Wie was de beste afmaker van Sparta in 2019-2020?

Sparta scoorde in het afgelopen Eredivisieseizoen 41 keer: twee penalty’s, 38 “normale” doelpunten plus een eigen doelpunt van de tegenstander. Wie was de beste afmaker van Sparta in het afgelopen seizoen? Is dat topscorer Mohamed Rayhi? Of was Ragnar Ache, Halil Dervisoglu of Lars Veldwijk beter?

In dit artikel gebruikt Maurice Dister ook de Expected Goal methode om de beste afmaker aan te wijzen.

Topscoorder Rayhi

Mohamed Rayhi scoorde 7 keer en werd daarmee topscoorder. Was hij daarmee de beste afmaker? In figuur 1 staan alle Spartanen die afgelopen seizoen gescoord hebben in de Eredivisie, het aantal doelpunten en het aantal minuten wat ze gespeeld hebben. Als je het aantal gespeelde minuten ook in ogenschouw neemt valt op dat Rayhi gemiddeld 293 minuten nodig had om een doelpunt te maken. Lars Veldwijk was in dat opzicht veel effectiever. Hij maakte namelijk 4 doelpunten in 517 minuten: 1 doelpunt per 129 minuten.

Adil Auassar21.895947

Was Lars Veldwijk daarmee de beste afmaker van Sparta? Dat denk ik niet. Er is namelijk ook een andere methode om de beste afmaker van Sparta te bepalen.

Expected Goals

Expected Goals (xG) is een methode gebaseerd op statistieken om het verwachte aantal goals van een speler of team te meten. Bij deze methode wordt aan elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze kans. De kwaliteit van de poging wordt bepaald met behulp van allerlei variabelen, zoals de afstand tot het doel, de hoek tot het doel, het lichaamsdeel, de spelsituatie, etc. Expected Goals geeft aan hoe vaak er gemiddeld genomen gescoord wordt vanuit een bepaalde positie op basis van een historische database met honderdduizenden doelpogingen. Elke poging krijgt een xG waarde die ligt tussen de 0 en 1. Een intikker vlak voor de goal heeft daarbij een hogere xG dan een schotpoging van ver buiten het penaltygebied, omdat die intikkers er simpelweg vaker in gaan. Een schot van korte afstand van het doel heeft een hoge xG, terwijl de xG van een lastig afstandsschot van buiten de 16 meter schommelt rond een xG van 0,02. Een afstandsschot vanuit een lastige positie gaat er immers niet zo vaak in. De site Tussen de linies heeft een goed artikel waarin de methode wordt uitgelegd.

Dit seizoen heeft Sparta meer goals (41) gemaakt dan is berekend op basis van xG (36,7). Sommige spelers probeerden het wel, maar wisten niet te scoren waaronder Dante Rigo, Deroy Duarte en Karami. Met de xG data van alle Spartanen in de Eredivisie heb ik een top-11 gerankt op basis van hun verschil tussen het aantal gemaakte goals en hun Expected Goals. Dus in andere woorden: welke spelers hebben meer gescoord dan je op basis van de kwaliteit van hun kansen zou mogen verwachten.

Tijd voor de top 11 beste afmakers bij Sparta!

11. Bryan Smeets: 4,65 sG / 4 goals (-/- 0,65)

Bryan Smeets was de verrassing in de eerste seizoenshelft. De middenvelder die overkwam van TOP Oss, scoorde vier keer terwijl dat eigenlijk vijf keer had moeten zijn. Mo Rayhi wilde de penalty in de uitwedstrijd tegen FC Groningen nemen maar Bryan nam na veel gedoe de penalty en faalde vervolgens jammerlijk. Zijn goal tegen FC Twente in 88e minuut was de mooiste. Overigens staat Bryan Smeets hoog in de lijst van assists. Hij gaf er maar liefst zes dit seizoen en was daarmee heel belangrijk voor Sparta maar niet de beste afmaker.

10. Halil Dervisoglu: 5,26 xG – 5 goals (-/- 0,26)

Een speler waar ik graag voor naar het Kasteel kwam. Er was altijd dreiging als hij aan de bal was. Halil heeft eigenlijk te weinig goals gemaakt gezien zijn xG. Vijf keer scoorde hij terwijl er ietsje meer in had gezeten. Zijn 3-0 tegen RKC Waalwijk was de mooiste voordat hij in de winterstop naar Brentford vertrok.

9. Lars Veldwijk: 4,01 xG – 4 goals (-/- 0,01)

You love him, or you hate him. Lars was effectief als spits maar gaf dit seizoen geen assist. Gezien zijn speelminuten was hij de beste afmaker dat moeten zelfs zijn haters erkennen. Hij scoorde gemiddeld 1 goal per 129 minuten en dat is erg knap. Zijn goal tegen Feyenoord in de 74e minuut in de Kuip zal ik nooit vergeten. Een assist gaf deze goalgetter niet, wel vertrok hij in de winter naar Zuid-Korea en verdiende Manfred Laros toch nog een grijpstuiver aan deze goaltjesdief.

8. Ragnar Ache: 4,96 xG – 5 goals (+ 0,04)

Ache, product van onze jeugdopleiding, speelde zich met zijn goals in de kijker. De kopsterke spits werd geselecteerd voor Jong Duitsland en verdiende met zijn spel een transfer naar Eintracht Frankfurt. Zijn transfersom levert Sparta circa 2 miljoen euro op. Met zijn vijf goals voldeed hij netjes aan de expected goals verwachting (4,96). Zoals je in dit filmpje kan zien scoorde hij niet alleen goals maar was hij ook goed voor 3 assists.

7. Joël Piroe: 1,51 xG – 2 goals (+ 0,49)

Ik was absoluut geen liefhebber van Piroe maar deze spits wist toch 2 goals te maken in 465 minuten dat hij mee mocht doen. Tegen Ajax uit maakte hij in de 74e minuut een knappe treffer maar voor de rest heeft hij op mij weinig indruk gemaakt. O ja, hij was de laatste Spartaanse doelpuntenmaker van het seizoen 2019/2020.

6. Bart Vriends: 1,45 xG – 2 goals (+ 0,55)

Bart beleefde zijn beste seizoen van zijn vierjarige carrière bij Sparta. Hij was blessurevrij en speelde maar liefst 2.480 minuten en daarmee het meest van alle Spartanen. Hij scoorde twee keer waaronder een kopgoal uit een corner tegen ADO. Hopelijk beleeft Bart nog een keer zo’n goed seizoen.

5. Jurgen Mattheij: 1,32 xG – 2 goals (+ 0,68)

Op plek 5 vinden we nog een centrale verdediger. Ook Jurgen Mattheij speelde veel minuten (2.442) en wist net als Bart twee keer te scoren waaronder een kopgoal tegen Vitesse. Zijn positie was volgens de data-analisten echter iets moeilijker waardoor hij een iets lagere xG-rating had dan Bart en hij net een plekje hoger komt. Met zijn stabiele spel verdiende Jurgen een transfer naar CSKA Sofia en kan hij beginnen aan zijn gewenste buitenlands avontuur.

4. Adil Auassar: 1,25 xG – 2 goals (+ 0,75)

Onze aanvoerder en eeuwige held van De Vijverberg vinden we op plek 4. Adil scoorde een zeer fraaie 1-0 tegen AZ van ver buiten de 16. Met die goal vanuit een moeilijke situatie komt hij hoog te staan in deze ranglijst. Ik vind het persoonlijk de mooiste goal van het afgelopen seizoen. Fijn dat Adil ook komend seizoen nog in ons elftal speelt.

3. Abdou Harroui: 3,16 xG – 4 goals (+ 0,84)

Appie was de beste speler in het afgelopen seizoen. Onvermoeibaar maakte hij meters. Naast zijn 4 goals gaf Abdou ook nog eens acht (!!!) assists. Zijn mooiste goal was de 0-1 tegen AZ uit (in Den Haag) vanaf net over de middenlijn. Ik hoop dat we nog lang van hem mogen genieten maar ik vrees dat hij onhoudbaar is, als er een club met enkele miljoenen langs komt op het hoofdkantoor.

2. Mohamed Rayhi: 5,44 xG – 7 goals (+ 1,56)

Rayhi werd topscoorder met 7 goals waarvan 1 goal uit een penalty. Volgens de statistieken waren 5,44 goals normaal geweest. Mo heeft een goede prestatie geleverd door de expected goals ruim te overtreffen en 3 assists te geven. De technische staf was ook tevreden over Rayhi en beloonde hem met een terechte contractverlenging. Hij scoorde twee goals in Den Haag. Zijn mooiste goal vond ik de 2-0 tegen FC Emmen in de 28e minuut na een fraaie solo. Eigenlijk had Mo zelfs op acht goals kunnen staan als hij zijn penalty tegen FC Groningen thuis niet had verprutst. Dan was hij de nummer 1 geworden op deze lijst van beste afmakers, die eer gaat echter naar…..

1. Patrick Joosten: 1,19 xG – 3 goals (+ 1,81)

Huurling Patrick Joosten kwam in de winterstop over van FC Utrecht en moest Veldwijk en Dervisoglu doen vergeten. Hij scoorde in acht duels 3 goals uit moeilijke posities (xG 1,19). Daarmee is hij de meest effectieve afmaker volgens de Expected Goals methode. Zijn mooiste goal vond ik die tegen ADO.

Conclusie

Topscoorder Mohammed Rayhi met zijn zeven goals was niet de beste afmaker dit seizoen. Hij miste een penalty en dat zorgde ervoor dat hij niet op plek 1 is beland. Daar staat Patrick Joosten, een huurling die volgens deze Expected Goals (xG) methode het meest effectief omsprong met zijn kansen. Is die Expected Goals methode nou zaligmakend? Zeker niet maar hij geeft wel andere en soms verrassende inzichten.

Tabel 2: Goals en xG van de elf Spartanen