Gelukkig heeft Sparta in het verlengde zomer transfer window niet hoeven zwichten voor de 4 te lage aanbiedingen (!) die FC Groningen voor Abdou Harroui bij directeur voetbalzaken Henk van Stee had gedaan. Dat was een aantal jaren geleden wel anders toen Sparta nog in de eerste divisie vertoefde en diverse toptalenten voor een appel en een ei aan clubs als Heracles en Groningen kwijtraakte.

Wat opviel aan de periode waarin aan Harroui werd getrokken was dat hij aangaf een overstap naar het noorden met name te willen maken omdat er zou zijn toegezegd dat hij centraal op het middenveld zou komen te spelen. Bij Jong Oranje speelt Harroui altijd als basis speler centraal in de as. Dat is wel een punt van aandacht want trainer Henk Fraser stelt op die positie vaak de al maanden teleurstellende Brian Smeets op. Smeets is na zijn sterke start op Het Kasteel in het seizoen 19/20 helaas behoorlijk weggezakt. Harroui lijkt hem in korte tijd voorbij te zijn gegaan. In Frasers favoriete ‘Atletico’ 4-4-2 opstelling zouden Harroui en Auassar mijns inziens een sterk duo in de as van het (midden)veld kunnen vormen waarbij Harroui meer naar voren gepositioneerd wordt en onze aanvoerder meer defensief. Als zij dit ook gevoelsmatig zouden kunnen afwisselen is dat voor tegenstanders lastig te bespelen.

Harroui, op 14 jarige leeftijd gescout bij topamateurclub Alphense Boys, is een speler uit de eigen jeugdopleiding die in 2018 debuteerde in de wedstrijd AZ – Sparta. Het is zowel voor Sparta als de speler een goede zaak dat hij langer op Spangen blijft. Het zorgt ervoor dat Sparta langer kan profiteren van zijn talent en waardoor Harroui zich zelf nog meer in de kijker kan spelen van grotere clubs dan de noorderlingen. De volwassenheid waarmee hij speelt voorspelt namelijk een grote toekomst. ‘Appie’ – zoals hij liefkozend door de trouwe supporters wordt toegezongen, toen er nog toeschouwers naar wedstrijden mochten komen – zou met enig geduld bij de keuze voor een goede club na Sparta met een aantal jaren best wel eens kunnen doorgroeien naar een vaste waarde in het Nederlands elftal met als logisch vervolg een transfer naar een Europese topclub die jaarlijks Champions League speelt.

Die volgende club na Sparta zou dan AZ, FC Utrecht of wellicht PSV kunnen zijn. Clubs die ook bereid zijn de transfersom te (kunnen en) willen betalen die Harroui waard is.

Ondanks dat het grote geld lonkt is het belangrijk dat (aankomende top)spelers als Harroui met hun zaakwaarnemers bespreken dat de club waar ze zijn opgeleid tot Eredivisie profvoetballer een meer dan goede transfersom dient te ontvangen om zodoende de kostbare jeugdopleiding op hoog niveau in stand te houden.

Tevens ben ik van mening dat Sparta standaard bij zelf opgeleide spelers een door-verkooppercentage van 10% in de contracten moet gaan opnemen. Je weet immers als kopende club dat je bij door Sparta zelf opgeleide spelers zelden een kat in de zak koopt

Paul Lasee

3 7 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
49 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
JB
Spangenaar
3 maanden geleden

Als ik het verhaal in VI lees moet Harroui blij zijn dat hij bij Sparta zit. Dat Groningen is net als Twente feitelijk failliet en wordt overeind gehouden door louche constructies met BV’s.

D
Sunny
Spartaantje
3 maanden geleden

Wijlen mijn vader zei heel veel jaren geleden al: “je kunt niet ongestraft je beste spelers verkopen”. Het is het lot van onze club en dus zullen wij als Spartanen moeten accepteren dat wij steeds verder wegzakken. In de jaren 60/70 van de vorige eeuw was het haast ondenkbaar, een enkele uitzondering daargelaten, dat spelers van Sparta naar Groningen, Heerenveen, Twente of Heracles verkasten.
Sinds het millennium hebben wij niet voor niets 10 seizoenen in de KKD gespeeld, evenveel als in de eredivisie. Sparta is feitelijk een KKD-club geworden die zo af en toe in de eredivisie speelt. Alleen een hele grote transfer of een (buitenlandse) investeerder zou ons weer op het niveau kunnen brengen waarop wij allen hopen. Die buitenlandse investeerder is ijdele hoop omdat het bestuur van Sparta deze buiten de deur zal houden. Het is niet anders.

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  Sunny
3 maanden geleden

Ik loop toch wat meer aan de Sunny Side Of The Street, Sunny.
De door jou genoemde clubs zijn ons niet voorbij gegaan met behulp van buitenlandse investeerders, maar door goed beleid en binnenlandse investeerders en/of suikerooms.
Riemer vd Velde en Smit hadden niet alleen geld, maar ook erg veel verstand van voetbal en konden zelf goed spelers beoordelen.
Die lieten zich niet hun poen aftroggelen door mensen die pretendeerden verstand van het spelletje te hebben.
Wij hadden echter Van Heelsbergen die alleen iets van slipjes wist, en als Sparta voor de functie van technisch directeur voor ervaren en kundige mensen was gegaan in plaats van blaaskaken zonder kennis en netwerken, hadden we met het onderbroeken en slipjesgeld wel goede spelers gehaald en deze clubs onder ons gehouden.
Als je gelooft dat wij nooit meer de zelfde opmars kunnen maken als een Heracles gedaan heeft, dan kunnen we er beter mee stoppen.
Deze Harroui kunnen we helaas niet houden, maar met een
verstandig beleid en een vakman als TD, de volgende wel.
Sparta naar voooreeee…..bestuur ook !

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  h_zeeman
3 maanden geleden

Eens. Met goed beleid én de goeie mensen aan zowel het financiële- als sportieve stuur, moet het mogelijk zijn om van Sparta weer een stabiele eredivisieclub te maken. Of we een volgende stap in die richting zetten moet nog blijken. Als we ons dit seizoen handhaven en de komende jaren het spelersbudget verhoogd kan worden is er perspectief. Maar zover is het nog lang niet. Nog even los van de impact van de Corona crisis (waar overigens alle clubs mee te maken hebben).

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  thevoicevanzelzate
3 maanden geleden

Deze crisis gooit de gehele economie op de schop en alle planning en prognoses, omdat we er nog wel een jaar mee te maken zullen hebben.
Dat geldt ook voor het betaalde voetbal in binnen en buitenland. Je ziet nu al dat de clubs 70% minder hebben uitgegeven op de transfermarkt en tot huur van spelers zijn overgegaan.
In het bedrijfsleven worden massaal mensen ontslagen en dat zal vermoedelijk ook bij clubs gaan gebeuren.
Voor een financieel zwakke club als Sparta, is het voor mij de vraag of ze een dure huishouding van opleiding en scouting op de middellange termijn nog overeind kunnen houden.
Gezien de ontwikkelingen op de transfermarkt van de laatste jaren ( het steeds meer leegroven van minder kapitaalkrachtige clubs ) is het zelfs een belangrijke beleidsvraag geworden. Een dilemma.
Doorgaan, of stoppen en alles gooien op de koop van talenten en ervaren spelers.
Een hoge prijs voor Harroui, is slechts een druppel op de bekende gloeiende plaat en je moet elk jaar minstens 1 zo’n talent hebben om het vol te kunnen houden.

Adje
Spangenaar
3 maanden geleden

Goed en zinnig stuk, Paul. Alleen zet ik mijn vraagtekens bij het lezen van de woorden ”enig geduld”. Dat Sparta geduld heeft lijkt me duidelijk, maar geldt dat ook voor Appie en zijn zaakwaarnemer? Ik hoorde hem in een recent interview al berustend zeggen: ”we kijken wel wat er in de winterstop gebeurt”. En die winterstop begint al over 2 maanden! Natuurlijk is het fijn dat Harroui voorlopig behouden blijft, maar ik zou toch graag zien dat hij pas in de zomer vertrekt, liefst naar een grotere club dan FCG, en voor het gevraagde bedrag, of hopelijk nog meer! Een Sparta met of zonder Harroui, dat scheelt nogal in de strijd om handhaving!

samson1888
Spangenaar
Je reactie op  Adje
3 maanden geleden

Ik begrijp je punt Ad, maar als er over 2 maanden een mooi bedrag op tafel komt voor Appie moet Sparta ook eieren voor haar geld kiezen. Volgende zomer weet iedereen dat het contract nog maar 1 jaar doorloopt en dat verslechtert de onderhandelingspositie van Sparta. Dat Harroui niet zal verlengen lijkt me duidelijk.

D
Dikker
Gladiator
Je reactie op  samson1888
3 maanden geleden

En warmoezenier ze dan met al die eieren??

D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  samson1888
3 maanden geleden

En daarom moet HenkvS een lijstje met potentiële kandidaten klaar hebben, om meteen een (goeie) opvolger aan te trekken. Als er drie miljoen binnenkomt voor Appie, mag het niet zo zijn dat daarvan slechts een fractie beschikbaar is.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door thevoicevanzelzate
D
Jan
Gladiator
Je reactie op  samson1888
3 maanden geleden

Sparta kan natuurlijk ook met Harroui in overleg gaan om het contract nog eens met een jaar te verlengen dan zou Harroui als eis een vaste transfer som kunnen afspreken.

D
Fonzy
Spangenaar
Je reactie op  Adje
3 maanden geleden

Over twee maanden kan v Stee nog steeds nee zeggen.

D
JohnK
Spartaantje
3 maanden geleden

Trainers bepalen de positie in het veld niet de spelers lijkt mij helder.

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  JohnK
3 maanden geleden

Een verstandige of goede trainer, zorgt ervoor dat hij spelers op een plek zet die het beste bij hun past en waar ze zich goed voelen.
Dan krijg je spelers die er plezier in hebben en voor een trainer ” door het vuur gaan”.
Jurgen Klopp is daar een goed voorbeeld van.
Heb je een zeer getalenteerde speler of een speler die vaak een beslissende actie heeft, dan doe je er als trainer goed aan om je elftal in dienst te laten spelen van die speler.
Een voorbeeld was Dervisoglu ( waarmee dat niet gedaan werd ) en nu dus Harroui.
Spelers aantrekken met een bepaalde belofte en ze dan vervolgens verkeerd gebruiken, levert je niets op. Alleen maar onvrede en conflicten. Voorbeeld: Lars Veldwijk.
Het enige excuus dat je als trainer hebt om spelers niet op hun favourite positie te laten spelen of in een systeem dat hun niet zo ligt, zijn blessures.

D
De Titanic....
Gladiator
Je reactie op  h_zeeman
3 maanden geleden

Exact ! Dat soort trainers hebben we ooit gehad, maar nu al even niet meer…nu moeten we het doen met trainers die hun systeem heilig hebben verklaard en spelers daartoe offeren…

h_zeeman
Spangenaar
Je reactie op  De Titanic....
3 maanden geleden

Pastoor was in zijn eerste jaar heel goed bezig in dat opzicht, maar moest van zijn geloof afstappen doordat hij er met zijn aankoopbeleid een puinhoop van had gemaakt en hij steeds meer ingewikkelde en bijna onuitvoerbare systemen ging bedenken om dat falen te maskeren.
Op een gegeven moment kon Breuer ( zijn “brains” in het veld ) het niet meer belopen en stortte de boel inmekaar.
Ik denk dat we met de huidige trainer dezelfde kant opgaan.
Steeds meer kiezen voor ervaring ( ADO afdankertjes ) en verdedigend ingestelde spelers , die met de week trager worden en de ontwikkeling van de jeugd tegenhouden.
Harroui is daar indirect slachtoffer van.

D
Eef
Spartaantje
3 maanden geleden

Talentvolle spelers met geduld, als ze er al zijn worden ze gek geluld door n zaak waarnemer.
Nog niet erg als ze maar betalen wat er gevraagd word.

D
Ruud
Leonidas
3 maanden geleden

Je zit in het verkeerde topic. Dit gaat over Harroui.

D
Brandweer1
Gladiator
3 maanden geleden

Het gaat wel beter dan thuis tegen Italië

Leon van Voorst
Spartaantje
3 maanden geleden

Ik heb Harroui in Jong Oranje op zijn ‘eigen positie’ zien spelen, maar is Harroui niet veel te creatief en technisch begaafd om als centraal verdedigende middenvelder te spelen? Hij deed het verdienstelijk hoor, maar ik zie persoonlijk veel liever de Harroui van vorig seizoen bij Sparta, waar hij een stuk meer kan bijdragen aan het aanvallende spel. Misschien moet Appie zijn ‘eigen positie’ wel heroverwegen :).

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Leon van Voorst
3 maanden geleden

+1

D
Wolf
Gladiator
Je reactie op  Leon van Voorst
3 maanden geleden

Ja, dat vind ik ook. Aanvallend voegt hij veel toe en dat zie ik als een grootte kwaliteit van hem.

D
Jan
Gladiator
3 maanden geleden

Zo groot is Frank de Boer niet hoor.

D
Brandweer1
Gladiator
Je reactie op  Jan
3 maanden geleden

Dat schreef ik niet Jan.

D
ATX
Spangenaar
3 maanden geleden

“Tevens ben ik van mening dat Sparta standaard bij zelf opgeleide spelers een door-verkooppercentage van 10% in de contracten moet gaan opnemen.”

Hoe werkt dat precies??!?!?

Servaas Smit
Spartaantje
Je reactie op  ATX
3 maanden geleden

10% is niet veel tegenwoordig…

D
cgh den houter
Spartaantje
3 maanden geleden

Je zou kunnen spelen met 3 man op het middenveld, Harroui op zijn favoriete positie centraal verdedigend, en Burger linkshalf en Mijnans rechtshalf, dan zou je ook je 3 spitsen kunnen laten spelen zoals FC Utrecht deed onder Ten Hag, veelal in het centrum van de aanval. Was niet zo makkelijk te bespelen voor tegenstanders.
Maar ik zou prefereren een 4mans middenveld met dezelfde posities voor Harrou, Burger en Mijnans en dan als man achter de spitsen Thy of Deroy.
Van Thy wodt door de trainer gezegd dat het een voetballende spits is, dan moet je ook achter 2 spitsen kunnen spelen, lijkt mij.
Maar liever zou ik dan Deroy een kans zien krijgen op die positie.

D
Brandweer1
Gladiator
Je reactie op  cgh den houter
3 maanden geleden

En wat zijn de favoriete posities van Burger en Mijnans ??

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Beiden dus niet op de flank.

En als je Harroui daar weghaalt, wie spelen er dan als buitenste middenvelders? Niet Mijnans. Niet Burger. Niet Harroui. Niet Rayhi. Niet Smeets. Niet Deroy. Niet Fortes. Niet Pinto. Niet Laros.

Niemand..?

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  ATX
3 maanden geleden

Jij zegt op 8 of op 10….

Je snapt er dus zelf heel weinig van.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door ATX
D
cgh den houter
Spartaantje
Je reactie op  Brandweer1
3 maanden geleden

Ik weet het, die van centraal verdedigende middenvelder.
Je kan er maar 1 daar opstellen, dan gaat mijn voorkeur uit naar Harroui.
Zoals het er naar uitziet wordt hij toch wel verkocht in de winter of komende zomer, laat hem dan daar spelen waar hij het best tot zijn recht komt, levert financieel meer op.
Mijnans komt net kijken, die kan hem evt. opvolgen.
Er is ervaring genoeg achterin om dit jonge middenveld aan te sturen en je bent 2 spelers kwijt die niet goed spelen, de boel vertragen.
Mijn mening maar hoor.

disqus_S1bQDCFzPp
Spartaantje
3 maanden geleden

Je kan geen doorverkooppercentage in het contract opnemen. Dat kan alleen bij een transfer als afspraak met de nieuwe club.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  disqus_S1bQDCFzPp
3 maanden geleden

Inderdaad. Totaal onzinnig.

marcel_a
Spartaantje
3 maanden geleden

Goed stukje Paul.

Ik vond ook dat Groningen geen goede keuze zou zijn geweest. Henk moet hem ook op 10 gaan zetten en Smeets gewoon even lekker laten banken. Je as is dan heel sterk met meer power. Smeets kan goed voetballen maar hij laat het niet zien dus vind ik ook dat Harroui een kans moet krijgen op zijn favo positie. Hij kan zeker naar de top 5 ploegen voor minder moet hij niet gaan.

Ik denk een middenveld met een ruit:

links 8 Burger, verdedigend op 6 Auassar op 10 Harroui en op rechts 7 Mijnans.

Voorhoede Engels, Kharchouch en Thy

Achterin Pinto, Heylen(Beugelsdijk), Vriends en Fortes (twijfel)

Keeper Okoye

Laatste wijziging 3 maanden geleden door marcel_a
D
Pjotrr
Spartaantje
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Fortes kan echt niet op rechtsback.

D
jack m
Spartaantje
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Lijkt me een goede opstelling maar denk je niet dat appie een speler is die voor eigen geluk gaat. Op die plek moet je je ook ondergeschikte van het elftal zijn incl verdedigen.
En dat miste ik bij appie op rechtsbuiten heel vaak.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door jack m
D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Dat middenveld zou ik graag ook zien.
En ik zou ook het centrale duo Heylen -Beugelsdijk wel eens willen zien. Bart Vriends speelt bepaald niet sterk tot nu toe.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door thevoicevanzelzate
D
Afdeling Schiphol
Spartaantje
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Bij een wat statische echte spits is Beugelsdijk de beste optie als pure mandekker, naast hem maakt niet heel veel uit lijkt mij. Met een bewegelijke voorhoede is Heylen samen met Vriends verstandiger.

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Mijnans is linksbenig…

D
De Titanic....
Gladiator
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Ik ga uit van 442 wat we zijn vleugellam. Harroui op de plek van Auassar kan natuurlijk prima met dan Deroy (?) erbij voor een jeugdig en dynamisch middenveld… Belangrijkste is dat Smeets eens wordt vervangen want die is in zijn huidige vorm wel een heel zwakke schakel…

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  De Titanic....
3 maanden geleden

Dus je gaat de meest constante speler van de ploeg, en tevens aanvoerder, vervangen voor de meest getalenteerde en met het meeste rendement, waardoor er ruimte komt op een vleugel waar je dan iemand opstelt die tot nu toe nooit iets laat zien en ook helemaal geen buitenspeler is.

Lijkt me niet erg slim.

D
De Titanic....
Gladiator
Je reactie op  ATX
3 maanden geleden

Wat mij dus niet slim lijkt is door blijven kloten met een veel te traag centraal middenveld dat door iedere tegenstander makkelijk wordt overlopen…

D
ATX
Spangenaar
Je reactie op  De Titanic....
3 maanden geleden

Ajax overliep ons ‘trage’ middenveld niet.
Vitesse niet. Zwolle niet.

AZ, toen was iedereen de 1e helft heel slecht, en vooral oa Van Leer, Fortes.

D
Ruud
Leonidas
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Allereerst wil ik even aangeven dat je opstelling bestaat uit 12 man.

Fortes heeft helemaal geen recht meer op een basisplaats na zijn wanprestatie tegen AZ en waarom of Heylen of Beugelsdijk.
Vriends heeft dit seizoen nog geen goede wedstrijd gespeeld.
Ik ben echter persoonlijk voor Vriends/Heylen omdat ik de transfer van Beugelsdijk nooit heb begrepen.

D
Pjotrr
Spartaantje
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Vriends is naar mijn mening veruit de beste verdediger die we hebben. Ik heb hem bijna nog nooit een duel zien verliezen. Staat altijd goed. Beter gaan we niet krijgen bij Sparta.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Ruud
3 maanden geleden

Met deze selectie heeft Fortes op zeker geen recht meer op een basisplaats op ons middenveld.
We hebben nu veel betere keuzes met Mijnans en Burger erbij.

Fortes zal samen met Abels moeten knokken voor de rechtsbackpositie.
Beiden hebben beperkingen, dus lood om oud ijzer, degene die er het hardst voor knokt mag opgesteld worden.

Overigens zou ik persoonlijk nog steeds voor een experiment met Deroy op die plek zijn.
Als die ervoor knokt, dan heb je ook nog eens voetballend vermogen op die plek

D
De Titanic....
Gladiator
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Dat zijn er wel 12?..middenveld bevalt me zo wel..met 2 voorin (maar geen Thy, want die bevalt me niks) en kiezend uit 2 kwaden dan toch liever Abels dan Fortes op RB…

D
Houten Klaas
Gladiator
Je reactie op  marcel_a
3 maanden geleden

Lijkt mij ook de beste opstelling op dit moment

D
Houten Klaas
Gladiator
3 maanden geleden

Met Burger erbij zou het geen gek idee zijn om Harroui met Auassar in de as van het middenveld te zetten. Verder Appie alleen aan een Nederlandse topclub of buitenlandse club verkopen.
Groningen kan lekker verder zoeken!

D
Afdeling Schiphol
Spartaantje
Je reactie op  Houten Klaas
3 maanden geleden

Lijkt mij de beste optie met Burger aan de ene buitenkant en Mijnans aan de andere kant, eventueel tijdens de wedstrijd laten wisselen van plek. Harroui zou dan ook wat meer voorwaarts kunnen spelen, terwijl Auassar dan wat meer positie-vast voor de verdediging blijft.