Maurice Steijn voor Kasteel met kroon

Op 26 april 2022 volgde Maurice Steijn Henk Fraser op. Dat er toen een ongekend succesvolle periode zou aanbreken had niemand van te voren durven denken. We schrijven 1 jaar later: 26 april 2023: We zien een heuse eredivisie(sub)topper en staan op de 5e plaats!

Chaos

Het was ene grote chaos bij Sparta. Henk van Stee was al eerder opgestapt en Aleksandar Rankovic was door het bestuur van Sparta de laan uitgestuurd. Henk Fraser, wiens ploeg laatste op de ranglijst stond, wilde en kon niet anders dan zelf opstappen bij de Kasteelclub. Wie zou Sparta nog kunnen redden in een periode van nog maar 4 wedstrijden en 25 punten op de ranglijst. Na een kansloze wedstrijd bij FC Twente uit, waar 2-0 wordt verloren, lijkt de wereld inktzwart.

Risico

Wordt het Nourdin Boukhari, de passie volle assistent die na het vertrek van Fraser bij Sparta is gebleven, of aast het bestuur op een ‘Korbach-effect’, om voor de resterende wedstrijden en de eventuele play-offs een buitenstaander binnen te halen. Men vraagt ook of de voor volgend seizoen aangetrokken coach Steijn de klus wil klaren. Een behoorlijk risico, omdat hij dan niet met een schone lei zou kunnen beginnen, als het fout zou gaan.

Remontada

Steijn slaapt er nog een nachtje over en zegt ja. De rest kennen we. Tegen AZ spelen we thuis gelijk doordat Vito van Crooij in de laatste speelminuten van de wedstrijd het doelpunt van de jaren ’20 maakt en omdat Sparta daarna in Groningen wint, PEC Zwolle in eigen huis laat degraderen en het lijf in Almelo redt en Heracles de nacompetitie in ziet vliegen. Een ware Remontada, waar ook nog – terecht – een documentaire over is gemaakt.

Koning van Rotterdam

Daarna gaat Sparta onder Steijn gewoon lekker door. Er komen nieuwe aankopen uit Noorwegen, er is een tropische verrassing uit Japan, een huurling van PSV en de sterktehouders blijken positioneel allemaal veel beter in het veld te staan nu het elftal meer naar voren speelt. Dit leidt allemaal tot de 5e plaats waar Sparta zich 1 jaar na de start van Steijn heeft genesteld.
Dit jaar wel Play-offs, maar dan met Europees voetbal als een mogelijkheid. Als dat zou gebeuren, dan krijgt de man die dit elftal leidt een status toegewezen die vergelijkbaar is met die van Denis Neville en Barry Hughes.

Maurice Steijn: Keep up the good work! En voor ons ben je, ongeacht hoe dit seizoen mag eindigen, de Koning van Rotterdam. Daar kan zelfs ene Slot of Willem-Alexander helemaal niets aan veranderen!

Abonneer
Abonneren op
40 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties