Tijs Velthuis, Django Warmerdam, Jonathan de Guzman (58. Jeremy van Mullem), Pelle Clement (85. Rick Meissen), Joshua Kitolano (71. Camiel Neghli), Tobias Lauritsen (85. Charles-Andreas Brym), Arno Verschueren, Vito van Crooij

Abonneer
Abonneren op
309 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties