Zo, onze taak tegen SC Heerenveen is geklaard. Netjes gewonnen: 2-1. Dat dan AZ een 3-0 voorsprong verspild tegen naaste concurrent FC Utrecht is buiten onze macht., Maar hallo, we hebben voor de tweede keer op rij de play-offs voor Europees Voetbal gehaald. En vinden derhalve trainer Jeroen Rijsdijk goed in zijn vak.

Olij niet in oranje, maar in mintgroen

Voorafgaand drukten de Spangenaren ons op het hart om allemaal, ja allemaal, in een rood-wit shirt naar Het Kasteel te komen. Dus wij braaf in origineel thuisshirt naar deze wedstrijd toe. In de hoop dat Sparta thuis zou winnen van de Friezen en in Alkmaar FC Utrecht een misstap zou maken. De zon kwam niet direct door. Jasjes aan. Pils in de hand. Beetje keuvelen over de goede prestaties dit seizoen. En zien hoe Velthuis Eerdhuijzen bekwaam verving. Olij dit keer niet in oranje, maar in mintgroen. Een vol Fries uitvak. Starten maar. Nieuwe speaker. Jack Kriek bedankt. Tim Hanstede zijn vervanger. Iets minder snel praten, Tim. Rust in je tempo. Liefst ook niet zo hoog. Zwaarder. Al is dat stemafhankelijk. Let daarop, de volgende keer. Het Sparta-spel viel tegen. Het zag er niet naar uit dat we de zevende overwinning in de laatste negen wedstrijden gingen behalen. SC Heerenveen, nu nog onder Kees van Wonderen, verweerde zich prima. Sterker nog: Oranje-international Nick Olij moest aan de bak en verrichte enkele puike reddingen.

Binnenkort zit onze verslaggever met Jeroen Rijsdijk in cafe De Oude Sluis.

Op de tribune snippers papier, pils, zonnebrillen en een hoop hoop. AZ stond met 3-0 voor. Dat betekende een thuiswedstrijd in de play-offs, aankomende donderdagavond. Moest Sparta uiteraard wel zelf winnen. Jeroen Rijsdijk zette in de rust (0-0 stand), zijn team op scherp. Hoe? ,,Daar had je bij moeten zijn”, zei hij tegen de RTV Rijnmond-verslaggever na afloop. Binnenkort zit een verslaggever van ons aan de koffie met Rijsdijk. In cafe de Oude Sluis in Delfshaven. Wie weet wat daar aan informatie uitkomt. Maar Rijsdijk was de gezapigheid zat. Ingrijpen. En zo is, Jeroen. Niet laten sudderen. Doen!

Neghli schiet hard, doch bewust achter keeper Noppert: 1-0.

De Spangenaren, en in hun kielzog de rest van het publiek, kwam los. Steeds vaker en steeds massaler werden liederen aangeheven. En toen het ‘Ga staan als je voor Sparta ben’, van de Denis Neville-tribune rolde, viel ook het eerste doelpunt. Koki Saito baande zich een weg naar voren, vond uiteindelijk Camiel Neghli, die beheerst en hard in de hoek achter Andrie Noppert schoot. 1-0. Bravo.

Tobias Lauritsen jaagt de bal bekwaam in de kruising. Wat een spits!

Scoren en doorgaan. Dat was het motto op Spangen. Penetreren en door bewegen. Niet veel later was het weer raak. Djevencio van der Kust ging aan de linkerkant goed door en leverde de bal vrij af aan onze spit Tobias Lauritsen. Die had de tijd en de kunde om de bal rustig in de kruising te schieten. Wat een overzicht! Wat een spits! Wat een doelpunt! Hebben? Zeventien miljoen euro, andere en geïnteresseerde clubs!. Sparta heerste. Zag dat AZ nog tegen een 3-3 gelijkspel aanliep. SC Heerenveen deed via Pawel Bochniewicz nog iets terug. Zodoende werd de eindstand: 2-1. Daardoor eindigde Sparta op een verdienstelijke achtste plek en moet het aanstaande donderdag naar de Galgenwaard.

Peter van der Zwan alweer druk bezig met donderdag

Wordt daar de opstelling ook zo: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; De Guzmán, Clement, Metinho; Neghli, Lauritsen, Saito? Of komen Mito en Brym er toch snel bij? Wat er ook gebeurt dezer dagen: Sparta komt eraan. De supportersvereniging maakt nu al overuren. ,,In plaats van een rustige 2e Pinksterdag, nu links en rechts bussen regelen voor de 1.200 Spartanen. Ook in dat opzicht had ik veel liever thuis gespeeld, nu vol energie voorbereiden met onze topvrijwilligers van barteam en de buscommissie voor operatie Utrecht-uit. Uit liefde voor de club”, meldt SV-voorzitter Peter van der Zwan. Hij woont in het prachtige Sint Laurens in Zeeland. De zandkorrels in zijn bilnaad moet hij nog even missen. Pas na donderdag, en eventueel zondag, zal zijn uitbarsting groot zijn. Wat zou het mooi zijn als volgende week naakte mensen met Sparta-tatoeages op het strand in Zeeland van vreugde naakt rond dartelen. We gaan Europa in! Een dan die vadsige Duitse toeristen, kijken met hun gereformeerde gezichten. De kuilen net gegraven. Smachtend naar hun Sneeuwitjes op de strandtent. Met in hun hoofd het EK in eigen land. En dan doldwaze Spartanen met hun fiere penissen en tepels jubelend op de stranden. Hoezee aan de Noordzee.

Utrecht is eigenlijk ook maar gewoon een kut-stad en de plaatselijke FC een kutclub

En wat zou het mooi zijn als aanstaande donderdag in Utrecht er meer dan duizend mensen in hun blote bast laten horen dat Sparta de club van Rotterdam is. Dat Ron Jans geen wonderdokter is. Dat Toornstra een Feyenoord-verleden heeft (hallo Robin van Persie) en dat Van Seumeren beter zijn geld in onze club kan steken. Dat Utrecht ook gewoon maar een kut-stad is, ook heeft uw schrijver van dienst er gestudeerd. Maar dat is ook alweer jaren geleden. Gaan wij voor een derde achtereenvolgende overwinning in Utrecht? De Dom zal getuige zijn. Let it be, let it be!

We pissen en we hopen. En eindigen met Deelder, want Utrecht gaat er aan.

Om af te sluiten na een mooie seizoen met een achtste plek, plaatsen we een gedicht van wijlen Jules Deelder. Want de verhoudingskans tegen FC Utrecht deze week is fiftyfifty, of misschien wel minder. We weten het niet en hoeven het ook niet te weten. We verwonderen en we zweten. We pissen en we hopen. Op land en op de knopen. Zeewind en Dom geruis, eindigend aan de Europese grenzen of hangend aan het kruis.

Alphabetisch:

Alfabetisch gezien
staat alles voor niets
Adam voor Eva en
auto voor fiets

Hel komt voor hemel
Duivel voor god
Haat staat voor liefde
Sleutel voor slot

Dood komt voor leven
Donker voor licht
Zes staat voor zeven
Maan komt voor zon

Dicht staat voor open
Ledig voor vol
Beneden voor boven
en tegen voor voor.

Jules Deelder.

Tot donderdag.

Abonneer
Abonneren op
203 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties