Pixa Bay
Kobus van Leer schoot dit mooie Friese beeld. Wij haalden het van Pixa Bay. Dat is oké.

Friesland als locatie is helemaal zo gek nog niet om alvast te oefenen op Europees voetbal. De play-offs ervoor liggen op de grijp. Winnen van het uitgespeelde SC Heerenveen en Sparta mag aantreden tegen de nummer 5, Feyenoord. Hoe mooi zou dat zijn? Heel! Het halen ervan is een reële kans ook. Zuid is niet in goede doen. Maar eerst dus SC Heerenveen. We beschouwen voor op onze laatste competitiewedstrijd van het voetbalseizoen 2020-2021.

De Afsluitdijk over, of voorbij Flevoland rijden voelt voor menig Randstedelijke Sparta-supporter al als buitenland. Net als bijvoorbeeld Belgen, praten ook Friezen een andere taal. Ze hebben terpen. Een eigen volkslied. Koeien staan nog gewoon in de wei in plaats van op een farmfloat. Over mestlucht wordt niet moeilijk gedaan. Woke? Zwarte Piet blijft daar tot aan het einde der tijden gewoon zwart. Fierljeppen (polsstokverspringen), kaatsen en skûtsjesilen zijn sporten die er nog steeds beoefend worden. Ook voor eeuwig.

Op plassen en meren wordt gezeild en geschaatst. Van één tot elf spelers tel je zo: ien, twa, trije, fjouwer, fiif, seis, sân, acht, njoggen, tsien, alve. Riemer en Foppe zijn net zo bekend als Hielke en Sietse. Die buitenlanders eten; kruidkoek, dumkes en sûkerbôle. Kaas? Dat ook: Friese nagelkaas, Tynjetaler en Kollumer kaas. Keilebakken? Dat kunnen ze eveneens. En voor de sterke dronk gooien ze er nog een Berenburg bij. De ITWM-redacteur kan het weten: zijn broer (vrachtwagenchauffeur van beroep) woont in Witmarsum.

De meeste Spartanen hadden voorafgaand aan dit seizoen misschien gehoopt dat deze laatste competitiewedstrijd nergens meer over zou gaan. Dat betekende immers dat we ons veilig hadden gespeeld. Dat we nu op de 8e plaats nog in de race voor de play-offs bovenin meedoen en daarin goede kans maken, had zelfs de felst roze bril dragende rood-witte niet kunnen denken. Die kans werd net zo groot geacht als dat Frank Kooiman een penalty zou stoppen op een trainingsoefening.

En toch kan het dat aanstaande zondag om 14:30 uur wordt afgetrapt voor één van de meest memorabele (en onze historie kent er vele) wedstrijden van Sparta. Gaan we play-offs spelen? Het resultaat in Friesland moet gelijk of beter zijn dan dat van Heracles dat tegelijkertijd tegen AZ speelt.

Leiding
Jeroen Manschot is de man in het zwart die de wedstrijd gaat leiden. De Nas en Lapar vlaggen. Heerschap Sam Dröge is vierde official. Martin van den Kerkhof de VAR, Maarten Ketting zijn assistent.

Fans van Heerenveen
De FeanFans zijn niet tevreden over het inmiddels gespeelde seizoen. Op de website van de trouwe supporters klonken na afloop van de verloren wedstrijd tegen FC Emmen kritische geluiden. “Het is alleen maar balletje breed of achteruit van de backs. Dan speel je gewoon met twee man minder. Tegen FC Emmen werd geen fatsoenlijke kans gecreëerd en als je dan ook nog snel met tien man komt te staan dan gaat het seizoen als een nachtkaars. Scherven bijeen rapen en hopen dat er volgend jaar wel een elftal komt te staan die spreekwoordelijk het gras op willen eten.”

Schapen eten gras. Koeien ook, maar spelers? Het zal wel een Friese uitdrukking zijn. Wie niet mee in de kudde lopen tegen Sparta zijn Lasse Schöne en Syb van Ottele. Zij kregen een directe rode kaart en zijn dus geschorst. Na het bestuderen van de beelden concludeerde de KNVB-tuchtcommissie dat de straf van Van Ottele werd verminderd van drie naar twee wedstrijden (waarvan één wedstrijd voorwaardelijk). De straf voor de eerste rode kaart in de carrière van Schöne blijft wel staan, zo schrijft SC Heerenveen op haar officiële site. Overigens zal de nieuwe technisch directeur Ferry de Haan fysiek aanwezig zijn bij de wedstrijd van morgen. Aanschouwt hij ook weer eens dé club van Rotterdam. Huiswerk aan Ferry (inside information): let op dat je vrouw niet loopt te appen tijdens het volkslied.

Harush
Als er eentje met het buitenland bezig is, is het onze oud-keeper wel. De Israëliër ontbreekt op de bank door het hoog oplopende conflict tussen zijn land Israël en Palestina. De 33-jarige Ariël wil voordat de situatie erger wordt terug zijn bij zijn familie in het thuisland. “Maar omdat de ene na de andere vlucht gecanceld werd vanwege de situatie daar, vertrekt hij waarschijnlijk ’s ochtends al”, laat trainer Johnny Jansen weten aan het Friesch Dagblad. Tot deze zomer heeft Harush bij SC Heerenveen een contract. Daarna keert hij, is de verwachting, definitief niet meer terug naar Friesland. Achter Erwin Mulder zal een nieuwe reservekeeper worden gezocht. Wij tippen Frank Kooiman. Als Stekelenburg met zijn leeftijd mee kan naar het EK, kan Kooiman best op de bank Friesland.

SamenVoorHeerenveen
Zeggen dat je nergens meer voor speelt is niet professioneel. Dat doet de trainer van SC Heerenveen dan ook niet. Hij roept dat zijn mannen er tegen Sparta weer staan. Maar wie goed zijn woorden leest in diverse regionale media, weet dat de club klaar is met het seizoen. “Tegen FC Emmen hebben we het als collectief niet goed gedaan. En dan is het plots in één keer het klaar. Dat doet pijn. We geloofden er echt nog in. Nu moet de kop weer omhoog en moeten we er tegen Sparta weer staan. Met de motivatie uit onszelf en de wil om voor de club te strijden, gaan we voor een positieve afsluiting.”

Toch gaat het seizoen al in de koppen zitten bij de Friezen. De fans zijn min of meer ook al aan het afsluiten. Actie hier, actie daar. En hopen dat vanaf het nieuwe seizoen hun club beter gaat presteren en dat ze er zelf gewoon weer bij kunnen zijn in het stadion. Onder het mom van #SamenVoorHeerenveen bezorgt een groep van circa vijftig supporters nu een speciale editie van het programmablad It Pompebledsje bij zoveel mogelijk seizoenkaarthouders. Jaja, mensen in Tjalleberd, Luinjeberd, Terband, Haskerdijken en Nieuwebrug: houd uw gleuf in de gaten.

Livemuziek van Tim Douwsma
SC Heerenveen maakt er met Nieuw Noord, FeanFan, OSSH, Aktie’67 en Radio Camataru een feestje van. Seizoenkaarthouders en zakelijke relaties krijgen op een livestream een speciaal programma. De borrelboxen en het It Pompebledsje worden aan huis bezorgd en na afloop van de wedstrijd gaat het programma verder met een live-uitzending van Radio Camataru. Te gast zijn de gebroeders Wim en Hans Anker. Het advocatenduo bespreekt de wedstrijd het afgelopen en komende seizoen. Tussendoor zorgt Tim Douwsma voor livemuziek.

Historie
Sparta won in de Eredivisie uit bij SC Heerenveen nog nooit. Tot 1990 werd de wedstrijd niet gespeeld, omdat Heerenveen een niveau lager speelde. In het seizoen 90/91 won Heerenveen met 2-1. In de voor Sparta redelijk sterke seizoenen in de Eredivisie van 1996-1999 werd het drie keer gelijk in Friesland. Maar winnen daar, ho maar. In totaal werd de (eredivisie)competitiewedstrijd SC Heerenveen – Sparta achttien keer gespeeld. De Friezen wonnen 12 keer. Zes keer werd het gelijk. Morgen wint Sparta dus pas voor de eerste keer in het tegenwoordig geheten Abe Lenstra Stadion.

Kijken
Komt allen naar Friesland! We gaan alvast Europa in! Nee, geintje. Supporters zijn wederom veroordeeld tot de kijkbuis. Als u ook andere ontknopingen live wil meemaken, schakel dan in op het schakelprogramma van ESPN. Op ESPN6 krijgt u de hele wedstrijd. Wie Ziggo heeft of een andere provider kan online via ESPN Watch kijken. Je kunt ook niet kijken natuurlijk. Radio Rijnmond luisteren. Of een ommetje maken langs de Rotte. Of een rondje Kralingse Bos doen. Zet daarna teletekst aan en laat je verrassen. Ieder zijn Sparta-beleving, zo is het ook.

Sparta
We hebben er zin an. Alleen: we missen wel twee sterkhouders. Door hun gele kaarten tegen FC Utrecht zijn Tommy Beugelsdijk en Adil Auassar geschorst. Fräser, die goede hoop heeft, moet dus zijn winnende team changen. De verwachtingen zijn hoog gespannen bij ons. Het zou ook weer typisch Sparta zijn om de kans op play-offs niet aan te grijpen. Enfin. We spelen ergens voor morgen. Laten we dus dat SC Heerenveen alle kleuren van de Kameleon laten zien. Ze helemaal van hun grasveld afspelen. Dat de fans huilend van voor hun beeldschermen naar buiten vluchten en gedesillusioneerd zo de praam van Gerben Zonderland oplopen om zwalkend over de Friese meren richting IJsselmeer, daar nog net de Spartaanse bus over de Afsluitdijk richting Rotterdam zien weg rijden. Met de eerste uitzege op hun clubje ooit.

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Mulder, Floranus, Van Hecke, Dresevic, Woudenberg, Bochniewicz, Hajal, Halilovic, J.Veerman, Van Bergen, H. Veerman.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Meijers, Duarte, Mijnans, Harroui, Thy, Smeets en Engels.

Abonneer
Abonneren op
199 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties