Op de achterzijde van de tricots van Heerenveen stond in hoofdletters ‘Effektief’. Het was echter niet Heerenveen, maar Sparta dat vandaag effectief was. Sparta liet de bal vaak aan Heerenveen, wachtte op balbezit en was dodelijk in de tegenaanval. Na afloop van de wedstrijd stond er een 1-3 overwinning voor de Rotterdammers op het scorebord. Ook de derde wedstrijd van dit seizoen sloot Sparta af met een goed resultaat, met als gevolg dat Sparta op pagina 819 van NOS Teletekst bovenaan staat. Hoe lekker is dat?!

De wedstrijd

Hoewel de eerste kans van de wedstrijd voor Sparta was (schot Kitolano) was Heerenveen in de eerste helft de betere ploeg. De paal en vooral Nick Olij voorkwamen in het eerste kwartier Friese doelpunten. Sparta speelde slordig. Heerenveen hield een veldoverwicht, maar gevaarlijk werd het niet meer. Sparta was dat wel. In de 34e minuut was het Lauritsen die de 0-1 op de borden zette. Hij was alert in de rebound na een schot van Saito. 0-1 was de ruststand.

In de tweede helft was het spelbeeld anders. Sparta domineerde weliswaar niet, maar kreeg wel controle over de wedstrijd. Van het in de eerste helft nog zo fris ogende Heerenveen was in de tweede helft weinig meer over. Saito maakte de 0-2. Ook dit doelpunt kwam uit de rebound. Verschueren schoot. Noppert kreeg de bal niet weg en de alerte Saito kopte (!) binnen.

Na een uur spelen kreeg Verschueren nog een uitstekende kans op 0-3. Hij miste, maar 2 minuten later zette Saito onze club met een prachtig schot alsnog op een heerlijke 0-3 voorsprong. Na de 1-3 van Heerenveen (kopbal Bochniewicz) probeerden de Friezen het nog wel, echt in de problemen kwam de nieuwe koploper van de eredivisie niet meer. Haye haalde het einde van de wedstrijd niet. Met een lompe schop haalde de doorgebroken (en goed ingevallen) Brym neer. De rode kaart was meer dan terecht.

Bokser

De prijs voor metafoor van de dag ging naar Heerenveen-aanvoerder Pawel Bochniewicz. Hij vergeleek Sparta in het praatje na afloop bij ESPN met een goede bokser. Sparta zweeft als een vlinder en steekt als een bij. De Spartaanse machine ontwijkt de aanvallen van de tegenstander, wacht op de juiste gelegenheid en deelt dan een brute punch uit, de tegenstander groggy achterlatend. Dat had Bochniewicz mooi gezegd, al had het wel fijn geweest als die bokser vorige week de knock-out had uitgedeeld, toen dat kon.

Vito

We moeten het even hebben over Vito van Crooij. In tegenstelling tot al zijn teamgenoten, kreeg Van Crooij de zaak niet op de rit. Hij werkte zich de pestpleuris, rende overal op het veld, maar speelde ongelukkig. Dat was niet voor het eerst dit seizoen. Te vaak maakte hij de verkeerde keuze en leverde hij de bal onnodig in. Tegen Heerenveen produceerde hij zelfs hoekschoppen waar Mart Dijkstra zich nog voor had geschaamd. Wij zijn beter gewend van Vito. Sinds de transferwens van Van Crooij naar buiten is gekomen, heeft hij het (heel hoge) niveau van de eerste helft van vorige seizoen niet meer gehaald. Hij heeft nog credits, maar er moet echt weer een schepje bij.