Play-offs dichtbij na gelijkspel tegen Utrecht

140
5102

Na 92 minuten voetbal tegen FC Utrecht kreeg Lennart Thy plotseling een geweldige kans op 1-0. Hij miste. Het was objectief gezien ook teveel van het goede geweest. Op Het Kasteel bleef het 0-0. De Domstedelingen waren iets beter. Maar dat boeit niet. Het werd een gelijkspel, waardoor Sparta na 33 wedstrijden het geweldige aantal van 44 punten heeft, dit seizoen (vrijwel zeker) in het linkerrijtje eindigt en het behalen van de play-offs nog in eigen hand heeft.

Sparta of Heracles?

We keken deze Hemelvaartsdag niet alleen naar Sparta – Utrecht. We hadden de blocnote meegenomen om op de andere velden ploegen door te kunnen strepen. FC Twente? Te vroeg gepiekt. Verloren van RKC. Doen niet meer mee om de play-offs. Heerenveen? Verlies tegen Emmen. De Friezen mogen Sparta ontvangen en daarna is het seizoen over voor ze. Fortuna leek met een 3-2 voorsprong tegen Vitesse en nog een wedstrijd tegen Willem II voor de boeg, goede papieren te krijgen, maar toen ….vijf minuten in blessuretijd scoorde Vitesse in Sittard de gelijkmaker. Gejuich in de Spartaanse huiskamers! Gejuich bij De Spangenaren net buiten het stadion. Fortuna blijft weliswaar een kleine kans houden op de play-offs, maar dat die club Sparta op doelsaldo nog inhaalt is zeer onwaarschijnlijk. In Sittard hopen ze op het wonder van Tilburg. Wij geloven niet in dat voetbalwonder. En willen er ook niet in geloven. Sparta eindigt in het linkerrijtje. En om de play-off plek wordt gestreden tussen Sparta en Heracles. Eén van deze ploegen zal op woensdag 19 mei aantreden in De Kuip, tegen Feyenoord, dat door het gelijke spel tegen Heracles verzekerd is van de vijfde plek.

Zondag om half drie wordt er afgetrapt.

  • Heerenveen – Sparta
  • AZ – Heracles
  • Willem II – Fortuna Sittard

De stand

Sparta moet in Friesland aantreden zonder de geschorste Beugelsdijk en Auassar. Als AZ de sportieve plicht doet, dan zou Sparta zelfs met een kleine nederlaag de play-offs kunnen halen. De kans is aanzienlijk dat een gelijkspel genoeg is. Met winst is Sparta zeker van het halen van de play-offs.

Verliefdheid

Teletekst meldt dat Ajax kampioen is geworden. Dan is het waar. Wij leven mee met de supporters van VVV en ADO. Degraderen is gewoon zwaar, zwaar klote. RKC is veilig. Onze felicitaties aan RKC-trainer en ex-Spartaan Fred Grim! Een knappe prestatie van de Waalwijkers, die moesten werken met het laagste spelersbudget van de eredivisie. Willem II en Emmen gaan zondag ‘uitvechten’ wie de play-offs om nacompetite in mag. Ook die spanning kennen wij als Spartanen maar al te goed. Maar wat we nu voelen is anders. Lekker. De liefde voor de club ken je altijd, maar het voelt weer nu weer even als vroeger. Toen je haar nog niet zo goed kende, maar al wel de schoonheid zag. Het is terug. De verliefdheid. Lentekriebels. Zomaar even de Sparta Marsch opzetten omdat je dat te weinig doet. Zoveel zin in zondag!

We gaan nog steeds voor Europees (Spangenaren na afloop van Sparta – Utrecht)

De 0-0

Utrecht – Sparta was de laatste wedstrijd op Het Kasteel. We gaan nog maximaal 3 uitwedstrijden zien, maar voor het Spartaanse stadion zit het werk er dit seizoen al op. Het potje tegen Utrecht was niet prettig om naar te kijken. En niet alleen omdat een groot deel van de stoeltjes van de Denis Neville tribune inmiddels weg waren gehaald, voor de grote stoeltjes-vervangingsoperatie die Sparta inmiddels gestart is. Het was simpelweg geen leuke wedstrijd om te aanschouwen. De spanning vergoedde echter veel.

In de beginfase was Sparta de iets betere ploeg, met een uitstekende kans voor Harroui. Hij ontving via Thy de bal en schoot snoeihard tegen de lat. Naarmate de eerste helft vorderde nam Utrecht de wedstrijd over. En dat is ook niet zo gek. Utrecht heeft nou eenmaal beter spelersmateriaal. Sparta liet zich niet gek maken en was duidelijk tevreden met de 0-0 stand. Mogelijk met een countertje de 1-0 erin prikken en dan onverdiend met de overwinning aan de haal gaan, dat was het plan. Maar de 0-0 behouden was al een hele kunst. Voor rust moest Okoye twee keer ingrijpen – waarvan één keer buitenspel, maar het tekende wel dat Okoye de juist vorm te pakken had. Ook Beugelsdijk verdedigde uitstekend toen Kerk een vuurpijl richting het Spartaanse doel wilde afvuren.

In de tweede helft kwam Sparta er nauwelijks meer aan te pas. Beugelsdijk kreeg terecht geel nadat hij een speler van Utrecht neertikte. Een professionele overtreding, want anders was het serieus gevaarlijk geworden maar hij mist hierdoor wel Heerenveen – Sparta. Auassar pakte ook geel toen er een opstootje was, waar hij verder niets mee te maken had. Niet bijster slim van onze aanvoerder. Als je al ‘op scherp’ staat moet je met al je ervaring gewoon wegblijven van dat soort zaken.

Utrecht kreeg kansen, maar omdat Sparta niet volledig open huis hield waren het veelal mogelijkheden die nog niet zo heel makkelijk waren. Dat is dan toch de verdienste van de mannen van Henk Fraser, die vochten voor wat ze waard waren, maar kwalitatief gewoon minder waren dan Utrecht. Ballen verdwenen over het doel, in het zijnet en Okoye greep een paar keer in – opnieuw ook eentje in buitenspelpositie, maar who cares? De doelman was veruit de beste man op het veld.

En toen wist in de 92e minuut Emegha de bal bij Thy te krijgen. De spits had de 1-0 op zijn pantoffel, maar schoot met een volley over. Jammer, want we hadden hier graag willen schrijven over een zwaar onverdiende overwinning, maar het mocht niet zo zijn. Toch konden ‘we’ als supporters na afloop tevreden zijn. Er ligt nog alle kans op het halen van de play-offs. Dat wisten ook ‘De Spangenaren’. Met vuurwerk en gezang stonden zij achter het hoekvak waar ze normaal staan, om de spelers te bedanken voor een mooi seizoen en ze alvast te steunen op weg naar Heerenveen. Daar vind zondag de zinderende ontknoping plaats van de reguliere competitie.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers (67. Mica Pinto), Adil Auassar, Sven Mijnans (82. Deroy Duarte), Abdou Harroui, Bryan Smeets (59. Reda Kharchouch), Lennart Thy, Mario Engels (67. Emanuel Emegha)

Abonneer
Abonneren op
140 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties