Interview setting

Sparta is bijna 135 jaar jong. Tijd voor een interview op ITWM.nl met Sparta’s Algemeen Directeur Manfred Laros (46). Paul Lasee sprak op de vierde verdieping van het hoofdgebouw met Laros over de uitbreidingsplannen van het stadion, de groei van het spelersbudget, voetbaltalent en Europees voetbal. Gisteren las je al deel I van dit openhartige interview, vandaag deel II van het interview.

Onlangs zagen we dat er een stijging was van het aantal toeschouwers (10.606 officieel naar 11.026* recent tegen Vitesse) – waar is deze ‘winst’ aan capaciteit geboekt? 
*Bron AD/130323

Wesley van der Stam (WvdS) springt bij. 

WvdS – Dat is het officiële aantal bij de opening van het stadion in 2000 en zo staat het nog steeds op bijvoorbeeld Wikipedia, maar door uitbreiding van business seats in de afgelopen decennia is het aantal gewone zitplaatsen minder geworden. Een business seat is breder en groter dan een normaal stoeltje en de uitbreidingen van zakelijke stoelen is ten koste gegaan van publieksplaatsen. In het begin bestond het uitvak nog uit 1.150 plaatsen, dat kan je nu helemaal niet meer voorstellen, maar na de eerdere verlaging naar 800 en daarna grotere veiligheidszones zijn ook minder plaatsen ontstaan.

Zijn de taken van de Algemeen -en Technisch Directeur vastgelegd, wie is eindverantwoordelijk voor het technische beleid en aan wie rapporteren hoofd opleiding en scouting?  

Manfred Laros (ML) – (wederom een grote lach) Als iemand op functieomschrijvingen zit dan ben ik het wel! Alle taak functies zijn goed vastgelegd dus ook die van de Technisch Directeur en ook die van de Algemeen Directeur. Ik zou het niet anders willen. Als het gaat over de eindverantwoordelijkheid over het voetballen betreft dat de Technisch Directeur. Scouting en Hoofd Jeugdopleiding rapporteren ook aan de Technisch Directeur.

De talentenopleiding van Sparta werkt sinds 2019 samen met Ajax. Dit betreft een vaste vergoeding voor maximaal 3 spelers per jaar in de leeftijdscategorie 12 t/m 16 jaar en kennisuitwisseling. Zit er een einddatum in het contract en is de samenwerking succesvol? 

ML – Het is tot en met 18 jaar, maar Sparta Rotterdam heeft de mogelijkheid om spelers natuurlijk gewoon te contracteren en alle gecontracteerde spelers vallen dan niet meer onder de regeling. De overeenkomst met Ajax loopt tot en met 2024. Sparta is tevreden over de samenwerking, omdat er minder talenten de opleiding verlaten. Bovendien is de uitstroom naar Ajax zelf, Feyenoord en PSV veel minder groot omdat we op jeugdopleiding-gebied met de Amsterdammers samenwerken. De jeugdopleiding werd uitgehold en dat proces hebben we kunnen stoppen, hoewel het feit dat er de laatste seizoenen iets minder talent doorbreekt te maken heeft met de periode dat Sparta 10 tot 15 talenten per jaar kwijt raakte. Dan kan je scouten wat je wilt, maar daar valt niet tegenop te werken.

We proberen ieder jaar 5 jeugdspelers een contract aan te bieden. Ik ben heel blij dat onze Technisch Directeur Gerard Nijkamp het initiatief daarvoor neemt.

Recent kreeg het net 16 jaar geworden talent Giannino Vianello een spelerscontract aangeboden. Is het beleid om meer talentvolle spelers al op vroege leeftijd aan Sparta te binden? 

ML – In aanvulling op de vorige vraag geldt dus dat Vianello niet meer onder de regeling met Ajax valt. Het is nieuw beleid om te proberen de grote talenten zo vroeg mogelijk via een contract langer aan Sparta te verbinden. Maar een contract aanbieden aan spelers jonger dan 16 jaar mag niet in Nederland, ook niet aan de ouders. Daar is zeer strenge wetgeving over.

We proberen ieder jaar 5 jeugdspelers een contract aan te bieden. Ik ben heel blij dat onze Technisch Directeur Gerard Nijkamp het initiatief daarvoor neemt. 

Met de vergoeding die wij van Ajax ontvangen heeft Sparta volle bak geïnvesteerd in een fulltime Hoofd Scouting waardoor er meer grote talenten in onze opleiding zijn gekomen, er is geïnvesteerd in samenwerkingen met regionale amateurclubs waar goed in beeld is welke spelertjes van 7, 8 en 9 jaar talentvol zijn en er wordt iemand ingezet om beter in contact te zijn met de ouders van de talentvolle spelers (Nathan Rutjes, red. ITWM). 

Dat alles met als doel de jeugdopleiding weer te laten renderen. Iedereen binnen Sparta is weer enthousiast over de jeugdopleiding. De jeugdinternationals die met Oranje O18 naar Dubai gaan bijvoorbeeld om daar te spelen. Kortom, daar zijn we trots op en we beginnen de vruchten weer te plukken van de jeugdopleiding.

Sparta is tijdens de Covid-19 periode gestopt met de O17 op Terbregge.

ML – met ingang van komend seizoen 2023-24 zal er weer een talententeam Sparta Rotterdam Onder 17 zijn.

Sparta start ieder seizoen met een structureel tekort van circa 2 miljoen. Kun je uitleggen hoe dat in de praktijk werkt?

ML – We moeten de club laten ontwikkelen en we moeten de club laten groeien. Als de club groeit, dan groeit de omzet. Als de omzet groeit, dan groeit het spelersbudget. Dat is gewoon een soort vliegwiel waar we in zitten.

De allereerste gesprekken zijn met Gerard, de Technisch Directeur, en gaan over het spelersbudget. We gaan vervolgens met het management zitten, tellen de te verwachten inkomsten op en weten naast het spelersbudget welke andere uitgaven we hebben (stadion, kantoormedewerkers, materiaal, etc.) en starten dan met inkomsten die 2 miljoen lager zijn. 

Alles is gebaseerd op aannames waarbij 90% daarvan in september gerealiseerd is, maar de rest van het seizoen moet er keihard aan getrokken worden om die laatste 10% binnen te halen. En als de resterende 10% binnenkomt, staan we nog steeds op 2 miljoen in de min. Echter, daarvoor moeten wij met het vaststellen van de begroting dé eerste vraag met elkaar beantwoorden: hebben we de boel cashmatig dicht zitten? Sparta moet cashmatig nooit in de problemen komen, want dat tast iedere onderhandelingspositie aan, zowel aangaande commerciële contracten als spelers verkopen. Wij dichten de cash situatie aan de voorkant af en gaan het seizoen in. Dan kan het zomaar zijn dat de recettes oplopen, want we verkopen veel meer kaartjes voor het volle tarief en we verkopen veel meer seizoenkaarten. Desondanks moet Dave van der Meer en zijn team er keihard aan trekken om ondanks ons sportieve succes extra geld binnen te halen. Wij hebben dit jaar geplust op onze recettes en zijn hartstikke blij met zulke leuke bedragen, maar daar gaan wij geen 2 miljoen mee dichten. Wij begroten zeg ik altijd realistisch positief, er mogen best wat uitdagingen in zitten en heel vaak vallen wij terug op het sportieve succes, wat uiteindelijk vertaald wordt in een of meerdere transfers. Daar halen we het dan heel vaak mee en zo dichten wij het gat. 

Dit principe is ook te verklaren. Het transfer-resultaat wordt door de afgelopen jaren hoofdzakelijk gerealiseerd door eigen jeugdspelers. Misschien wel 90 – 95% van al onze transfer resultaten hebben zij gerealiseerd en dat is een gigantische investering die wij aan de voorkant doen. In die min 2 miljoen zit 1,5 miljoen voor de investering in de jeugdopleiding.. 

We hoeven daar dus nooit nerveus over te worden. Bij Sparta geldt dat 2 van de 3 volgende zaken op orde moeten zijn. De begroting, de cash situatie en de vermogenspositie. De eerste gaan wij dus niet halen, want de begroting start met min 2 miljoen. De cash situatie is op orde en als derde de vermogenspositie, die is positief. Bij dat laatste geldt dat je de KNVB dan van je ‘afhoudt’ en dat geeft  een bepaald beeld van de club naar buiten toe, wat je ook weer sterker maakt in onderhandelingen.

Vermogen is de optelsom van alle verliezen en alle winsten van de afgelopen jaren en dat bij elkaar is per saldo is een getal. Dat was in 2003 bij onze club min 10 miljoen euro en het op 30 juni 2022 afgelopen boekjaar plus 6 miljoen euro. 

Dat getal zegt iets over de weerbaarheid van de club, maar niks over het geld wat wij op de bank hebben. Ik wil dus nog maar eens duidelijk maken dat Sparta niet op een pot geld zit, eigen vermogen is niet het bedrag dat op de bankrekening staat. 

Dat geld stoppen wij in transfersommen van aan te kopen spelers maar een deel van dat geld moeten we nog ontvangen, bijvoorbeeld het transfergeld voor Okoye komt in 3 delen binnen en staat derhalve nog niet volledig op onze bankrekening dus kunnen we dat ook nog niet uitgeven.

We zijn constant bezig met meer omzet te behalen om daarmee het spelersbudget te laten groeien. Als de omzet groeit dan groeit spelersbudget. Dat is gewoon een soort vliegwiel waar we in zitten.

Kortom als je de club verder wil door-ontwikkelen ontkom je niet aan deze constructie? 

ML – Klopt, stel wij willen naar een begroting van 17 à 18 miljoen (circa 14 miljoen aan het begin van dit seizoen, red. ITWM) ) dan zal je bij de start van een seizoen met misschien niet 2 maar 2½ of 3 miljoen in de min starten anders kun je die groei bij een club als Sparta niet realiseren omdat je dan stilstand krijgt en spelers niet persé meer waard worden, je concurrentiepositie verminderd en het vliegwiel tot stilstand komt. Dat wil je dus niet.

We hebben de middelen om het op te vangen dus why not? Dat is het vliegwiel waar we met elkaar in zitten!

Sparta stond een aantal jaren er niet zo goed voor als nu met het vijfde achtereenvolgende Eredivisieseizoen in aantocht. 

ML – Sparta heeft de afgelopen jaren echt flinke stappen gezet ook ten opzichte van onze concurrenten. Wij bezitten alle transferrechten zelf, we hebben een positieve vermogenspositie, exploitatie ontwikkeling, natuurgras met modernste drainage en bewateringssysteem, eigen stadion en straks voor de komende 20 jaar een topsport accommodatie op Terbregge. Wij zijn baas in eigen huis. Wij bepalen het zelf wat we hier gaan doen én niet gaan doen. In al die facetten zijn er niet zoveel clubs die ook zover zijn. Waar wij aan moeten werken de komende jaren is groei van het spelersbudget, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

Hoe kijkt Sparta aan tegen de rechtszaak van de Fransman Loussana Diarra die juridisch bestrijdt dat spelers tijdens hun lopende contract niet naar een andere club (werkgever) zouden kunnen? 

ML – Het is bekend bij de werkgeversorganisatie FBO en er zitten daar allerlei juristen op die zich daarmee bezighouden in welke mate dat nou zijn uitwerking gaat krijgen en of het überhaupt uitwerking krijgt. Als ik gewoon kijk naar het normale bedrijfsleven als een persoon een contract tekent voorbepaalde tijd bijvoorbeeld 12 maanden, dan dien je gewoon 12 maanden uit. Bij onbepaalde tijd heb je een opzegtermijn. Dat geeft rechten maar ook verplichtingen. We moeten als bedrijfstak natuurlijk wel afwachten wat het Europese hof ervan vindt. Het zou echter een enorme impact geven voor het betaalde voetbal. Dan zou letterlijk en figuurlijk het investeren In het opleiden van jeugdspelers niet meer lonen. Dat geldt voor alle clubs.

Sparta staat op het moment van dit interview op de 6e plaats, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal in de 3e voorronde van de Conference League. Is dat lucratief of kan dit met een loting voor een club ver weg zelfs geld kosten? 

ML – Alles bij elkaar denk ik dat je quitte speelt. Er wordt wel gewaarschuwd als je bijvoorbeeld een club uit Kazachstan loot dat het dan verliesgevend zou kunnen zijn. De kosten zitten hem dan in veiligheid, reiskosten en trainingskamp. Significante TV-rechten ontvang je ook nog niet, want het zijn nog voorrondes. Echter voor de uitstraling van de club zou het fantastisch zijn.

Is het Sparta stadion ‘gecertificeerd’ voor wedstrijden in Europees verband? 

ML – Jazeker. Het stadion is de laatste jaren heel erg gemoderniseerd. Onder andere de lichtinstallatie was gewoon niet goed meer, daar werden we op afgekeurd door de UEFA. We hebben nu een lichtinstallatie die voldoet aan de richtlijnen voor Europees voetbal. Het is zelfs op niveau voor de groepsfase van de Champions League. Daarom hebben we nu ook weer de Oranje Leeuwinnen hier in het stadion gekregen die op 11 april aanstaande gaan spelen. Komt ook doordat we nu weer natuurgras hebben, maar ook die lichtinstallatie voldoet na de inspectie van het stadion.  Je hebt de categorie indeling van de UEFA voor stadions en wij voldoen met ons stadion aan eisen voor de groepsfase voor Europees voetbal. Dat is prima ook bijvoorbeeld qua doping ruimtes, want je moet echt heel veel extra ruimtes hebben voor staf, pers en UEFA sponsors, noem maar op.  Als je een groepsfase door zou komen dan kom je in een andere categorie. Wesley die ervaring heeft met de richtlijnen van de UEFA i.v.m. eerdere toernooien zoals EK voor dames op Het Kasteel, springt bij en geeft aan dat je in dat geval dan nog dispensatie zou kunnen aanvragen.

Is het Sparta stadion ook op veiligheid gekeurd, kan een dak instorten zoals bij AZ is gebeurd? 

ML – Ook dat hebben we recent laten keuren door de partij die het protocol heeft geschreven voor alle stadions en kunnen we Peter van der Burg (bouwmeester van het stadion en voormalig Sparta-voorzitter, red. ITWM) een compliment geven, het blijkt uit diverse keuringen, dat wij een heel veilig stadion hebben. 

Is het Sparta stadion verzekerd mocht het onverhoopt toch misgaan met bijvoorbeeld een extreme storm? 

ML – Wij zijn verzekerd voor onze opstallen. Niet voor gevolgschade, de bedrijfsschade. In dat geval zul je moeten uitwijken naar een ander stadion en de huurprijs betalen. Om die reden onderhouden wij het stadion goed en blijven periodiek de boel laten keuren. Alle rapporten daarover waarbij we expliciet nog het dak hebben laten keuren door een expertise partij, geven aan dat het stadion van een zeer degelijke kwaliteit is. 

Even dromen Manfred. Sparta dringt door in dat Europese toernooi en loot in de groepsfase – niet ondenkbaar –  een club als Tottenham Hotspur of Juventus. We gaan dan toch niet onder druk van overheidsinstanties uitwijken naar de Kuip?

ML – Die spelen we op Het Kasteel in ons eigen stadion, dat zijn legendarische wedstrijden. 

Over grote clubs gesproken. Hoe kijkt Sparta aan tegen de plannen van de Superleague. Is dat een bedreiging of een kans?

ML – Dat is niet zo’n makkelijke vraag. Het is een bedreiging in de vorm van als er een Super League zou komen, dat zou betekenen dat die clubs in een ander competitiemodel spelen. Gaan ze dan door de week spelen of gaan ze dan in het weekend spelen? Stel dat ze in het weekend gaan spelen, wat heeft dat voor impact voor de nationale competitie. Dat zou enorme gevolgen hebben voor elke nationale competitie en dat heeft uiteindelijk weer impact op de aantrekkelijkheid van tv gelden etc.

Dat is een gigantische impact waarvan een hele hoop antwoorden er eigenlijk nog niet zijn. Er staat ook hiervoor een zaak gepland bij het Europese Hof, hoewel het de vraag is of het om de macht van de UEFA gaat, mede ook omdat clubs uit de Premier League ervoor bij de Engelse regering hebben getekend af te zien van deelname aan een dergelijke Super League. 

Wat doet onze mening ertoe vraag je? Sparta is natuurlijk geen directe partij. In de Eredivisie vergaderingen wordt uiteraard wel eens gevraagd aan de topclubs of zij in gesprek zijn met de Super League. Het antwoord is tot op heden niet.

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties