Voor de goal was hij zo sluw als een Vos-kamp. Een echte goaltjesdief, nuchtere Westlander en meestervoorspeller. Wist er bij zijn debuut gelijk acht in te knallen. Dan heb ik het natuurlijk maar over een man: Johan Voskamp.

Johan, wat doe je zo al als ‘gepensioneerd’ voetballer in het dagelijks leven?

Na mijn tweede periode bij Sparta heb ik nog twee jaar bij RKC gespeeld. Dit was een leuke periode. In het eerste jaar heb ik er zeventien gemaakt en het tweede jaar, mede door blessures bleef de teller op vijf steken. Een zware blessure aan mijn hiel zorgde er voor dat ik moest stoppen met betaald voetbal. Ik werd geopereerd en moest daar maanden van herstellen. Ik leidde een voetbalschool bij vv Lyra en schreef sportverslagen voor de krant. Daarnaast werd ik assistent-trainer bij Sparta O15. Maar door zoveel hooi op mijn vork te nemen had ik het drukker dan ooit en was ik met name hele weekenden weg.

Ik stopte bij Sparta en de krant en besloot meer tijd aan mijn jonge gezin te spenderen.

Uiteindelijk wilde ik maatschappelijk ook iets opbouwen en startte ik de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker en ging ik aan de slag bij kinderopvangorganisatie ZON!. Die opleiding heb ik nu afgerond, en ik ben daar aan het werk als assistent-locatiemanager bij de NSO(Na Schoolse Opvang). Ik leid ook nog de voetbalschool bij Lyra, waar we training geven aan jeugd tot 12 jaar.

Ik heb ooit in de wandelgangen gehoord dat jij als jochie al op Het Kasteel kwam?

Ik kwam inderdaad als jochie al op het Kasteel. Ik ging dan met de familie Robbemond uit De Lier mee. Ik vond dat fantastisch. Ik ging zelden naar andere stadions, maar op Het Kasteel ben ik geregeld geweest als kleine jongen.

Kan je ons terug brengen naar het moment dat Sparta bij je aanklopte? Hoe ging dat?

Ik had bij Helmond Sport 22 keer gescoord en Sparta was gedegradeerd naar de Eerste Divisie. Ze zochten een makkelijk scorende spits en ze kwamen bij mij uit. Er was al een wedstrijd gespeeld dat seizoen en op donderdag trainde ik voor het eerst mee en een dag later speelde ik de tweede wedstrijd van het seizoen, maar dus de eerste voor Sparta.

Je scoorde bij je debuut acht maal. Met nog een minuut of 15 op het bord dichtbij een record* werd je gewisseld. Nog steeds een beetje gefrustreerd om die wissel?

Bizar dat ik er zoveel maakte. Ik heb altijd een neus voor de goal gehad en ik werd goed bediend. Dat ik gewisseld werd toen vond ik op dat moment niet zo erg, maar achteraf wel. Toen dacht ik: al had ik blijven staan had ik er wel tien gemaakt kunnen hebben. Maar ja gedane zaken nemen geen keer, en met het record in de eerste divisie ben ik ook erg trots.

Dat ik gewisseld werd toen vond ik op dat moment niet zo erg, maar achteraf wel

*Henk Schouten(Feyenoord) scoorde ooit negen keer.

**Voskamp heeft met zijn acht doelpunten wel het Eerste Divisie record in handen.

Je speelde twee periodes voor Sparta, scoorde altijd, maar sportief waren het niet de beste jaren voor Sparta.

Wat is desondanks je mooiste herinnering aan de club van Rotterdam?

Ik heb enorm genoten bij Sparta.Het is de mooiste club waar ik gespeeld heb. Ik heb inderdaad in de magere jaren gespeeld, dat is wel erg jammer. En toen we kampioen werden van de eerste divisie heb ik maar 5 wedstrijden gespeeld, mede door blessures. Maar ik heb er enorm van genoten om het veld op te lopen terwijl de Sparta-Marsch gedraaid werd. Dan keek ik om me heen en was ik trots. Dat er 10.000 mensen in het stadion zaten en dat ik daar mocht voetballen vond ik fantastisch. En dan doelpunten maken en de mensen horen juichen, dat was echt een jongensdroom.

Met wie had jij nou echt een lekkere klik op het veld? En waarom was dat?

Michiel vd Berg

Naast een fantastisch mens een erg goede middenvelder met een enorm loopvermogen. Hij legde in het jaar dat ik topscorer werd zoveel ballen panklaar voor me neer. Een sociale speler. Jammer dat hij zo kort in het betaalde voetbal speelde. Kon zo 12 jaar profvoetbal spelen maar had ook pech doordat het een slechte periode was en sparta doorselecteerde. Hij werkt nu bij Sparta op kantoor.

Als je terugkijkt op je periodes bij Sparta. Heb je nog zo iets van: ‘Shit, dat had ik wel anders willen doen? Waarom wel of niet?

Ik denk niet dat ik veel anders had kunnen doen. Ik heb altijd geleefd voor de sport. Terugkijkend naar mijn carrière ben ik trots, maar bekruipt me wel het gevoel dat ik er toch meer uit had kunnen halen. Als ik nog fitter was geweest. Nog meer op mijn voeding had gelet, nog meer met een personal trainer aan de slag was geweest en als ik wat meer voor mezelf op was gekomen had ik meer bereikt. Met dat laatste doel ik op de periode Excelsior. Ik speelde toen Eredivisie en kon naar Heracles en ADO. Maar Excelsior liet me niet gaan. Ik had toen harder moeten zijn, maar ik was te lief. Ook was ik niet altijd overtuigd van mezelf.

Dat zijn dingen die ik mee ga nemen als ik later trainer ben. Dat je vooral moet kijken naar waar je goed in bent en dat je er alles uit moet halen wat er in zit. Oftewel: elke dag er alles aan doen en er veel voor laten.

Ik noemde je hier boven een meestervoorspeller, en dat is niet voor niks. Je voorspelde tijdens een potje tegen Almere City dat ene Vincent Janssen de beste spits op het veld was. Janssen werd international en verdiende een transfer naar Spurs. Vervolgens gaf je in een column(jaar 2016) aan dat Frenkie de Jong(18 jaar en Jong-Ajax) de nieuwe Iniesta zou worden.

Lang verhaal kort te maken: Heb je het vaker juist? Zie je snel talent of zelfs wereldklasse in spelers? Waarom is Johan Voskamp geen scout bij Sparta Rotterdam?

Ik denk dat ik verstand heb van het spelletje en dat ik talent wel snel herken. Ik weet vanuit mijn eigen ervaring wanneer spelers echt goed zijn. Bij Strootman zag ik dat, bij Jetro Willems, maar inderdaad ook bij spelers als Frenkie de Jong en Vincent Janssen. Omdat ik zelf op dat niveau gespeeld heb weet ik wat er nodig is om het te halen. En als spelers op dat niveau er duidelijk bovenuit springen weet je al dat die de top gaan halen.

Scout zijn lijkt me inderdaad een mooie baan. En het trainerschap lijkt me ook mooi. Sparta is een geweldige club, waar fijne mensen werken. Als er een mooie kans is om bij Sparta iets te doen sta ik daar zeker voor open.

Wat zijn je verdere ambities?

Voor nu heb ik gekozen voor een baan in de ‘normale’ maatschappij. Diploma gehaald en werkervaring opdoen bij een leuke organisatie waar je kinderen begeleidt, je ervoor zorgt dat ze zich ontwikkelen en dat ze veel plezier hebben. Dankbaar werk.

Maar dat voetbal mijn grote passie is moge duidelijk zijn. Dus dat ik in de toekomst een elftal ga trainen, of scoutingwerkzaamheden;)ga doen staat wel vast. En of ik dan terugkeer in het betaalde voetbal weet ik niet. De tijd zal het leren…

Johan bedankt voor je tijd. De kinderen hebben geluk met zo fantastisch mens voor de groep. Wij zijn dankbaar voor jouw doelpunten en trots op jouw record. De Kasteelpoort staat altijd voor je open!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties