Voorbeschouwing Heerenveen – Sparta

262
6656
Affiche SC Heerenveen - Sparta

We gaan beginnen! Na het slechte vorige seizoen -dat gelukkig goed eindigde- is 2022/2023 de welbekende nieuwe ronde met nieuwe Spartaanse kansen. We kijken er naar uit!

Leidinginfo

De eerste competitiepot van het seizoen 2022-2023 wordt geleid door Pol van Boekel. Niet één van de grote sterren van het Nederlandse scheidsrechterkorps, maar goed, Pol gaat zijn best doen. Bluemink en Fikkert zijn de vlaggende mannen. De vierde official in het Abe Lenstra Stadion is het heerschap Vereijken. Danny Makkelie is de VAR. Pol zal naar hem luisteren. Makkelie wordt geassisteerd door de heer Krijt. Daarmee is Krijt de eerste AVAR van het seizoen 2022/2023. Hulde. Of Makkelie de heer Krijt serieus neemt valt te bezien.

Heerenveen – Sparta begint om 20:00 uur. Locatie is het Abe Lenstra Stadion. Er was een beperkt aantal autokaarten beschikbaar. Deze zijn allemaal al uitverkocht. Je kan last-minute nog mee door via www.spartakaartje.nl een buskaartje te kopen. De thuisblijvers en vakantiegangers kunnen de wedstrijd volgen via ESPN of de welbekende (digitale) radiokanalen.

Starten met Steijn

Gerard Nijkamp en Maurice Steijn hadden afgelopen winter een ronduit een succesvolle start. Sparta stond er belabberd voor. Nijkamp verkocht Emegha voor zo’n 1,5 miljoen aan FC Antwerp. Best knap nog. Inmiddels komt Emegha niet meer in de plannen van Antwerp voor en vertrekt hij naar Sturm Graz. Nijkamp haalde enkele spelers (Namli, Verschueren, De Kamps) die een goede bijdrage leverden aan het team. De bijdragen van Durmisi en Dalmau waren wat minder opvallend, maar ze waren niet nutteloos.

Nijkamp zijn meest opvallende zet was Rankovic vier wedstrijden voor het einde op non-actief zetten. Fraser stapte om die reden op. De fut was uit het elftal. Degradatie leek nabij. Maurice Steijn stapte voortijdig in. Van Crooij schoot met enige mazzel de gelijkmaker tegen AZ erin. Sparta won daarna nog 3 potten en werd op miraculeuze wijze 14e. Het was een huzarenstukje van Maurice Steijn die hiermee -gekoppeld aan het feit dat als hij persoon tot nu toe sympathiek overkomt- een zeer grote dosis krediet heeft onder supporters.

Dit wordt het volledig eerste seizoen voor Steijn. Ook voor Nijkamp natuurlijk. De voorbereiding op de diverse velden was weinig spectaculair, maar prima. Als afsluiter werd op de Familiedag FC Emmen met 3-1 verslagen. Het echte gras op Het Kasteel zien deed velen goed.

De Spartaanse activiteiten op de transfermarkt waren wel spectaculair te noemen. Weinig Nederlandse clubs waren zou actief als onze prachtclub.

Beugelsdijk, Dalmau, Durmisi, Heylen, De Kamps, Kharchouch, Van Leer, Okoye en Thy verlieten onze club.

Nick Olij, Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Charles-Andreas Brym, Younes Namli, Mike Eerdhuijzen, Jonathan de Guzman, Youri Schoonderwaldt, Jason Lokilo, Omar Rekik, Koki Saito en Shuyandy Sambo kwamen. Ook hebben Steijn en Nijkamp nog wat jonge spelers aan de selectie toegevoegd.

Mogelijk gaan er nog wat spelers weg die niet in aanmerking komen voor speelminuten. Maar verder is de selectie is op orde.

Steijn blikt vooruit op Heerenveen – Sparta

Historie

Sparta heeft met Heerenveen-uit, AZ-thuis, Ajax-thuis en Go Ahead-uit een pittige competitiestart voor de boeg. Daarna komen er op papier makkelijkere potjes aan. Maar direct een goed resultaat in Friesland zou wel lekker zijn! Veel Spartanen zullen vooraf bezien tevreden zijn met een punt. Maar een driepunter zou helemaal lekker zijn. Historisch bezien is een overwinning verre van zeker. Van de 20 wedstrijden, won Sparta er slechts 1. 7 keer werd het gelijk in Friesland, zo ook vorig seizoen. Alleen in 2021 won Sparta in de Eredivisie van Heerenveen in Friesland. Met die zege werd een geweldig seizoen bekroond (dat we als supporters helaas bijna niet in het stadion mochten meemaken) met een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Het leidde tot een prachtig feest naast Sparta Stadion. Maar die ene overwinning in Friesland was dus de uitzondering. Net als Sparta het, zeker in de eredivisie, al decennia nauwelijks lukt om de openingswedstrijd te winnen.

Maurice Steijn kan historisch gezien nog wel in mooie lijstjes terecht komen. Hij kan na George Kessler en Wiel Coerver de derde Sparta-trainer worden in de clubhistorie zonder nederlaag in zijn eerste vijf officiële duels.

Heerenveen

Heerenveen heeft met Kees van Wonderen een nieuwe trainer binnen gehaald. De club heeft realistische doelstellingen. Met leuk voetbal in het linkerrijtje eindigen. Play-offs zijn niet per se een must dit seizoen. De financiën zijn redelijk op orde, iets wat een tijdje geleden is bij Heerenveen. Dit nieuwe realisme lijkt rust te brengen in Friesland. De sfeer is er deze zomer goed en dat is de afgelopen jaren niet altijd zo geweest. We gaan het zien, wellicht wordt Heerenveen dit seizoen wel een serieuze concurrent van Sparta voor één van de posities in de middenmoot.

Kees van Wonderen kan vanavond over een fitte spelersgroep beschikken. Nieuwkomer Simon Olsson zal nog niet starten, maar zit wel direct op de bank.

Net als Sparta heeft Heerenveen de selectie al rond en ook de basiself is grotendeels al duidelijk. Of Halilovic in de basis zal starten is nog een vraagteken. De overige 10 spelers zijn verzekerheid van een basisplek vanavond. Van Wonderen heeft in de voorbereiding al veel duidelijkheid gegeven. Heerenveen zal 5-3-2 spelen met het succesvolle koppel Sarr / Van Hooijdonk voorin. Hier zal Sparta zich tegen moeten wapenen. Als het niet loopt kan Heerenveen schakelen naar 4-3-3. Ook dit heeft Van Wonderen geoefend. Het was natuurlijk allemaal maar in de voorbereiding. Na een paar nederlagen kan het sentiment zo omslaan. Maar voor nu hebben de Friezen het goed voor elkaar.

Younes Namli heeft als enige Spartaan een verleden bij Heerenveen. De middenvelder speelde van 2015 tot en met 2017 36 keer voor Heerenveen. Meest opvallende bericht uit Friesland is misschien wel dat assistent-trainer (en ex-Spartaan) Ole Tobiasen van de hoofdtrainer niet op de bank mag plaatsnemen. Kees van Wonderen is van mening dat zijn assistent-trainer meer waarde heeft wanneer hij het spel vanaf de tribune aanschouwt. Tobiasen vindt dat helemaal niets en wil graag op de bank zitten en de kleedkamer ‘voelen’. Maar van Wonderen zegt dat hij een ervaren trainer van bovenaf mee wil laten kijken. Een beetje zoals men dat bij het hockey doet.

Vermoedelijke opstelling Heerenveen: Noppert, Van Ewijk, Van Beek, Bochniewicz, Van Aken, Köhlert, Halilovic, Tahiri, Haye, Van Hooijdonk, Sarr

Sparta

Ook Sparta heeft de boel op papier goed voor elkaar. Niet alleen in de basis, maar zeker ook in de breedte lijkt onze club een stuk sterker geworden dan vorig seizoen. Gerard Nijkamp sprak eerder de hoop uit dat Mijnans en Brym spelers zijn die zich dit seizoen verder zullen ontwikkelen en op termijn geld kunnen gaan opleveren. Rekik levert op zijn beurt weer geld op naarmate hij meer wedstrijden speelt. Kan nog allemaal gebeuren, maar deze drie jonge spelers zullen vanavond niet starten. Net als er geen enkele speler zal starten die uit de jeugdopleiding of Jong Sparta is doorgegroeid. Steijn kiest voor een relatief ervaren basiself.

Pinto is weer fit, maar zal op de bank starten, net als nieuweling Sambo. Eigenlijk is het enige vraagteken of Steijn direct al Joshua Kitolano zal opstellen. Nooit betaalde Sparta een hogere transfersom voor een speler. Zijn salaris zal ook niet mals zijn. Niemand steekt onder stoelen of banken dat verwacht wordt dat hij zal slagen bij Sparta en dat hij binnen één of twee seizoenen doorverkocht wordt. Van genieten op het veld en uiteindelijk een paar centen aan verdienen. Dat is het doel met Kitolano, die we dan ook snel in de basis zullen zien starten. Misschien vanavond al. Kitolano is topfit, maar sloot pas deze week bij de selectie aan. De verwachting is daarom dat hij nog even op de bank begint.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Abels, Vriends, Auassar, Meijers, De Guzmán, Lokilo, Verschueren, Namli, Lauritsen, Van Crooij

Abonneer
Abonneren op
262 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties