Henk van Stee

“De woorden ‘jammer’, ‘proces’, ‘periodisering’ wil ik bij Sparta niet horen”

Drukke tijden voor Henk van Stee, sinds 2018 verantwoordelijk voor het aantrekken en verkopen van spelers bij Sparta. In The Winning Mood sprak de ’day after’ de record transfer voor Sparta van Okoye naar de Premier League met deze 59 jarige Technisch Directeur.

PL: De voetbalwereld is opportunistisch. Tot aan de belangrijke overwinning bij Willem II dit weekeinde was het somberheid troef onder de supporters. Met de toptransfer van Okoye naar de Premier League twe dagen later is de stemming weer behoorlijk positief want met de miljoenen kan Sparta zich substantieel versterken.

HvS:Ik ben nooit optimistisch of negatief geweest. Geen enkel punt dat we gehaald hebben uit de eerste 12 wedstrijden is op een gelukkige manier gewonnen, integendeel we hebben 5 punten te weinig gehaald. We hebben het geluk niet meegehad tot nu toe. Ik ben de laatste anderhalve week alleen maar bezig geweest met de transfer van Okoye. Binnen het bestuur zal de komende periode bekeken worden wat we kunnen investeren.

PL: Er verschijnen verschillende versies over de hoogte van de transfersom van Okoye in de media. Sparta doet geen mededelingen over de hoogte maar wat kun je vertellen over het ‘terug huren’ van Okoye voor de 2e seizoenshelft, het verder oplopen van het basisbedrag met bonussen en is er een doorverkooppercentage afgesproken ?

HvS: Het is een recordbedrag voor Sparta. Vanaf het begin hebben wij in de onderhandelingen aangegeven dat Okoye het seizoen bij Sparta zou afmaken, dat is gelukt en verder kan het bedrag oplopen door bonussen welke doorlopen zolang Okoye bij Watford onder contract staat. In Engeland werken ze anders. Ze werken daar met variabele bonussen en niet met doorverkoop percentages. Dit is onder andere afhankelijk van hoeveel wedstrijden ze spelen. Als Sparta kan je deze transfer niet meer weigeren want dan zou ik Sparta in gevaar brengen. Er kan altijd iets gebeuren. Kniebanden afscheuren of degradatie, er zijn zoveel redenen dat het bedrag naar beneden kan gaan. Wat ik hieraan wil toevoegen is dat dit ook gold voor bv. de onderhandelingen met Ache, Rayhi, Dervisoglu en Harroui. Erg jammer want je zou met (langer) behoud van zulke spelers aansluiting met de middenmoot kunnen behouden.

Paul Lasee en Henk van Stee
PL: Wat is het verschil tussen Technisch Directeur (TD) en Directeur Voetbal (DV) ?

HvS: Als TD heb je een eigen budget waarbinnen je zelf kan handelen terwijl je als DV altijd moet overleggen met het bestuur en de Algemeen Directeur (AD). Daarnaast had ik als DV alleen te maken met het eerste en tweede elftal en helemaal niets te zeggen over de jeugdopleiding. Wat ik altijd heel raar heb gevonden is dat de AD verantwoordelijk was voor alle zaken bij Sparta behalve over het 1e en 2e elftal, dat vind ik niet kunnen en is in februari van dit jaar omgezet. Ik ben nu verantwoordelijk voor alles op het gebied van voetbal en de AD over alles in de organisatie en de financiën behalve voetbal.

Na terugkomst uit Rusland heb ik 7 maanden niets gedaan waarop mijn vrouw zei ‘ga alsjeblieft weer werken’ waarna ik als adviseur van de RV&AV (Red. amateurtak van Sparta) werd gevraagd. Na mijn periode bij de RVAV vroeg Leo Beenhakker mij of ik Technisch Manager wilde worden en ben ik ingestapt. Dat was april 2018. Ik zag toen al wel wat er aan de hand was bij Sparta maar kon niets anders doen observeren en de plannen richten op de toekomst. Ik wilde Sparta weer het smoelwerk geven hoe ik hier opgeleid ben en hoe ik Sparta ken. Onverschrokken, flair, mouwen opstropen, voor niemand bang – echte Spartanen. In eerste instantie lukte mij dit alleen in het eerste door een bepaald type spelers/trainers aan te trekken. Het moest weer vervelend worden om tegen Sparta te voetballen. Dat wil(de) ik in alle elftallen terugbrengen. Daar zag ik echter dat het er anders aan toeging als dat ik dat wil zien. Ik kon alleen mijn ongenoegen daarover uitspreken maar niet ingrijpen. Na Harroui is alleen 1 speler doorgekomen en wat er nu gaat komen moet je afwachten. Afgelopen 4 jaar 1 speler (Emegha) is te weinig.

Mensen moet respect hebben voor de club Sparta en niet op basis van de historie. Ik heb daar best wel zorgen over. Na de promotie, 11e, 8e in de Eredivisie blijft het budget echter nagenoeg hetzelfde waardoor Sparta in die vicieuze cirkel blijft zitten zodat we nog steeds met de onderste 5 – 6 clubs moeten strijden terwijl het verwachtingspatroon bij de supporters enorm is – wat ik kan begrijpen.

Fraser en ik wisten dat het een lastig seizoen zou worden waarbij ik de jeugdopleiding moest gaan repareren. Waarbij het de vraag is of het lukt. Daar gaat enorm veel tijd inzitten maar we lopen daar niet voor weg.

PL: Sinds het overlijden van Pim Verbeek is er tot op heden geen technisch bestuurslid aangesteld. Mis je geen klankbord ?

HvS: Ik spar veel met Henk Fraser en wijst op de foto van Pim Verbeek aan de wand in zijn kantoor. Als ik een klankbord zoek bel ik met ervaren mensen uit mijn netwerk. Ik begrijp wel dat er in het bestuur mensen moeten komen met voetbal know-how en een bepaalde staat van dienst hebben.

PL: Aan wie rapporteer jij en waar mag men jou op afrekenen ?

HvS: We hebben een one-tier bestuursboard waar Manfred Laros (AD), Leo Ruijs, Alex Klein en Henk van der Beek en ikzelf in zitten naast een algemeen bestuur. We hebben met het bestuur om de vier weken een vergadering over de stand van zaken en bespreken onder ander de technische zaken. Ik mag afgerekend worden op het aan- en verkoopbeleid, de stand van de ranglijst, aanstellen van technisch personeel en de jeugdopleiding die op den duur weer moet gaan renderen. Grootste uitdaging is om dit jaar in de Eredivisie te blijven.

PL: Wat is het verschil tussen netto en Bruto transferbedragen?

HvS: Dat zijn clausules in contracten. Soms bedingen spelers en/of makelaars dat ze recht hebben op een percentage van de transfersom. Dat gaat om 10 tot 20% en verschilt per transfer.

PL: Je hebt jaren in Rusland gewerkt bij grote clubs als Shakthar en Zenit Petersburg. Kun je kort vertellen welke verschillen er zijn met werken bij Nederlandse clubs ?

HvS: Men vraagt in Rusland nooit ‘waarom’ en je moet alles zelf beslissen anders gebeurd er niets. Ik moest bijvoorbeeld de kleur van de kunstgraskorrels bepalen ! Ze spelen reactievoetbal wat past bij de mentaliteit terwijl wij in Nederland denken dat we het voetbal hebben uitgevonden. De voetbalinfrastructuur is ook een groot verschil. In NL heeft ieder dorp een voetbalclub en kennen wij jeugdcompetities voor de leeftijden vanaf 6 jaar, in Sint Petersburg – een stad met 5 miljoen inwoners – waren destijds 2 voetbalveldjes en in Rusland kent men geen jeugdcompetities dus moest je alles via de academie zelf opzetten.

PL: Je bent bij beide Russische clubs en twee periodes bij Feyenoord TD respectievelijk hoofd opleidingen geweest. Wat heb je daarvan opgepikt (en welke aspecten mis je bij Sparta en wil je door gaan voeren) ?

HvS: Mensen moeten in mijn optiek zoveel mogelijk vlieguren maken. De woorden ‘jammer’, ‘proces’, ‘periodisering’ wil ik bij Sparta niet horen. Er moet gewerkt worden naar de cultuur van je achtertuin en dat is Spangen en omstreken. Ik hoef niet het goede mens op te leiden. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat Sparta doorgeslagen is in kinderen op te voeden en ik vind dat het erbij hoort, dat is een groot verschil. En daarnaast het niet door-selecteren van spelers. Dat hoort niet bij een club die zoveel investeert in de jeugdopleiding. Ik heb geleerd in het buitenland dat je moet presteren. Dat geldt zowel voor de spelers als de staf. Als je niet presteert ga je eraf – wie je ook bent. Dat geldt ook voor mijzelf. We zijn professionals en geen vrijwilligers waarvoor ik overigens een groot respect heb.

PL: Hoe ging dat by the way in Rusland met zaken doen in het Russisch ?

HvS: Ik versta alles maar spreek het niet echt. Ik had 24 uur per dag een vertaler bij me. Die is meegegaan naar Zenit Sint Petersburg en inmiddels manager van het eerste elftal is geworden. Ik verzamel altijd goede mensen om mij heen omdat ik mijn minder kwaliteiten goed ken (lacht).

“Naar mijn mening miste dolf de ‘spritsigkeit’ en de ‘honger hebben’ die je nodig hebt als hoofd opleidingen”

PL: Begin oktober heb je Dolf Roks als hoofd opleidingen (HO) ontslagen. Wat ging er niet goed in jou ogen ?

HvS: Dolf heeft een prima verleden van Sparta en is een fantastische kerel die vele functies binnen de club heeft gehad. Naar mijn mening miste Dolf de ‘spritsigkeit’ en de ‘honger hebben’ die je nodig hebt als HO. Teveel vanzelfsprekendheden en routine. Ik zoek mensen die ambitieus zijn, honger naar succes hebben. Overigens zijn er nog 6 mensen waaronder een inspanningsfysioloog (red. Henk noemt dit ‘gezapig’) op non-actief gezet maar dat is niet in de media gekomen.

Ik weet dat ik hier niet populier door ben maar ik steek me nek uit en dit was 4 jaar geleden ook al mijn advies aan het bestuur. Ik heb toen al mijn bezorgdheid geuit omdat Sparta transferwaarde nodig heeft om te overleven. Als die transferwaarde er niet meer is, die uit de jeugdopleiding moet komen dan hebben we een groot probleem dus er moest ingegrepen worden.

PL: Welke doelen zal de opvolger Jeroen Rijsdijk moeten realiseren en hoeveel tijd krijgt hij hiervoor?

HvS: Zijn contract loopt tot de zomer van 2024. Een opleiding naar je hand zetten kost enige jaren. We kijken dan naar wat er doorkomt vanaf het moment van zijn aantreden.

PL: Sinds vorig seizoen heeft Sparta geen O17 meer. Een cruciale leeftijdsgroep. Wat is hiervan de reden en is het een tijdelijk iets ?

HvS: We bekijken het van jaar tot jaar en het is inderdaad tijdelijk. Vanwege het ontbreken van voldoende kwaliteit in een bepaalde lichting op dat moment (Red. voorjaar 2020) en de introductie van O18 waarvan wij vonden dat in de voetbalpiramide een jongen van 16 met kwaliteiten zal gaan aanhaken. Bepaalde jongens vallen daartussen en het was de bedoeling dat zij bij de RV&AV zouden gaan voetballen. Dat is wel een beetje in het water gevallen. De RV&AV moet een verlengstuk van de BVO zijn, dat is nog niet gelukt helaas. Belangrijk is de binding met Sparta, ook voor de toekomst. Je moet ook Spartaantjes opleiden voor toekomstige supporters, bestuursleden en misschien wel TD. Daarvoor zoek ik binding met RV&AV. Het verenigingsleven is echt heel belangrijk.

PL: Gaan er in de toekomst eventueel meer of andere leeftijdscategorieën bij de Sparta Jeugdopleiding al dan niet tijdelijk verdwijnen?

HvS: Je vraagt je wel eens of jongetjes van 8 t/m 11 jaar niet beter bij hun amateurclub kunnen blijven. Nu wordt onze opleiding vaak leeggeroofd zolang er voor deze leeftijdscategorieën geen opleidingsvergoeding bestaat.

PL: Is de naam Jeugdopleiding nog wel van deze tijd?

HvS: Elftalleider heet nu teammanager. Ze maken er altijd dure worden van. Ik heb er niet zoveel mee. Een jeugdopleiding hoort bij de dna van Sparta echter je moet wel kritisch blijven en je afvragen of het speelveld dusdanig niet is veranderd dat opleiden voor Sparta in de toekomst nog wel rendabel is ?

PL: Sparta staat al jaren bekend om het opleiden en afleveren van toptalenten aan het betaalde voetbal en behoort tot de top van Nederland. Toch maakt Sparta geen deel uit van de clubs die een zogenoemd ‘gentlemen’s agreement’ hebben getekend met elkaar. Waarom niet ?

HvS: Dat heeft met een licentie te maken. Die bestaat uit categorieën. Sparta zit in 2. Alle categorie 1 clubs hebben die onderlinge afspraak. Sparta kan ook categorie 1 worden door meer in de jeugdopleiding te investeren. Overigens is het percentage jeugdvergoeding hoger naar mate je in een hogere categorie zit. Er zijn 4 categorieën.

PL: Sparta benadert geen talenten van andere gerenommeerde BVO-academies terwijl andere clubs dit wel bij Sparta doen.

HvS: Van mij mogen we agressiever zijn. Ik vind dat we op dit punt nog te lief zijn. Wij hebben nu Jesper Gudde als hoofd scouting aangetrokken. Wij moeten ons als Sparta in de toekomst gaan afvragen of scouten en opleiden nog wel samen kan. Je kan ook zeggen, we investeren alleen in betaald voetbal scouting en minder in eigen jeugd opleiden of allebei maar dan ook echt doorpakken. Dat moeten we over een 3-tal jaren goed met het bestuur inventariseren.

PL: Hoe kan het dat Elayis Tavsan niet is doorgebroken bij Sparta en nu bij NEC (Eredivisie) speelt ?

HvS: Tavsan had ik dolgraag willen behouden maar met deze speler is dat niet gelukt. Lag aan een complex van factoren. Verwachtingspatroon van de speler, staf en de club in combinatie met de salariseisen.

“Onze scouts zien het goed, het grote probleem is vaak de aankoopsom die sparta niet kan of wil betaleN”

PL: Kun je aangeven hoe de scouting onder de nieuwe man Jesper Gudde wordt georganiseerd ? Welke personen doen dit werk (zowel voor Sparta 1 en Jong Sparta als de Talentenopleiding op Terbregge) ?

HvS: Elke maandagochtend zitten wij met de scouts en komen 10 tot 20 namen voorbij en bepalen we welke spelers nogmaals bekeken gaan worden. Op enig moment komt uit de scoutingsrapporten naar voren dat we een speler op de korrel hebben. Ik moet dan het voortouw nemen om de betreffende speler naar Sparta te krijgen. Onze scouts zien het goed, het grote probleem is vaak de aankoopsom die Sparta niet kan of wil betalen.
De jeugdscouting valt onder Camiel van Hoogstraten en als een speler(tje) bevalt wordt deze uitgenodigd voor een stage en als het wat is wordt zo’n jongen naar Tebregge gehaald.

PL: Kun je nog eenmaal uitleggen hoe de samenwerking met Ajax in elkaar steekt en hoe lang dat contract nog loopt?

HvS: Het contract is verlengd met 3 jaar en loopt tot zomer 2024. Ajax betaalt een vast bedrag per jaar en daarvoor mogen zij een aantal spelers benaderen. Indien gewenst leveren wij een opstelling en een telefoonnummer. Dit geldt voor spelers van 12 t/m 18 jaar met uitzondering van spelers die Sparta al een contract heeft verstrekt (Red. dit gebeurd veelal als spelers de leeftijd van 16 jaar bereiken). Er heeft tot op heden om uiteenlopende redenen nog geen speler de stap gemaakt.

PL: Kharchouch heeft nog niet veel gespeeld bij FC Emmen, de club aan wie hij door Sparta is verhuurd. Zijn contract loopt volgend jaar af.

HvS: Deze speler moest aan voetballen toekomen. Wij kunnen nog een optie lichten in dat contract dus een toekomstige transfersom is mogelijk maar terug naar Rotterdam zeker ook.

PL: Na Sparta – Feyenoord stak de discussie over de abominabele toestand van het kunstgras weer de kop op. Dat zal komende zomer na 8 seizoenen toch echt vervangen moeten gaan worden door echt gras neem ik aan ? De financiering van de vernieuwbouw op Terbregge is nog altijd niet rond dus daar kunnen Sparta en Jong Sparta niet naar toe. Ben je al gevraagd opnieuw op zoek te gaan naar een goede passende alternatieve trainingsaccommodatie ?

HvS: Ik vind onze kunstgrasmat heel slecht ! In eerste instantie ga je uit van Terbregge en als dat verbouwd gaat worden vinden wij voor een aantal maanden wel een alternatieve locatie. In januari gaan we praten over het kunstgras en de vernieuwbouw op Terbregge. Alles gaat dan in elkaar over maar sportief gezien liever vandaag dat kunstgras eruit dan morgen want je kan ook betere spelers aantrekken als je op echt gras speelt.

PL: Ronald Koeman is na zijn ontslag bij Barcelona kandidaat opvolger nummer 1 bij het Nederlands Elftal na het WK in Quatar over een jaar. Is het denkbaar dat Fraser ook na 2022 hoofdtrainer blijft van Sparta ?

HvS: Fraser is een geweldige trainer en ik heb er veel meegemaakt. Sparta mag zich in de handen wrijven met zon trainer. Hij heeft bewezen spelers beter te maken en blijft rustig onder alle omstandigheden. Opvallend vind ik wel dat vrijwel alle Sparta supporters positief over hem denken maar ook dat de echte waardering achterblijft. Ik zou wel eens een spandoek willen zien met de tekst ‘Fraser bedankt’.

Abonneer
Abonneren op
106 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties