statistieken op beelscherm

Sparta en statistieken…sterker nog: voetbal en statistieken. Wekelijks worden we ermee doodgegooid op betaalzender Fox ESPN. In de voorbeschouwing, maar ook tijdens de wedstrijd zelf verschijnen er allerlei stats die laten zien hoe lang het geleden was dat we bijvoorbeeld ergens gewonnen hadden. Of hoe we het dit seizoen doen als we op voorsprong kwamen. De statistieken lijken niet aan te slepen.

Alsof we terugkeren naar Moneyball en het op naar statistieken uitgevoerd technisch beleid van Wiljan Vloet.

Als we dan die statistieken induiken dan lijkt er voor zondag weinig hoop voor onze club. Een bezoekje op de website van FC Utrecht doet ons gruwelen. De volgende feiten staan daar opgesomd:

 • De laatste 8 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen Sparta Rotterdam speelde? Telkens won de ploeg uit de Domstad! Nog nooit eerder won FC Utrecht 9 Eredivisieduels op rij tegen een specifieke tegenstander, dus de ploeg van Hoofdtrainer René Hake kan zondag een record vestigen.
 • Voor Sparta Rotterdam geldt dat de Spangenaren alleen tegen Feyenoord (in de periode 2000-2007) ooit minstens 9 opeenvolgende Eredivisieduels verloren.
 • De laatste keer dat FC Utrecht niet won van Sparta Rotterdam in de Eredivisie was op 25 januari 2009. Het werd toen in Utrecht 3-3.
 • Van de laatste 27 keer dat Sparta Rotterdam op bezoek kwam in de Domstad, wonnen de Rotterdammers slechts 1 maal. Dat was op 23 februari 1997. Toen werd het 0-1 en was Arjan van der Laan de matchwinner.
 • Afgelopen seizoen won FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 5-1 van Sparta Rotterdam. 

Maar gelukkig is er ook hoop. De Domstedelingen komen ook met de volgende feitjes:

 • FC Utrecht en Sparta Rotterdam hebben in hun clubhistorie exact evenveel Eredivisie-overwinningen geboekt: allebei 634.
 • Sparta Rotterdam won de laatste 3 uitpartijen die het speelde in de Eredivisie. Eenmaal zetten de Spangenaren een langere reeks uitzeges neer in de Eredivisie: 5 op rij in het seizoen 1972/1973.
 • Sparta’s topscorer Lennart Thy maakt 9 doelpunten, zijn evenknie in Utrecht, Mimoun Mahi, maakte er slechts 4.

Daarbij komt ook nog eens het volgende om de hoek kijken:

 • Het duurde maar liefst 280 28 jaar dat Sparta een uitwedstrijd in Tilburg wist te winnen. Dit seizoen flikte Sparta het.
 • Het lijkt eeuwen geleden dat Sparta halverwege het seizoen boven FC Utrecht stond voor aanvang van dit duel.
 • Sinds dat Sparta supporters niet mee naar uitwedstrijden gaan is er sinds 19noach niet meer zo goed gepresteerd in de uitwedstrijden.

Dus bekijk en beoordeel of bovenstaande info een leuk wetenswaardigheidje is of dat we ons echt zorgen moeten gaan maken.

Wil je nog meer informatie over alle statistieken? Dan is een bezoekje aan de website van Betcoma.com waard.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
38 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
D
SpartaJordy
Gladiator
1 maand geleden

Tijd voor een voorbeschouwing. Genoeg Duarte en statistieken gezien en gelezen.

1-2.

D
Buffalo Bill
Spartaantje
1 maand geleden

Gewon uitgaan van onze eigen kracht en je zeker niet gaan aanpassen. Utrecht heeft ook moeite om het spel te maken en wij kunnen ook goed counteren. Dus ik denk 1-2 😉

flardinga
Spartaantje
1 maand geleden

Sommigen zullen mij misschien negatief bekijken en dat is prima,ga uit in Utrecht uit van verlies,Vriends kunnen we achterin gewoonweg niet missen,Pinto en Abels zijn er wel maar blijf erbij dat die Hagenees door de mand zal vallen als we onder druk komen en dat zal zeker gaan stormen daar in Utrecht,hoop er helemaal naast te zitten,reken op niks,verliezen we niet dan ben ik al blij.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  flardinga
1 maand geleden

Ik vind het niet negatief hoor Vriends is ook de beste man in de verdediging. Utrecht zit niet in hun beste periode maar, dat kan morgen zomaar weer anders zijn en dan zijn we in principe met of zonder vriends de sigaar.

D
sparta vlaardingen
Spangenaar
1 maand geleden

Utrecht counterploeg puur sang dat wordt gevaarlijk om hoog druk te zetten

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  sparta vlaardingen
1 maand geleden

Niet doen dus, bovendien speelt FCU thuis wel aanvallend. Maak mij grote zorgen om onze 2 rete trage hagenezen die staan tegenover dalmau en…..kerk pfff

D
SpartaJordy
Gladiator
Je reactie op  sparta vlaardingen
1 maand geleden

Sparta speelt geen hoge druk. Integendeel. Dit zou zomaar een hele saaie wedstrijd kunnen worden als beide ploegen gaan afwachten.

D
HansG
Spangenaar
1 maand geleden

Pffffff, Vriends is er weer niet bij! Hij is wel erg blessuregevoelig zeg. Wel te hopen dat onze lange Hagenees zich staande houdt.

D
Stekkerdoos
Spartaantje
Je reactie op  HansG
1 maand geleden

Vriends was de veldspeler met de meeste minuten in 2020 van de hele eredivisie geloof ik, dus dat blessuregevoelig leek weg te zijn, maar helaas.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  HansG
1 maand geleden

Gloeiende…
Dat is balen zeg.
Heeft het afgelopen 1 1/2 seizoen overigens vrijwel alles gespeeld.

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  HansG
1 maand geleden

Tommy kan alleen spelen tegen grote sterke spitsen kan hij er lekker inkleunen, Dalmau is klein handig precies wat Tommy niet aankan. Zet Abels maar centraal

D
Gladiator
1 maand geleden

Utreg heb wel veel pech gehad..dit seizoen…
Dus ja…

D
Brandweer1
Gladiator
Je reactie op  Semper
1 maand geleden

Dan kan er nog wel een keertje bij.

eemvanb
Spartaantje
1 maand geleden

Door de jaren heen zie je bij Utrecht
de filosofie om de tegenstander niet aan voetballen te laten toekomen.
Zo ook vorig seizoen. Wanneer een Spartaan een bal aan zijn voet had vlogen er gelijk twee Utrechters op af. Mentaal en conditioneel vraagt dit veel van de spelers. Uiteindelijk gingen we er na een gelijkopgaand begin toch met 5-1 af. Simpelweg omdat het een versnelling te hoog ging. Benieuwd waar we nu staan.

D
lofer
Spartaantje
Je reactie op  eemvanb
1 maand geleden

9e

D
Fan
Spangenaar
1 maand geleden

Weer zo’n fusieclubje

flardinga
Spartaantje
1 maand geleden

Is Wiljan Vloet weer terug op het Kasteel,gewoon ervoor gaan in en tegen Utrecht en alle behaalde resultaten uit het verleden pfff!

D
Gladiator
1 maand geleden

Fuck statistieken….dat is een overgewaardeerd fenomeen.
Het hier en nu… daar gaat het om.

augustdelacour
Spartaantje
1 maand geleden

Je hebt geen zak aan al die statistieken. Als je met een dobbelsteen 10 keer achter elkaar 6 hebt gegooid, is de kans dat je dat in de 11e worp weer doet gewoon weer 1/6. Wat moet je met statistieken uit het verleden? Het scheelt bijvoorbeeld nogal of je Proschwitz of Thy in de spits hebt staan. Andere tijden, andere elftallen. Het enige wat telt is het nu. En in het nu staan beide teams op 21 punten, dus het kan nog alle kanten op.

Servaas Smit
Spartaantje
Je reactie op  augustdelacour
1 maand geleden

Nu heeft die Proschwitz nooit echt een goede kans gehad, ook omdat het gehele team toen niet goed genoeg was.
Dus hem vergelijken met Thy en een team dat nu is wel op elkaar is afgestemd is natuurlijk not done.

D
Jan
Gladiator
1 maand geleden

Volgens mijn statistiek is Sparta 6 x kampioen geworden en fc Utrecht (DOS) slechts 1 x.

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  Jan
1 maand geleden

nr 4 van Nederland is……SPARTA

D
Sassem
Spartaantje
Je reactie op  appie ossie
1 maand geleden

Voor mij is Sparta nr. 1, maar op de eeuwige ranglijst (qua punten) staan Utrecht èn Twente nog boven ons op 4 en 5.

D
Sparta Nar
Spangenaar
Je reactie op  Jan
1 maand geleden

Uit de analyse van de statistieken die ik voor me heb komt naar voren dat de club die 1 doelpunt meer scoort dan de andere club, wint.

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Sparta Nar
1 maand geleden

De club die er 1 minder tegen krijgt ook,:)

Adje
Spangenaar
Je reactie op  Jan
1 maand geleden

Naar mijn idee gaat deze vergelijking wel een beetje mank, Jan. Niet om onze eigen prestaties te bagatelliseren, maar Sparta’s eerste 5 landskampioenschappen werden behaald in een tijd dat voetbal nog een elitesport was en de concurrentie dus vele malen minder was dan tegenwoordig. De toenmalige Eerste Klasse bestond b.v. slechts uit 10(!) clubs. Nemen we het betaald voetbal als maatstaf, dan is de stand 1-1. Grappig is daarbij dat beide clubs vlak achter elkaar landskampioen werden: DOS in 1958 en Sparta in 1959.

D
Jan
Gladiator
Je reactie op  Adje
1 maand geleden

Het was ook niet echt serieus bedoeld Adje ik vind statistieken niet echt interessant omdat het morgen compleet anders kan zijn. En inderdaad DOS in mijn geboorte jaar en Sparta als cadeau aan mij in het jaar er op.

D
Sunny
Spartaantje
1 maand geleden

Als ik schrijf dat we nog steeds naar onderen moeten blijven kijken, word ik door een aantal afgemaakt als negatieveling. Alle clubs onder Sparta en de clubs om ons heen op de ranglijst zijn zich aan het versterken. Maar bij Sparta denken ze zoals zo vaak: wat kan ons gebeuren, we doen het toch goed?
Natuurlijk doet Sparta het tot nu toe boven verwachting, eerlijk is eerlijk. Maar ik zie de terugslag bij Mijnans en dat is logisch voor zo’n jonge en onervaren speler. Ik zie dat Burger nog te kort komt voor de eredivisie; ook dat is verklaarbaar. Ook Burger is jong en onervaren. Ik zie een bij tijd en wijle zwakke centrale verdediging. Ik zie dat wij voorin creativiteit en snelheid missen. Je moet er toch niet aan denken dat spelers als Harroui en Auassar geblesseerd raken.
Mijn verwachtingen voor de wedstrijd tegen Utrecht zijn dus niet hoog gespannen. Dat geldt trouwens ook voor de wedstrijden die daarop volgen tegen FC Twente en ADO Den Haag.
Natuurlijk hoop ik dat ik ongelijk ga krijgen en dat wij een paar punten gaan pakken. Ik zal dan de eerste zijn die mijn ongelijk erkent.

D
Maurice
Spartaantje
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Natuurlijk moeten we nog oppassen, we zijn pas veilig bij 34/35 punten.. Maar we zijn goed op weg met de huidige groep..

Maar moeten we dan nu als een malloot spelers gaan halen zoals bij FC Twente? En waarvoor? Europees voetbal gaan we sowieso niet halen. Dus dan doe je het om niet te degraderen. En dat moet met deze groep ook lukken.

Ik snap het wel dat Sparta de hand op de knip houdt. We hebben ook nog met Corona te maken. Zoveel geld is er niet..

FC Emmen haalt gewoon nog een paar spelers op, maar die moeten wel, want ze staan onderaan.. Maar dat kan ook volledig verkeerd uitpakken.. Dat hebben wij ook meegemaakt drie jaar geleden…

D
Allez OM
Spangenaar
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Vriends Harroui Adil zijn lastig te vervangen dan lever je veel in, hopelijk blijven ze heel. Aub geen Tommy zondag dan nog liever Abels centraal als Vriends nog niet fit is. Dalmau is klein snel beweeglijk niks voor Tommy

D
Cap
Spangenaar
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Wat Harroui en Adil betreft: helemaal mee eens.
Ik maak me ook zorgen om de centrale verdediging. Een blessure en een rode kaart en je hebt een mega-probleem. Waar is bijvoorbeeld Fonseca? Niet goed genoeg? Vianello vind ik geen goed alternatief.

Hopelijk hebben we qua blessures net zoveel mazzel als voor de winterstop.

D
Hans E
Gladiator
Je reactie op  Cap
1 maand geleden

Dan gaan er mindere “goden” naar CV.
Fortes in 1e instantie, Abels evt ook.
Hebben daar beiden ervaring, maar is duidelijk (veel) minder kwaliteit.

D
Dr. Clavan
Gladiator
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Geef ons dan eens een lijst met namen van spelers die Sparta nu had moeten halen volgens jou zodat we niet meer naar beneden zouden hoeven te kijken de rest van dit seizoen? Op de manier zoals je het nu brengt vind ik het toch niet veel meer dan een beetje populistisch gezwam in de ruimte namelijk, de spelers die die clubs om ons heen halen zijn over het algemeen toch ook maar ‘ totale no body’s ‘ waarvan de meesten van ons nog nooit eerder hebben gehoord en waarvan je maar moet afwachten of ze een bal kunnen trappen. ADO Den Haag heeft deze week al z’n 31ste nieuwe speler binnen gehaald sinds 1/1/2020 volgens jouw ‘statistieken’ zou die club met al zijn versterkingen dus vele malen beter en sterker moeten zijn dan Sparta?…

D
Peter Bonnier
Spangenaar
Je reactie op  Sunny
1 maand geleden

Die andere clubs halen nieuwe spelers, of dat versterkingen zijn moet nog blijken. Statistisch gezien haal je in de winter niet de top versterkingen binnen..

Fonduevorkje
Spartaantje
1 maand geleden

23,8% van alle statistieken is verzonnen, dus vooral niet teveel waarde aan hechten.

D
Gompie - Gary Heale
Spangenaar
1 maand geleden

Ja het komt nu puur aan op wat er op het veld wordt gepresteerd zonder invloed van uit- en thuis- voor/nadeel.

D
Sassem
Spartaantje
1 maand geleden

Met ons er bij hadden we voor de prijzen kunnen spelen 🤞🏻😂

D
wvb87
Spartaantje
1 maand geleden

Dit jaar is alles anders. 0-3