statistieken op beelscherm

Sparta en statistieken…sterker nog: voetbal en statistieken. Wekelijks worden we ermee doodgegooid op betaalzender Fox ESPN. In de voorbeschouwing, maar ook tijdens de wedstrijd zelf verschijnen er allerlei stats die laten zien hoe lang het geleden was dat we bijvoorbeeld ergens gewonnen hadden. Of hoe we het dit seizoen doen als we op voorsprong kwamen. De statistieken lijken niet aan te slepen.

Alsof we terugkeren naar Moneyball en het op naar statistieken uitgevoerd technisch beleid van Wiljan Vloet.

Als we dan die statistieken induiken dan lijkt er voor zondag weinig hoop voor onze club. Een bezoekje op de website van FC Utrecht doet ons gruwelen. De volgende feiten staan daar opgesomd:

 • De laatste 8 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen Sparta Rotterdam speelde? Telkens won de ploeg uit de Domstad! Nog nooit eerder won FC Utrecht 9 Eredivisieduels op rij tegen een specifieke tegenstander, dus de ploeg van Hoofdtrainer René Hake kan zondag een record vestigen.
 • Voor Sparta Rotterdam geldt dat de Spangenaren alleen tegen Feyenoord (in de periode 2000-2007) ooit minstens 9 opeenvolgende Eredivisieduels verloren.
 • De laatste keer dat FC Utrecht niet won van Sparta Rotterdam in de Eredivisie was op 25 januari 2009. Het werd toen in Utrecht 3-3.
 • Van de laatste 27 keer dat Sparta Rotterdam op bezoek kwam in de Domstad, wonnen de Rotterdammers slechts 1 maal. Dat was op 23 februari 1997. Toen werd het 0-1 en was Arjan van der Laan de matchwinner.
 • Afgelopen seizoen won FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 5-1 van Sparta Rotterdam. 

Maar gelukkig is er ook hoop. De Domstedelingen komen ook met de volgende feitjes:

 • FC Utrecht en Sparta Rotterdam hebben in hun clubhistorie exact evenveel Eredivisie-overwinningen geboekt: allebei 634.
 • Sparta Rotterdam won de laatste 3 uitpartijen die het speelde in de Eredivisie. Eenmaal zetten de Spangenaren een langere reeks uitzeges neer in de Eredivisie: 5 op rij in het seizoen 1972/1973.
 • Sparta’s topscorer Lennart Thy maakt 9 doelpunten, zijn evenknie in Utrecht, Mimoun Mahi, maakte er slechts 4.

Daarbij komt ook nog eens het volgende om de hoek kijken:

 • Het duurde maar liefst 280 28 jaar dat Sparta een uitwedstrijd in Tilburg wist te winnen. Dit seizoen flikte Sparta het.
 • Het lijkt eeuwen geleden dat Sparta halverwege het seizoen boven FC Utrecht stond voor aanvang van dit duel.
 • Sinds dat Sparta supporters niet mee naar uitwedstrijden gaan is er sinds 19noach niet meer zo goed gepresteerd in de uitwedstrijden.

Dus bekijk en beoordeel of bovenstaande info een leuk wetenswaardigheidje is of dat we ons echt zorgen moeten gaan maken.

Wil je nog meer informatie over alle statistieken? Dan is een bezoekje aan de website van Betcoma.com waard.

Abonneer
Abonneren op
35 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties