Sparta speelde vanmiddag in Utrecht tegen de plaatselijke FC. Een wedstrijd om des keizers baard? Volgens Rijsdijk in ieder geval niet. Voorafgaand laat hij op ESPN weten dat Sparta zo hoog mogelijk wil eindigen en liefst ook thuis zou willen spelen in de play-offs. Tamelijk ambitieus. En er valt wellicht iets op aan te merken, gezien het feit dat Sparta uit veel beter presteert dan thuis.

Na wat gehannes met een MyDisney account en benodigde koppeling met Ziggo had uw ITWM verslaggever van dienst ESPN Watch aan de praat. Net op tijd om de ESPN verslaggever van dienst een hoop wartaal te horen uitslaan. Zo zou Rijsdijk even goed presteren als Steijn en werd Warmerdam een groot aandeel toebedicht in het huidige ‘succes’ van Sparta. Later voegde hij daar nog aan toe dat Sparta al sinds 1997 niet meer in Utrecht had gewonnen. Sec gezien klopt dat natuurlijk maar als voetnoot mag je dan best even de play-off wedstrijd van vorig jaar noemen. De beste man had blijkbaar geen zin in huiswerk.

Uit de startblokken

Sparta begon prima in Utrecht. Met relatief veel balbezit kregen we binnen tien minuten de eerste grote kans. Kleine kanttekening; Binnen 10 minuten had ook Van der Kust zijn eerste grote fout al gemaakt. Maar buiten dat moment kwam Sparta nauwelijks in de problemen. Sterker nog, Sparta trok de wedstrijd enigszins naar zich toe. Eerst scoorde Lauritsen een op het oog geldige goal. De VAR besloot anders. Daarna vergat de Guzman een hoek te kiezen en seconden later kreeg Ter Avest een vrije trap omdat hij zich liet wegzetten door de 45kg wegende Van der Kust. Diezelfde Ter Avest had enkele minuten een rode kaart moeten krijgen voor een belachelijke charge op Saito.

Al met al ging de wedstrijd zo goed als gelijk op en met een roze (of rood-witte) bril op zou je zelfs kunnen zeggen dat Sparta de bovenliggende partij was. En dat tegen de (zogenaamde) topfavoriet voor de play-offs. Verder willen we scheidsrechter Jannick van der Laan nog een kleine pluim geven. Okay, hij had Ter Avest wel een andere kleur kaart mogen geven. Maar verder was het fijn om een scheidsrechter te zien die niet bij elk wissewasje de fluit ter hand neemt. Vooral Lammers had last van de Luuk-de-Jong-ziekte maar de arbiter ging er nauwelijks in mee. Dat zorgde echter niet meteen voor een hele goede wedstrijd. Daarvoor speelden beide teams te matig. Sparta weigerde zichzelf te belonen en Utrecht leek niet beter te kunnen. Tot vlak voor rust, toen Utrecht ineens een prima aanval op de mat legde, resulterende in een kans voor Lidberg. Ook Lauritsen kreeg voor rust nog een kans, maar de ploegen gingen rusten met een 0-0 stand. Een stand die ook wel terecht was. Volgens de ESPN statistici had Utrecht iets meer kans op een goal gehad (0.7 expected goals) maar had Sparta meer balbezit (53%) en meer passnauwkeurigheid (83% vs 78%).

Na de thee

Ook na de thee kwamen Sparta en Utrecht meteen weer prima voor de dag. Eerst kreeg Sparta vrij snel een corner (na een prima aanval) en in de minuut daarna kreeg Utrecht een goede schietkans. De wedstrijd leek ook meer open dan voor rust en het spel golfde al snel op en neer. Eerst claimde Neghli een strafschap (hands Van de Maarel) en daarna kon Olij zijn (grote) klasse tonen op een schot van Lammers. Reeds in de 55e minuut kreeg Van der Maarel (tijdens een driedubbele wissel) zijn eredivisie-afscheid. Het daverende applaus van de tribune was natuurlijk terecht op basis van zijn verdiensten voor FC Utrecht. De wissels van Ron Jans deden Utrecht overigens goed. De Domstedelingen kregen onder leiding van invaller Toornstra wat meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde in een schot op de paal van Romeny. Of was het een mislukte voorzet? Toch werd het 0-1. Een prachtgoal van Neghli. Aangespeeld op 25 meter van de goal had Neghli al kunnen schieten maar hij koos ervoor nog een Utrechtse verdediger uit te spelen. De daarop volgende uithaal was verwoestend.

Utrecht kreeg wel een tikkie van de 0-1. Sparta vergat zichzelf echter te belonen in de fase na de 0-1. De kansen daartoe waren er zeker. Zo rond de 75e minuut herstelde Utrecht zich eningszins en ontspon zich een interessant duel. Sparta loerde (met de ingevallen Mito) op de counter en Utrecht begon steeds meer te drukken. Jans wisselde aanvallend (wat moest hij ook anders). Rijsdijk is vaak bekritiseerd omdat hij zich in dergelijke situaties liet verleiden tot het inbrengen van een extra verdediger. Ook ditmaal kon hij zich niet bedwingen en hij bracht Meissen voor Saito. Daarmee koos Rijsdijk voor minimaal 10 minuten achteruitlopen. Utrecht had een groot overwicht maar kreeg in de resterende reguliere speeltijd ook weer niet heel veel grote kansen. De grootste kans was in de blessuretijd voor Lauritsen. Voor open doel faalde onze spits op zijn Bryms.

Drie punten in Utrecht!

Het missen van de kans had geen gevolgen en Sparta pakte de drie punten. Met dit resultaat zijn we definitief geplaatst voor de play-offs, hebben we de 8e plaats in eigen hand en met wat kunst en vliegwerk zouden we zelfs nog 7e kunnen worden, wat zou resulteren in de door Rijsdijk gewenste thuiswedstrijd in de play-offs. Al met al een prima voetbalweekend voor de Rood-Witten en het doet ons reeds uitkijken naar volgende week. Thuis tegen Heerenveen mogen we van dit Sparta verwachten dat er een mooie punt achter het reguliere seizoen gezet gaat worden!