Ik hou van voetbal. Ik kijk graag naar voetbalwedstrijden op TV. Of geweldige spellen van lang geleden op het internet. Ik ga nog liever naar het stadion. Al tientallen jaren. Ik heb een seizoenskaart bij Sparta. Bijna twee meter van mijn boekenkast wordt ik in beslag genomen door voetbalboeken. Ik doe er alles aan om mijn twee zonen naar de juiste voetbalclubs (Sparta, Gladbach) te lokken en weg van de verkeerde voetbalclubs (Feyenoord, Bayern) te lokken.

Dus je kunt zeggen dat ik meer dan een beetje geïnteresseerd ben in voetbal. Nu sta ik voor een groot probleem: het WK in Qatar.
Het is duidelijk: Qatar heeft het WK alleen kunnen bemachtigen door een wijdverbreide omkopingscampagne bij de FIFA, de wereldvoetbalbond, ongeveer 15.000 bouwvakkers zijn omgekomen tijdens de bouw van de stadions en werden als slaven gehouden, de mensenrechtensituatie in Qatar is verschrikkelijk. Dit alles is duidelijk.

De vraag is nu: wat betekent dit voor het WK? Kijken of niet kijken?

De filosoof, die goed thuis is in alle ethiek, zegt duidelijk: Oef, geen idee!
Enerzijds is dit WK ethisch meer dan twijfelachtig van boven tot onder. Er zijn dus meer dan genoeg redenen voor een persoonlijke boycot van het WK.
Aan de andere kant, wie heeft er baat bij een boycot? De Wereldbeker is er, de stadions staan, de arbeiders zijn dood. Niets kan ze weer tot leven brengen. Was het WK vier jaar geleden in Rusland ethisch beter? Of de Olympische Spelen een paar jaar geleden in China? Kunnen we alleen sport kijken in landen die de mensenrechten respecteren?

Laten we even naar Qatar kijken.

Je maakt reclame voor het WK in veel soms avontuurlijke bewoordingen. Veel ervan is irritant en zelfs weerzinwekkend. Maar over één ding hebben ze gelijk, en dat is voor mij het beslissende punt: ze beschuldigen het Westen van dubbele normen en hypocrisie.
Qatar kon het WK niet aan zichzelf geven, de rest gaf het aan Qatar. De FIFA besloot dat het WK naar Qatar moest gaan. De FIFA bestaat al tientallen jaren uit een stelletje corrupte ambtenaren, maar wij Europeanen hebben ze ook tientallen jaren hun gang laten gaan. Zou dit systeem in de FIFA kunnen werken als de grote nationale voetbalbonden zich zouden verzetten? Zou er een WK in Qatar zijn geweest als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland hadden gezegd: nee, we komen niet?

Qatar is al meer dan tien jaar financieel betrokken bij het Europese voetbal. Paris St Germain in Frankrijk, FC Barcelona in Spanje, AS Roma in Italië en FC Bayern in Duitsland worden elk jaar gefinancierd met grote miljoenenbedragen uit Qatar. Ajax en PSV doen hun trainingskampen in Qatar. De uitzendrechten van talrijke Europese voetbalcompetities – en dus een groot deel van het televisiegeld voor de grote clubs – worden door Qatar gefinancierd via beIN Sports.

Qatar heeft zich met vele miljarden euro’s ingekocht in het Europese voetbal. En alle Europese landen, voetbalbonden en voetbalclubs hebben hun hand uitgestoken, vriendelijk bedankt en wijzen er nu op dat men niet moet overdrijven over de mensenrechten in Qatar.

Het echte probleem van dit WK is niet Qatar.

Het echte probleem is de dubbele moraal van ons Europeanen, die Qatar niet alleen het WK maar ook al jaren een enorme invloed in de wereldsport gunnen. We nemen het geld van Qatar (dat we hen eerder gaven voor olie en gas) en zijn blij dat de grote clubs van Europa nog rijker worden. We geven een WK aan Qatar en klagen vervolgens dat Qatar het doet zoals iedereen had verwacht. Dat is oneerlijk. Dat is een dubbele standaard. Qatar heeft voor één keer gelijk.

Wat betekent dat voor het WK? Kijken of niet kijken?

Ik moet bekennen dat ik de laatste jaren steeds minder wedstrijden van de grote toernooien heb bekeken. Omdat corruptie en commercialisering onderdrukken wat voetbal in de kern is: een spel. Zo zag ik maar een paar wedstrijden op het laatste WK in Rusland, en zo zal ik het nu ook doen. Maar een principiële boycot door mij of een andere tv-kijker is in mijn ogen volkomen zinloos.
Mijn persoonlijke tip: kijk naar de wedstrijden die je wilt zien. Maar geef er geen geld aan uit. Ga niet waar je moet betalen. Koop geen shirts van Parijs of Barcelona, maar ga naar de amateurclub om de hoek.

Ik heb een seizoenskaart hier in Rotterdam bij Sparta. Deze club speelt in de eredivisie, maar zal nooit iets te maken krijgen met Qatar of topvoetbal. Het kan me niet schelen want ik hou van voetbal en ik ben zelfs blij dat deze club niet verstikt wordt door commercialisering en corruptie.

Een club als Sparta heeft last van wat er al tientallen jaren in het voetbal gebeurt, want door al het geld dat aan de top wordt verdeeld, worden de gaten naar de top steeds groter. Ajax heeft 200 miljoen omzet. Sparta 14 miljoen. Een kleine club kan dat nooit inhalen, hoe goed het ook gaat. Het verpest de sport, jaar na jaar. Als kleine club worden wij ook beïnvloed door wat er in het wereldvoetbal gebeurt.

Dus kijk naar het voetbal dat je wilt zien. Maar vergeet de kleine clubs niet

Daar wordt voetbal geleefd en niet alleen marketing. Ik heb liever elke fan die trouw naar hopeloze gevallen als Xerxes Rotterdam of BVV Barendrecht loopt dan dat hij een trui uit Parijs of Manchester haalt. Want dat is de enige manier om het geld ergens anders heen te laten gaan. Want dat is de enige manier om te verslaan wat het WK naar Qatar heeft gebracht en wat ons geliefde voetbal kapot maakt.

Abonneer
Abonneren op
86 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties