Bier in beker
Foto door Engin Akyurt via Pexels

A.s. zondag staat voor Sparta het belangrijke duel tegen SC Heerenveen op het programma. Sparta dat maar al te graag drie punten in de race tegen degradatie wil binnenslepen zal het thuispubliek meer dan nodig hebben om dit te bewerkstelligen.
In het voorgaande duel tegen Go Ahead Eagles lukte dit aardig. De fans gingen achter de mannen van Henk Fraser staan en de drie punten waren na 90 minuten buffelen en met vele aanmoedigingen van de tribunes een verdiend feit.

Relletjes

Toch zat er een naar bijsmaakje aan het duel. Na de wedstrijd vonden een aantal jonge Sparta hooligans het nodig om hun leeftijdgenoten van GA Eagles uit te dagen waarbij heel Nederland op dumpert.nl dit onnodige geweld kon bekijken. Voetbal Relletjes zijn al zo oud als de weg naar Kralingen, en dit relletje kan daar aan toegevoegd worden. 

Bier smijten

Wat eigenlijk erger was, was het gesmijt en gegooi met bier naar de keeper van de tegenstander. Daarbij werd ook geconstateerd dat veel supporters bij het doelpunt van Ausassar massaal hun bier in de lucht gooiden, maar dat was meer een vreugde uiting dan een gewelddadige actie zullen we maar denken.

Maar laat ik het zo zeggen:  Het gooien en smijten van bier vind ik vooral een provinciale gewoonte waar ik helemaal niets van begrijp. Je betaalt zo’n 3 euro voor het gersten goedje en met de graanprijzen van tegenwoordig,  die naar verwachting de komende tijd nog flink zullen gaan stijgen, zal een prijsverhoging van de bierprijs  op niet al te lange termijn, geen utopie zijn. Zonde van je zuurverdiende centen en eigenlijk een traditie die meer bij het Eurosonic Noorderslag in Groningen thuishoort dan bij Sparta . Moet wel gezegd worden dat daar speciaal smijtbier wordt verkocht. Dat dan weer wel.

Dadergerichte aanpak en generieke maatregelen

Omdat Sparta geen commerciële mogelijkheid ziet in het verkopen van smijtbier en het gooien van bier sowieso steeds meer problemen oplevert bij de KNVB heeft men in aan het Spartapark Noord in alle wijsheid besloten om een dadergerichte aanpak van de biersmijters te gaan introduceren. Helaas is dat niet genoeg en kunnen er ook generieke maatregelen ingesteld worden. Wat deze zijn, heeft Sparta tot op heden niet bekend gemaakt. Met de generieke maatregelen zou  overigens ook voorkomen moeten worden dat er in het stadion vuurwerk afgestoken wordt.

Iedereen kan zo wel een paar van dat soort generieke maatregelen verzinnen. Stuk voor stuk maatregelen waar je allemaal last van hebt. Denk aan het stoppen van de verkoop van bier, het niet meer toestaan van staan in de gracht, meer fouilleren, etc.

De commerciële oplossing

Daarom een gratis tip voor Sparta: Introductie van de statiegeld beker.
Eind jaren ‘90 zag ik dit voor de eerste keer in Duitsland. Sparta speelde een oefenwedstrijd in Bielefeld en er gingen, bij gebrek aan echt Europees voetbal, een paar honderd Sparta supporters mee. Deze wilden allemaal vooral bier drinken en aangekomen in het Arminia-stadion gingen ze dan ook massaal naar het bier verkooppunt. Voor bier moesten de fans maar liefst 8 Deutsche Mark per beker afrekenen. Behoorlijk duur, niet wetende dat de kunststof beker 5 mark “pfand” bevatte. Als je bier op was kon je met je beker terug naar het verkooppunt, waar je je statiegeld terug kreeg of voor 3 mark je beker opnieuw liet vullen. Veel supporters namen de beker als souvenir mee naar huis. En in dat laatste is natuurlijk een prima verdienmodel voor een voetbalclub. Als je bij elke wedstrijd de opdruk veranderd dan kan je daar als BVO fors aan verdienen. Wie wil geen beker met Auassar, Okoye of Beugelsdijk er op? Of wat te denken van afbeeldingen als het Kasteel, de wedstrijdaffiche of van de Spartababe van de week? Ik zie al een nieuwe verzamelhype ontstaan.

Deze week kwam daar het nodige nieuws over het doorberekenen van eenmalige verpakkingen, waaronder plastic bekers, aan de consument overheen. Het zal niet lang duren of Sparta zal ook een milieu-rekening gepresenteerd krijgen voor al dat afval van eenmalige plastic bekers. Eens raden aan wie de club dat zal doorbelasten?

Het zou Sparta sieren dus voor een duurzame meermalige plastic(bier)beker te kiezen:

Drie vliegen in één klap: Een duurbetaalde beker zal minder snel het veld opgegooid worden, commercieel kan de club extra inkomsten genereren en een verpakkingstax kan zo voorkomen worden. Waar wachten we nog op?

Jaap uit Rotterdam

Abonneer
Abonneren op
57 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties