Rondom Sparta – Go Ahead waren er helaas enkele incidenten die aardig wat supporters hebben meegekregen. Sparta heeft beelden, zal proberen mensen een stadionverbod te geven, en neemt maatregelen voor de volgende keer dat Go Ahead op bezoek komt. Daarnaast waarschuwt Sparta dat de club wellicht in de toekomst hardere maatregelen moet gaan nemen waar alle supporters onder leiden. De waarschuwing is glashelder. Het is te hopen dat enkelen het niet gaan verzieken voor anderen.

Sparta schrijft gelukkig zelf zo dadergericht te mogelijk willen handelen, maar zegt ‘wellicht’ niet te ontkomen aan generieke maatregelen. Uiteraard is ook wel echt zaak om eerst er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat mensen die hier geen zak aan kunnen doen, hier ook niet onder leiden. Sparta gaat o.a. met de supportersvereniging hierover in gesprek. We mogen er vanuit gaan dat het bestuur van de SV dit standpunt ook zal innemen.

Hieronder het bericht van www.sparta-rotterdam.nl

Sparta Rotterdam is, net als de supporters, ontzettend blij dat de voetbalstadions en daarmee ook Het Kasteel weer helemaal vol kan zijn bij thuiswedstrijden, zonder coronamaatregelen. Na twee jaar kunnen we eindelijk ons team weer in het stadion naar voren schreeuwen.

Met de terugkeer van volle stadions lijkt het een trend te worden dat er meer incidenten plaatsvinden in en rondom de stadions. Ook Sparta ontkomt hier blijkbaar niet aan en dat baart zorgen. Sparta wil, zeker bij thuiswedstrijden, zo gastvrij mogelijk zijn voor zowel de thuis- als uitsupporters. Voor de eigen fans houdt dit onder andere in dat er geen evenementenbier maar normaal bier wordt geschonken, dat er zo min mogelijk gefouilleerd wordt, dat het staan in de gracht (tussen de trappen) wordt toegestaan, dat er geen netten hangen voor het publiek en dat iedereen zich veilig moet voelen op Het Kasteel. Dat kunnen we tot op heden doen omdat Sparta vele goedwillende supporters heeft die juist het familiegevoel en de gemoedelijke sfeer omarmen.

Incidenten

Dit seizoen heeft Sparta een vooronderzoek tegen zich ingesteld zien worden voor de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk, vanwege vuurwerk in het uitvak. Hierna was er ook vuurwerk in het uitvak bij de uitwedstrijd tegen Vitesse en afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Zoals bekend lopen de boetes pijlsnel op en volgen, na de boetes, eventueel nog zwaardere straffen zoals wedstrijden of vakken zonder (uit)publiek. Een situatie die Sparta, en alle goedwillende supporters, uiteraard wil voorkomen.

Daarnaast is er afgelopen thuiswedstrijd ook geconstateerd dat toeschouwers na het doelpunt van Sparta over de omheining van het veld zijn geklommen en dat er grote aantallen bekers op het veld zijn gegooid en ook richting de doelman van de tegenpartij.

Van alle hierboven genoemde voorbeelden zijn beelden beschikbaar, zowel van de eigen veiligheidscamera’s, ESPN als van fotografen. Sparta werkt hierbij nauw samen met de Politie en heeft inmiddels de eerste personen geïdentificeerd. Zij ontvangen een stadionverbod en worden uitgenodigd voor een gesprek om het gedrag te bespreken. Ook maakt de club gebruik van een door de KNVB in het leven geroepen ‘Taskforce’ die voor de club met diverse experts o.a. camerabeelden zal bekijken om te komen tot verdere identificatie. Sparta Rotterdam wil dergelijke excessen in de kiem smoren, diegenen die onze club in diskrediet brengen worden aangepakt.

Go Ahead Eagles

Afgelopen zaterdag ontving Sparta op Het Kasteel als tegenstander Go Ahead Eagles. Bij het laatste bezoek van Go Ahead Eagles, in 2019, waren er incidenten, waarop Sparta toentertijd al had aangekondigd dat er een strenger vervoersregime zou gelden bij de eerstvolgende ontmoeting in Rotterdam. Dat was de reden dat supporters van de Eagles de afgelopen ontmoeting uitsluitend met een verplichte buscombi mochten afreizen. Helaas is er rondom en tijdens de wedstrijd wederom sprake geweest van diverse incidenten, waaronder het vanuit het uitvak bekogelen van de naastgelegen familietribune, het bedreigen van cateringpersoneel (wat hierdoor eerder dicht ging) en vernielingen aanrichten aan het cateringpunt en sanitaire ruimte. Na afloop van de wedstrijd is er een korte confrontatie geweest tussen supporters van beide clubs in het wijkpark.

Sparta Rotterdam zal aan Go Ahead Eagles mededelen dat bij de eerstvolgende ontmoeting niet alleen een verplichte buscombi van kracht zal zijn, maar dat ook het cateringpunt geen alcohol meer zal verkopen en dat de capaciteit van het uitvak teruggebracht zal worden naar het minimaal aantal dat ter beschikking moet worden gesteld. Uiteraard wil Sparta normaal gedrag belonen en hoopt het dat het de jaren erna de goedwillende supporters van Go Ahead Eagles weer gastvrijer kan ontvangen, echter als bij herhaling blijkt dat dit niet mogelijk is dient Sparta hierop te handelen.

Met betrekking tot de korte confrontatie na afloop in het wijkpark heeft Sparta in samenwerking met de Politie de eerste betrokkenen van Sparta-zijde geïdentificeerd en ook zij zullen worden voorgedragen voor een stadionverbod. Sparta verwacht dat Go Ahead Eagles en de Politie Deventer hetzelfde traject bewandelen voor de uitsupporters.

Maatregelen

Sparta Rotterdam ontkomt er helaas niet aan om te bekijken of er extra maatregelen getroffen moeten worden om bovenstaande incidenten te voorkomen. Het heeft uiteraard niet de voorkeur van de club, maar te denken valt aan intensiever fouilleren, het plaatsen van extra netten en fysieke afscheidingen en het inhuren van extra veiligheidspersoneel zijn enkele te nemen stappen. Samen met de te verwachten boetes, zal dit aanzienlijke kosten met zich meebrengen en dat is geld dat de club liever wil besteden aan de sportieve ambities. Ook wil de club de goeden niet onder de kwaden laten lijden, zal het zo dadergericht mogelijk handelen, maar ontkomen we wellicht niet aan generieke maatregelen. Samen met o.a. de Supportersvereniging zullen wij hierover in gesprek gaan.

Bovenal spreken wij de hoop uit dat de sfeer op Het Kasteel positief blijft zoals de Sparta-supporter gewend is en we ons kunnen richten op het steunen van de eigen club op de juiste wijze!

Abonneer
Abonneren op
60 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties