We beginnen deze voorbeschouwing met een huiskamervraag. Op 14 december 2017 verloor Sparta met 2-3 van Heracles. Wie scoorde beide Rotterdamse doelpunten?

Bijna zes jaar na deze weinig memorabele wedstrijd staat Heracles – Sparta weer op de agenda. Op zaterdag 2 december trappen beide voetbalverenigingen om 21:00 uur af in het Erve Asito stadion in Almelo. Sparta begint de speelronde op de zesde plek van de eredivisie, Heracles op plek 10. Beide clubs behoren tot de heel grote middenmoot van de eredivisie. Bij Sparta heerst chagrijn na het ongelukkige 1-2 verlies thuis tegen Utrecht. Bij Heracles wordt gejubeld na de 0-5 winst bij Almere City.

Mohamed Sankoh

Grote man bij Heracles bij de overwinning in Flevoland was een speler met een Sparta-verleden. De in Rotifunk geboren Mohamed Sankoh speelde van 2013 tot 2018 in de jeugd bij Sparta. Van Sparta ging hij naar Stoke City en Vfb Stuttgart dat hem vorig seizoen verhuurde aan Vitesse en dit seizoen aan Heracles. We kennen de aloude wet dat oud-Spartanen graag scoren tegen Sparta. Of dat ook voor jeugdspelers geldt, moet nog worden onderzocht, maar wat extra aandacht voor Sankoh kan geen kwaad. En als we toch opletten, moeten we ook letten op twee andere spelers met een verleden op het Kasteel: voormalig supertalent en 22-voudig international Jetro Willems en oud-supersub Mario Engels.

Een aanwijzing voor de huiskamervraag. De speler in kwestie speelt momenteel bij VfB Eppingen, de nummer 9 in de Verbandsliga Nordbaden. Al heeft hij daar lang niet altijd een basisplaats.

Historie

De wedstrijd Heracles – Sparta is in de eredivisie niet bijzonder vaak gespeeld. Tussen 1963 en 1966 en speelde Heracles in de eredivisie en ontving het met wisselend succes bezoek uit Rotterdam. Daarna degradeerde Heracles. In 1985 was Heracles even terug in de eredivisie, maar het degradeerde direct weer.

In 2005 promoveerde Heracles naar het hoogste niveau. Ze werden kampioen met één punt voorsprong op Sparta. De Almeloërs toonden zich stabieler dan Sparta. Met terugwerkende kracht kunnen we het een beperkte schande noemen dat een team met een voorhoede met Danny Koevermans, Riga Mustapha en Ricky van den Bergh geen kampioen wist te worden. Met Adri van Tiggelen als trainer in plaats van Mike Snoei wist Sparta alsnog te promoveren. Al was dat volgens Ricky van den Bergh niet de verdienste van de Spijker.

Veilig in Almelo

Na de promotie van Sparta in 2016 is Heracles – Sparta met enige regelmaat gespeeld in de eredivisie. De website van Heracles heeft het allemaal uitgezocht, al zullen ze dat niet van harte hebben gedaan als het gaat om de vorige editie. Sparta won eind mei 2022 met 1-3 in Almelo en voltooide daarmee de wonderlijke ontsnapping aan degradatie in de laatste wedstrijden van dat seizoen. Met dank aan Maurice Steijn. Kennen we hem nog?

Terug naar de huiskamervraag. Alex Pastoor zei over deze speler ‘Als hij er hier geen gewoonte van maakt, is het volgens mij een incident.’

Nog 18 kaartjes

Bij die vorige editie van Heracles – Sparta waren nauwelijks Sparta-supporters ‘live’ aanwezig. De tweede ring dreigde van het stadion in Almelo te waaien en daarom bleef het uitvak gesloten. Inmiddels hebben ze in Almelo de boutjes aangedraaid en mogen er weer Spartanen naar Almelo. Dat doen ze ook vrij massaal. Bijna 500 Spartanen gaan per bus en auto naar de oostelijke landsgrenzen. Voor het eerst sinds vrij lange tijd is de wedstrijd niet uitverkocht voor uitsupporters. Vrijdagmiddag waren er nog 18 kaartjes voor de buscombi te koop. Voor 39 euro ben je erbij. De bus vertrekt om 17:00 uur en komt in het holst van de nacht terug.

Café De Stapper

Wie o wie verzorgen de arbitrage bij Heracles – Sparta? De scheids heet Van de Graaf. Zijn assistenten zijn Ketting en Osseweijer. Official vier is het 29-jarige heerschap Jesse Rozendal uit Zwaagwesteinde die waarschijnlijk zijn zaterdagavond liever in café De Stapper door had willen brengen, maar nu een koude avond in Almelo moet doorstaan. De VAR heet Gerrets en de AVAR Kleinjan. Niet te verwarren met Grootpiet.

Laatste aanwijzing: de speler die in 2017 twee keer scoorde tegen Heracles werd in 2016 ontslagen door SC Paderborn, omdat hij tijdens een trainingskamp in Turkije in het openbaar zijn penis aan een vrouw had laten zien.

Opstellingen der beide elftallen

Dan nu de vermoedelijke opstelling van Heracles. Brouwer; Roosken, Bultman, Sonnenberg, Wieckhoff; Ouahim, Engels, De Keersmaecker; Hansson, Sankoh, Limbombe. Tenminste, dat was de opstelling vorige week. En toen ging het best goed met Heracles. We zien wel.

Dan Sparta. Arno Verschueren zit de laatste van zijn drie wedstrijden schorsing uit en zal weer worden gemist. Net als de nog steeds geblesseerde Koki Saito. Mike Eerdhuizen is op de weg terug en zit waarschijnlijk op de bank. Mede bij gebrek aan fitte en ervaren wissels is de kans groot dat Sparta met dezelfde elf start als vorige week tegen Utrecht. Voor de Spartanen die Sparta – Utrecht al uit hun geheugen hebben gewist, dat waren: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; Kitolano, De Guzmán, Metinho; Neghli, Lauritsen, Brym.

Tot slot de uitslag van de huiskamervraag:

Nick ‘de piemelspits’ Proschwitz!

Abonneer
Abonneren op
225 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties