Sparta won op Het Kasteel vandaag volkomen terecht met 3-1 van Fortuna Sittard. Een belangrijke overwinning waarmee onze club 4 punten uit 4 wedstrijden heeft.

Het was heerlijk voetbalweer op Het Kasteel, dat vanwege de corona-maatregelen niet vol mocht zijn, maar met bijna 7.000 man toch wel lekker gevuld was. Wederom had Sparta niet alle poortjes open gegooid, waardoor bij enkele ingangen rijen ontstonden. Natuurlijk, de rijen ontstonden met name de corona-maatregelen, maar Sparta kan wel een beetje meer medewerking verlenen door gewoon de poortjes open te gooien.

Top blijft daarentegen dat de netten achter de goals na de warming-up naar beneden gaan (zelfs ex-Sparta speler Mourad hielp vanuit zijn huidige functie een handje mee). Wellicht gebeurt het tegenwoordig bij meerdere clubs, maar de ITWM redactie reist toch al vele jaren Sparta in uitwedstrijden achterna en we zagen dit in het verleden toch zelden tot nooit. Een mooie service aan de Spartanen achter de goal. Dat Sparta bij het uitvak nog altijd geen netten op hangt is trouwens ook een groot compliment, waar veel uitvakken gewoon ruk zijn, kan de uitsupporter op Het Kasteel zonder glas, net of paal voor zijn snufferd gewoon een wedstrijd volgen. Zoals het hoort.

Ergernisje

Hierboven de huishoudelijke mededelingen en dan toch ook nog maar even het ITWM egernisje van de dag. Dat was scheidsrechter Blank. Vaak is er gezeur over een scheidsrechter als één cruciale fout maakt waardoor een club verliest. Laten we dan nu maar eens klagen bij winst, geen rode kaart tegen en geen cruciaal besluit. Deze man gaf geel aan spelers (en een verzorger) waar het totaal onnodig was. Vergat geel te geven voor zwaardere overtredingen. Floor voor pietluttigheden, waar hij door had moeten laten gaan, zag stevige overtredingen niet. Had totaal geen gevoel voor de wedstrijd. Gewoon een scheidsrechter die je niet graag hebt en waarvan je vermoed dat hij een smerige pot totaal niet in de hand kan houden.

Uitstekende eerste helft

Rijen, netten, scheidsrechter. Oh ja. Er werd nog gevoetbald ook. En hoe! We zullen niet overdrijven, want Sparta is geen Manchester City. Maar wat was het voor Sparta begrippen een heerlijke eerste helft! We hadden Sparta 25 minuten aardig zien spelen tegen Go Ahead en een kwartier aardig tegen Utrecht, maar de voorbereiding en competitiestart waren toch vooral zeer teleurstellend. Wat Sparta in de eerste helft tegen Fortuna liet zien was echter uitstekend. Sparta gaf geen kans weg en kreeg er zelf meer dan genoeg. Het was een helft die iedereen die Sparta een warm hart toedraagt weer wat hoop en vertrouwen in de rest van het seizoen zal geven.

Dit alles ligt natuurlijk niet alleen aan Mohammed Osman, maar de middenvelder kreeg van Fraser direct een kans in de basis en hij bewees het gelijk van onze trainert Osman kennen we nog uit zijn Heracles tijd, waar hij indruk maakte. Na een jaartje in Qatar is het altijd weer afwachten hoe zo’n speler terugkomt, maar we hoeven ons duidelijk geen zorgen te maken. Spelers die na 1 september gehaald worden, zijn vrijwel altijd gedoemd om te mislukken, maar dat geldt duidelijk niet voor Osman. Met hem heeft Sparta een grote aanwinst binnen gehaald. Henk van Stee kreeg terecht veel kritiek op de spelers die hij haalde deze zomer, maar verdient een compliment voor het binnenhalen van Osman. Al gaf de speler zelf aan dat hij mede naar Sparta kwam omdat Henk Fraser -die hij nog uit zijn Vitesse tijd kende- hier trainer was. Dus ook Fraser verdient hier een compliment.

Of Osman ook van dezelfde waarde kan zijn in uitwedstrijden tegen ploegen die veel beter zijn moet nog bezien worden. Maar tegen min of meer gelijkwaardige clubs is het heerlijk om een speler te hebben die goed kan voetballen, overzicht heeft en een goede pass heeft. Osman zette de lijnen uit. Spelers als Smeets en Mijnans leken zich eraan op te trekken. Het is natuurlijk nog maar één wedstrijd, maar als de schijn niet bedriegt is dit precies de speler die Sparta op het middenveld nodig heeft. Auassar was de bikkelaar naast hem centraal op het middenveld. Mijnans kwam van rechts en Smeets en Van Crooij moesten opduiken rondom Thy. Smeets meestal iets meer vanaf links, Van Crooij meer centraal, maar de mannen wisselden regelmatig van plek, wat soms lastig bleek voor de verdediging van Fortuna. Het liep lekker.

Sparta kreeg met twee goede kopballen -eentje van Van Crooij en eentje van Thy- al snel goede kansen en bleef doorgaan. Het leek een kwestie van tijd voor de 1-0 zou vallen en die viel ook. Na een voorzet van de in eerste helft geweldig spelende Mijnans schoot Smeets de bal op een prachtige manier met een volley binnen.

Het was mooi om te zien hoe Sparta geen moment gas terugnam, maar doorzette. We noteerden twee gemiste kansen na de 1-0, maar de derde was raak. Mijnans veroverde de bal, gaf zijn tweede assist van de dag. De pass was perfect op maat op Thy en de Duitse spits schoot de bal heerlijk ‘binnen’. Het Kasteel ontplofte! En opnieuw hinkte Sparta niet op twee gedachten. De mannen in het rood-wit gingen door. Fortuna, dat om om één of andere reden niet in het welbekende geel speelde, maar de groene uitshirts had aangetrokken, kwam nauwelijks over de middellijn. Onder het genot van een heerlijk september zonnetje zagen we in het restant van de eerste helft nog doelpogingen van Thy, Van Crooij, Smeets en Mijnans. Vlak voor rust kwam Fortuna met iets van gevaar. Het schot van Flemming was nauwelijks meer dan een rollertje. Het werd door het Sparta publiek wat cynisch begroet. Sparta was oppermachtig en dat voelde het gehele Kasteel.

Matig uit de kleedkamer

In de rust kwam Fortuna met drie wissels. De bijna onzichtbare Deroy Duarte ging hierdoor meer als linkshalf spelen. Het zal allemaal wel, maar het was met name Sparta dat na de geweldige eerste helft met iets teveel gemakzucht uit de kleedkamer leek te komen. Fortuna probeerde wat meer aan te vallen, maar Sparta zat er niet fel genoeg bovenop. De mannen uit Sittard kregen net iets teveel ruimte en daar maakte Mats Seuntjens al vlot na rust gebruik van. Hij mocht zomaar vrij aanleggen en schieten. Een prima schot, maar een keeper van het kaliber Okoye had hem wel mogen pakken. En dat zegt ook iets over Okoye. We leggen de lat bij hem nou eenmaal wat hoger, dan bij de meeste andere keepers, want wat mogen we toch blij zijn met hem – hij speelde ook de rest van de wedstrijd opnieuw uitstekend. Maar normaal gesproken zijn dit soort ballen geen probleem voor onze Nigeriaan.

De 1-2 bleek een mentaal klapje voor Sparta. ‘We’ kwamen een tijdje niet meer aan aanvallen toe en Fortuna nam het initiatief over. Ze zaten er wat feller op. Sparta werd er achterin onrustig van en de aanvallers werden niet meer bereikt. Fraser greep in. Hij wisselde Mijnans en dat viel voor veel supporters maar lastig te begrijpen. In de eerste helft behoorde hij tot de besten op het veld en ook in het eerste kwartier na rust was hij zeker niet de minste. Van Crooij was dat wel en leek toch de meer logische wissel. Hij heeft bij VVV laten zien een uitstekende eredivisiespeler te zijn, maar bij Sparta komt het er nog niet uit. Misschien dat Fraser Van Crooij nog vertrouwen wil geven. Hoe dan ook was het brengen van Emegha precies dat wat Fraser moest doen. Sparta kon de lange bal weer wat makkelijker hanteren. Niet dat onze club nou direct beter ging voetballen, maar het was iets makkelijker om onder de druk van Fortuna uit te komen. Ondanks die druk kwam Fortuna echter geen moment in de buurt van de 2-2. Een veldoverwicht is ten slotte nog wat anders dan ook echt kansen krijgen.

Eenvoudig laatste kwartier

Sparta bleek uiteindelijk toch gewoon de veel scherpere ploeg. De 3-1 viel uit een prima counter. Smeets had een pass perfect op maat op Emegha die met links snoeihard raak schoot en het feestje vierde voor de Denis Neville tribune. Over de schoonheid van de doelpunten hadden we deze middag niets te klagen! En ook over Bryan Smeets hadden we weinig te klagen. Al maanden zeurt Smeets dat hij weg wil. En nog steeds wil hij eigenlijk weg in de winterstop. Achter de schermen was er bij het ‘kamp Smeets’ onvrede over de vraagprijs die Sparta vroeg en dat leek het spel van de middenvelder te beïnvloeden. Maar Van Stee had natuurlijk gelijk. Een speler als Smeets is nuttig voor Sparta, die laat je niet voor bijna niets gaan, zeker niet als er al een paar basisspelers vertrokken zijn. Maar de ploegen die interesse hadden in Smeets hebben hem ook te vaak matig zien voetballen. Die willen gewoon geen grote transfersom betalen voor een speler die niet meer de jongste is en zich ook niet week in week uit bewijst. Maar het leek tegen Fortuna wel alsof Smeets weer vrij was in zijn hoofd, nu de transferdeadline gesloten is. Smeets zou zichzelf en Sparta een groot plezier doen zich dit seizoen volop te focussen op Sparta. Komende zomer is hij transfervrij. Als hij zo blijft voetballen als dat hij vandaag deed, dan komt er vast een aardige club uit een Oostblok, of uit een zandbak die hem gratis oppikt en hem een vorstelijk salaris wil betalen; iets wat Smeets graag wil en dat valt best te begrijpen. Maar gewoon lekker een jaartje zo blijven voetballen als je vandaag deed Bryan en het komt allemaal als vanzelf op je af.

Na de 3-1 bleef er van Fortuna weinig meer over. Fraser bracht direct na de goal van Emegha Jans en Meijers en gooide zo de boel op slot. Ondanks dat Fraser vanaf de 75e minuut gezorgd had voor een op papier wel zeer verdedigend elftal, zette Sparta zette weer aan, alsof we terug waren in de eerste helft. Thy en Emegha kregen kansen op 4-1. En toen was daar zowaar nog de enige serieuze kans uit de wedstrijd voor Fortuna, maar de inzet van Duarte werd op de lijn gekeerd door de prima spelende Bart vriends.

5 minuten voor tijd werd het Sparta publiek nog opgeschrikt, want Pinto en Osman moesten beiden het veld geblesseerd verlaten. Gelukkig valt de blessure voor Osman mee. Hij zal vrijdag op Het Kasteel gewoon mee kunnen doen. Voor Pinto is dat nog even afwachten, maar ook zijn blessure is niet zeer ernstig. Mogelijk haalt hij de wedstrijd tegen NEC niet. Dan is Meijers voor hem een degelijke stand-in. Door de blessure van Meijers en Osman, mochten Goudman en Masouras nog 5 reguliere minuten (en 6 minuten blessuretijd) in actie komen. Het was voor de Griek zijn debuut in het Sparta shirt. Hij deed het niet slecht, maar het was natuurlijk veel te kort om er serieus iets over te zeggen.

Dit smaakt naar meer

Al met al hebben we voor het eerst dit seizoen echt genoten van Sparta. Dat smaakt naar meer. We verheugen ons dan ook nu al op aanstaande vrijdag als NEC naar Het Kasteel komt. Er zal opnieuw geen vrije verkoop zijn. Maar als de Haagse schijn niet bedriegt kan Het Kasteel tegen Cambuur op 26 september eindelijk weer eens volledig vol komen te zitten. Voor die tijd eerst maar eens goed presteren tegen NEC en PEC. Daar hebben wij van ITWM na het optreden van vandaag en de komst van Osman opeens een stuk meer vertrouwen in. Enig opportunisme is ook de redactie van ITWM niet vreemd! We zijn er natuurlijk nog lag niet, maar voor nu: geniet van de heerlijke drie punten Spartanen!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Pinto (85. Masouras) Auassar, Osman (85. Goudmijn), Mijnans (63. Emegha), Smeets (75. Jans), Thy, Van Crooij (75. Meijers)

.

Abonneer
Abonneren op
211 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties