Gelukkig heeft Sparta in het verlengde zomer transfer window niet hoeven zwichten voor de 4 te lage aanbiedingen (!) die FC Groningen voor Abdou Harroui bij directeur voetbalzaken Henk van Stee had gedaan. Dat was een aantal jaren geleden wel anders toen Sparta nog in de eerste divisie vertoefde en diverse toptalenten voor een appel en een ei aan clubs als Heracles en Groningen kwijtraakte.

Wat opviel aan de periode waarin aan Harroui werd getrokken was dat hij aangaf een overstap naar het noorden met name te willen maken omdat er zou zijn toegezegd dat hij centraal op het middenveld zou komen te spelen. Bij Jong Oranje speelt Harroui altijd als basis speler centraal in de as. Dat is wel een punt van aandacht want trainer Henk Fraser stelt op die positie vaak de al maanden teleurstellende Brian Smeets op. Smeets is na zijn sterke start op Het Kasteel in het seizoen 19/20 helaas behoorlijk weggezakt. Harroui lijkt hem in korte tijd voorbij te zijn gegaan. In Frasers favoriete ‘Atletico’ 4-4-2 opstelling zouden Harroui en Auassar mijns inziens een sterk duo in de as van het (midden)veld kunnen vormen waarbij Harroui meer naar voren gepositioneerd wordt en onze aanvoerder meer defensief. Als zij dit ook gevoelsmatig zouden kunnen afwisselen is dat voor tegenstanders lastig te bespelen.

Harroui, op 14 jarige leeftijd gescout bij topamateurclub Alphense Boys, is een speler uit de eigen jeugdopleiding die in 2018 debuteerde in de wedstrijd AZ – Sparta. Het is zowel voor Sparta als de speler een goede zaak dat hij langer op Spangen blijft. Het zorgt ervoor dat Sparta langer kan profiteren van zijn talent en waardoor Harroui zich zelf nog meer in de kijker kan spelen van grotere clubs dan de noorderlingen. De volwassenheid waarmee hij speelt voorspelt namelijk een grote toekomst. ‘Appie’ – zoals hij liefkozend door de trouwe supporters wordt toegezongen, toen er nog toeschouwers naar wedstrijden mochten komen – zou met enig geduld bij de keuze voor een goede club na Sparta met een aantal jaren best wel eens kunnen doorgroeien naar een vaste waarde in het Nederlands elftal met als logisch vervolg een transfer naar een Europese topclub die jaarlijks Champions League speelt.

Die volgende club na Sparta zou dan AZ, FC Utrecht of wellicht PSV kunnen zijn. Clubs die ook bereid zijn de transfersom te (kunnen en) willen betalen die Harroui waard is.

Ondanks dat het grote geld lonkt is het belangrijk dat (aankomende top)spelers als Harroui met hun zaakwaarnemers bespreken dat de club waar ze zijn opgeleid tot Eredivisie profvoetballer een meer dan goede transfersom dient te ontvangen om zodoende de kostbare jeugdopleiding op hoog niveau in stand te houden.

Tevens ben ik van mening dat Sparta standaard bij zelf opgeleide spelers een door-verkooppercentage van 10% in de contracten moet gaan opnemen. Je weet immers als kopende club dat je bij door Sparta zelf opgeleide spelers zelden een kat in de zak koopt

Paul Lasee

Abonneer
Abonneren op
47 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties