Noot van de redactie met felicitaties aan Maurice

Wij van ITWM zijn inmiddels wel klaar met dat Utrecht. Daarom halen we dit prima artikel van Maurice Dister -dat we afgelopen dinsdag al plaatsten- nog even omhoog. De moeite van het lezen waard!

En check ook deze link even. Daarin valt te lezen dat Maurice Dister van Sparta een zilveren insigne heeft ontvangen (net als 8 andere Spartanen). Gefeliciteerd Maurice! (En ook felicitaties aan de andere 8).

Hieronder het artikel over tv-geld….

———————————————————————————————————————————————————

Sparta is als achtste geëindigd. Een prima prestatie maar wat betekent dat voor de financiële huishouding volgend seizoen? Maurice Dister blikt vooruit.

Televisiegeld

Tv-gelden zijn voor Sparta en de andere betaald voetbalclubs erg belangrijk. In het net afgelopen seizoen 2023/2024 incasseerde Sparta circa 3,2 miljoen euro. Dat is het dubbele van de opbrengst van de verkoop aan seizoenkaarten (ruim 1,5 miljoen euro). De Eredivisie verdeelt de tv-gelden behoorlijk oneerlijk. De nummers 1 t/m 5 pakken meer dan de helft van de tv-gelden, de nummer 6 t/m 18 moeten het doen met de andere helft. De score op de tv-ranglijst wordt bepaald door tien jaar aan sportieve prestaties. De traditionele topploegen behouden daardoor een goede positie ondanks sportieve malaise. Ajax eindigde als 5e maar staat bijvoorbeeld in de tv-ranglijst op een 2e plek omdat ze teren op prestaties uit het verleden. Promovendi uit de KeukenKampioen divisie beginnen daardoor op een achterstand omdat je in de KKD geen tv-punten kan scoren.

In een eerdere inzending merkte ik op dat Sparta goede zaken in seizoen 2023/2024 kon doen qua tv-geld. De belangrijkste zaken om in de gaten te houden waren:

  • PEC Zwolle van ons afhouden. De Zwollenaren moeten 10 plekken boven Sparta eindigen om Sparta te passeren. Dat lukte PEC van geen kant. Ze werden uiteindelijk 12e.
  • Als FC Groningen zou promoveren dan moest Sparta minimaal 13e worden om FC Groningen voor te blijven. Dat is gelukt.
  • Om Heracles op de tv-ranglijst in te halen moet Sparta twee plekken boven Heracles eindigen. Dat lukte ruimschoots met een 8e plek en Heracles op plek 14.
  • Een eventuele degradatie van Vitesse. De ploeg in Arnhem staat al jaren hoog op de TV-ranglijst (6e plek) maar door de degradatie verdwijnt Vitesse uit de verdeling van het tv-geld in het komend seizoen. Daarmee stijgt Sparta een plek op de ranglijst.

Vanwege het tekenen van een nieuw contract met Disney-ESPN per 2025/2026, ontvangen de Eredivisieclubs een tekenbonus van maar liefst 50 miljoen euro. De helft van die tekenbonus keren de clubs in het komende seizoen 2024/2025 alvast uit. Er is dus 25 miljoen euro extra tv-geld te verdelen en Sparta profiteert daar behoorlijk van. Hoe ziet die verdeling eruit komend seizoen?

Wat zijn de opvallende zaken? PSV heeft Ajax ingehaald. De grootste stijger is NEC (van plek 14 naar plek 11). De promovendi FC Groningen en Willem II komen hoog binnen op respectievelijk plek 10 en 14. Daardoor zakt Go Ahead ondanks een heel goed sportief seizoen naar plek 16. Sparta stijgt twee posities: van 10 naar plek 8. Dit komt door de degradatie van Vitesse en omdat Sparta Heracles Almelo heeft ingehaald. Sparta ontvangt komend seizoen circa 5,5 miljoen euro tv-geld. Fors meer dan het huidige seizoen (3,2 miljoen euro) of het seizoen daarvoor (2,8 miljoen euro).

Mocht Excelsior via de nacompetitie degraderen dan kan de 17e plek ingenomen worden door Emmen (115 punten) of ADO (163 punten). Als NAC (41 punten) weet te promoveren dan komen zij op plek 18 en stijgt Almere naar plek 17.

In onderstaande figuur 2 heb ik de ontwikkeling van de tv-punten van de ploegen rond Sparta in de laatste vijf seizoenen weergegeven. De opmars van Sparta is duidelijk te zien. Heracles, PEC en Groningen zijn door degradatie veel punten verloren en Sparta is alle drie de ploegen voorbijgaan.

Figuur 2: Ontwikkeling TV-punten van de ploegen rond Sparta op basis van de prestaties in de laatste vijf seizoenen

Wat zijn de uitdagingen voor seizoen 2025/2026?

In het seizoen 2025/2026 gaat het nieuwe tv-contract in. Dan wordt de te verdelen pot met tv-gelden fors groter. Het is dus belangrijk dat Sparta niet degradeert (natuurlijk!) maar waar moet de Sparta-directie komend seizoen extra op letten?

  • Wil PEC ons Sparta inhalen op de tv-ranglijst dan moeten de Zwollenaren in het huidige seizoen 10 plekken hoger eindigen dan Sparta.
  • De laatste twee seizoen eindigde Sparta boven Heerenveen. Om de Friezen op de tv-ranglijst in te halen moet Sparta zes plekken boven Heerenveen eindigen. Dat is waarschijnlijk te ambitieus al weet je het met een beginnend trainer als Van Persie natuurlijk nooit.
  • Heracles en Groningen staan nu onder ons. Hoe blijven we hen voor? Beide ploegen moeten minimaal 8 plekken boven Sparta eindigen om zo de Rotterdamse trots te passeren.
  • Als Vitesse een faillissement weet af te wenden, een licentie krijgt van de KNVB en de nieuwe eigenaar gaat weer vele miljoenen de bodemloze put van het Gelredome in pompen dan kunnen ze misschien weer gelijk promoveren. Om bij promotie van Vitesse, de Arnhemmers voor te blijven in het spel van de tv-miljoenen dan is minimaal een 9e plek nodig.

Hopelijk weten Nijkamp en Laros de extra miljoenen goed te investeren in (toekomstige) capaciteitsuitbreiding van het aantal stoeltjes en sponsorboxen en in het aantrekken van kwalitatief goede spelers. Met een goede selectie kan Sparta ploegen zoals Groningen, Willem II, Heerenveen, Heracles en wellicht ook ADO of NAC die in potentie meer omzet kunnen gaan genereren vanwege grotere stadions de komende jaren voor blijven.

Abonneer
Abonneren op
65 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties