Jeroen Rijsdijk staat deze week in Voetbal International met een interview. Altijd even leuk om te lezen, al is het een wat sober interview. Mogelijk dat dit nog gaat veranderen nu hij vaker met media in aanraking komt. Aan de andere kant, ach, maakt het uit. Prikkelende uitspraken zijn leuk voor de lezer, maar maakt je geen betere trainer. Als hij maar presteert en een normaal uithangbord is voor onze club. En dat laatste is zeker het geval.

Waar Rijsdijk wel even uit de bocht vloog was tijdens de competitiepot tegen Twente uit toen hij te snel de bal wilde pakken en een Twente speler meenam. Daar wordt nog even naar gevraagd het interview. Rijsdijk reageert er op keurige wijze op.

We speurden het interview af op een nieuwtje. Niet te vinden. Het interview is degelijk. Vooral interessant om te lezen voor mensen die Rijsdijk als professional niet kennen. Waar hij vandaan komt als voetballer, het behalen van zijn trainersdiploma’s, zijn weg als trainer, de eerste periode als hoofdtrainer van een club uit de Eredivisie en je krijgt als lezer ook wel een glimp van wat voor trainer hij wil zijn. Het komt over alsof hij duidelijk voor ogen heeft waar hij met dit Sparta naar toe wil.

Verwacht geen opmerkelijke uitspraken, maar voor mensen die Rijsdijk zijn professionele achtergrond niet zo goed kennen toch aardig om te lezen. Hij slaagde als speler net niet in het profvoetbal, maar kwam wel jarenlang in actie in de top van het amateurvoetbal. Toen hij als voetballer actief was, dacht hij al aan het trainersvak. Al toen hij nog speelde was hij bezig met ‘wat de blauwdruk is van een succesvol team’. Hij stipt aan dat hij de rol van hoofdtrainer al sinds 2010 vervult. Op twee jaartjes na dan, toen hij assistent-trainer bij Almere City en Sparta was en werkte als Hoofd Jeugdopleiding van Sparta. Maar verder is hij hoofdtrainer geweest in de Tweede Klasse, de Eerste Klasse, de Hoofdklasse, de Topklasse, de Tweede Divisie en de Keuken Kampioen Divisie. Ervaring genoeg dus, alleen als hoofdtrainer nog niet op Eredivisie niveau. Dat gaat vanaf 12 augustus 2023 beginnen.

Aan zijn instelling zal het niet liggen, hij komt over als iemand die hard wil werken om zijn teams zo succesvol mogelijk te laten zijn. En hij is realistisch over het gegeven dat hij geen eerste keuze was: “Heel eerlijk: als je vanuit mijn positie wordt gevraagd, dan denk ik niet dat er heel veel trainers zijn die dan nee zullen zeggen. Dit is gewoon een unieke kans voor mij, zoals het voor Maurice een unieke kans was om naar Ajax te gaan, en dat soort kansen pak je aan. Dat werkt niet alleen in het voetbal zo, maar overal. Als jij ergens CEO kan worden bij een groot bedrijf, en daar ligt je ambitie, dan doe je dat ook. Ook als blijkt dat je misschien niet de eerste kandidaat bent die voor de baan benaderd is geweest.”

Hoe hij zijn teams graag ziet spelen? “Er moet een idee achter zitten, maar er moeten ook gewoon duels gewonnen worden. Er mag best eens op of over het randje gespeeld worden.” Onze hoofdtrainer staat bijvoorbeeld volledig achter het voetbal dat Sparta vorig seizoen speelde. Natuurlijk wordt er ten opzichte van vorig seizoen verbeterd en aangepast waar Rijsdijk dat nodig acht, maar “dat zal niet heel ingrijpend zijn”. Geluiden die we eerder al hoorden en ook logisch zijn.

Rijsdijk komt ook in het interview met VI over als iemand die zijn vak al jaren super serieus neemt en de kans die hij nu krijgt met beide handen wil aangrijpen. We hopen voor hem (en voor ons als supporters) dat als de transferwindow straks, hij de selectie heeft voor wederom een succesvol seizoen. Een trainer is ten slotte voor een aanzienlijk deel afhankelijk van zijn ‘materiaal’ – en dat beetje geluk dat de weg naar succes soms nodig heeft kan ook geen kwaad.

Waar Rijsdijk het meeste naar uitkijkt? “Gewoon naar de eerste competitiewedstrijd, eigenlijk.” Wij van ITWM ook.

Het hele interview met Jeroen Rijsdijk vind je in de Voetbal International van deze week.

Abonneer
Abonneren op
58 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties